Autorki Jovani Dišić svečano uručena Nagrada „Miloša Crnjanskog”

Promo

15. 03. 2024. u 16:00

STRUČNI žiri u sastavu prof. dr Bojana Stojanović-Pantović, prof. dr Slađana Jaćimović i prof. dr Milo Lompar danas je u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije svečano uručio prestižnu Nagradu „Miloša Crnjanskog” autorki Jovani Dišić za roman „Vakuum“.

Ауторки Јовани Дишић свечано уручена Награда „Милоша Црњанског”

Foto: Promo

U obrazloženju žirija navodi se da se umešnost u vođenju naracije, koloritno osvetljen duh vremena, smišljena upotreba lajtmotiva i dobar stil retko sabiraju u prvom romanu nekog pisca.

- Ako se svemu tome pridoda i veština da se pažnja čitaoca drži budnom, odnosno da roman bude zanimljiv, onda je jasno zbog čega je žiri u sastavu prof. Milo Lompar (predsednik), prof. Bojana Stojanović Pantović i prof. Slađana Jaćimović odlučio da Nagradu „Miloš Crnjanski“ za 2022/23. godinu dodeli upravo romanu „Vakuum”

Jovane Dišić. Smeštena na marginu životne situacije, koju prostorno predstavlja sugestivno dočarani ambijent malog grada, junakinja romana biva upletena u intrigu koja se razvija u dva pravca: pričajući životnu priču jednog policajca i ubice, ona postepeno dopire do težišnih tačaka razumevanja same sebe - objašnjava se u obrazloženju dr Jaćimović, članice žirija.

Nagradu „Miloša Crnjanskog” dodeljuje piščeva zadužbina na osnovu testamentarnog određenja njegove udove Vidosave Crnjanski. Nagrada se dodeljuje svake dve godine za najbolje prvo delo iz jednog od onih književnih žanrova u kojima se ogledao Miloš Crnjanski.

Tradicionalno, već dvanaest godina, prepoznajući značaj podrške piscima, kao i domaćem književnom stvaralaštvu, donator nagrade je Izdavačka kuća „Klet”.

Povelju i medalju „Čuvar Legata Miloša Crnjanskog” dodeljuje Narodna biblioteka Srbije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!