STRAHOVI GENERACIJE STASALE DEVEDESETIH: "Onomatopeja pucanja" Žarka Aleksića u Salonu Muzeja grada Beograda

M.A.K.

27. 03. 2024. u 16:58

SAMOSTALNA izložba Žarka Aleksića, dobitnika Nagrade Dimitrije Bašičević Mangelos za 2020. biće otvorena u Salonu Muzeja grada Beograda, od 29. marta do 5. aprila.

СТРАХОВИ ГЕНЕРАЦИЈЕ СТАСАЛЕ ДЕВЕДЕСЕТИХ: Ономатопеја пуцања  Жарка Алексића у Салону Музеја града Београда

Foto promo

Pod imenom "Onomatopeja pucanja" ova ambijentalno zvučna instalacija je nastavak umetničko istrazivačkog projekta "Režim snova", kojim se autor upustio u ispitivanje toga kako medijske slike utiču na naša mentalana stanja. Sam naziv projekta upućuje sa jedne strane na doslovno podražavanje pucanja iz vatrenog oružja, a sa druge strane na metaforu psihičkog stanja.

Fokus rada je na iskustvu generacija koje su stasavale devedestih, nedovoljno starih da učestvuju u ratu, ali dovoljno svesnih da budu izložene sistematskom strahu. Toj generaciji pripada i umetnik, rođen 1985. godine u Knjaževacu. Do sada se iskazao kroz više različitih medija integrišuci- fotografiju, video, instalaciju i performativnost. Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Trenutno predaje na Odseku za nove medije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!