"TAMO GDE STE VI ZLO NE POSTOJI": Godišnjica masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni

J. I.

04. 05. 2024. u 14:08

MALO Orašje. Nije malo samo Orašje, već i čitava Srbija premaala je da primi tugu svih nas koji ne možemo da odbolimo devetnaest mučki oduzetih života u samo dva dana. Izgubiti toliko mladih ljudi, nada i snova, čiatava zemlja ne pamti takvu tragediju ostali su nedosanjani snovi, neupućenih osmeha, nezagrljenih ramena.

ТАМО ГДЕ СТЕ ВИ ЗЛО НЕ ПОСТОЈИ: Годишњица масовног убиства у Малом Орашју и Дубони

FOTO: Novosti

Ovim rečima započeo je komemorativni program U Malom Orašju, na mestu gde su pre tačno godinu dana ubijena šestorica mladića, a potom i još troje mladih u susednoj Duboni.

Ravni Gaj je stratište. Tamo su krv i suze. Tamo se suze nisu osušil. Ni ove subote, 4. maja, tačno 365 od najveće tragedije u oovm kraju, a manje od 48 sati posle stravičnog zločina u školi „Vladislav Ribnikar“, razmeni su suze roditelji nevinih žrtava.

Potresne scene, zagrljaji, reči utehe kad utehe nema upućivali su jedni drugima  roditelji Eme Kobiljaski i Nikole Milića, Angeline Aćimović i Nemanje Stevanovića... Ujedinjeni u bolu, zaustavljeni u 3. i 4.maju.

Polagani su venci, cveće na spomenik mladićima i paljene sveće. Komemorativni program počeo je podsećanjem na tužne dane za Srbiju, pominjanjem imena svih žrtava pomahnitalih ubica.

Stihove posvećene drugovima čitali su Ivana i Sara Ružić, Jovan Stevanović i sestra Dalibora Todorića iz Dubone, Suzana Ranković. Potom je prikazan dokumentarni film u trajanju od 35 minuta koji je doneo svedočenja roditelja.

Foto: N. Živanović

 

Oni su govorili o snovima svoje dece, njihovim uspesima, talentima, vrlinama, nestašlucima. U mukloj tišini koja je zagrlila ovo mesto, čuli su se samo prigušeni jecaji.

- Ovo složno društvo baš ovde se sastajalo, oko spomenika i terena gde su provodili rođendane, praznike. Uvek zajedno. Sada je nebeske družina otišla u carstvo nebesko, tamo gde nema boli, mržnje niti zla- reči su voditelja programa.

- Tamo gde ste vi zlo ne postoji, tamo gde smo mi sve je puno vas“- pisalo je na jednom od velikih panoa oko fubadlskog terena uz poruku koju je nosio i dokumentarni film,  Živite.

Nakon programa, revijalnu utakmicu igrali su omladinci FK Crvena zvezda i Partizan, a tokom dana održava se memorijalni turnir u fudbalu.

Pored rodbine i meštana, drugara, komemoratitvnom programu prisustvovali su predstavnci MUP-a Srbije, Grada Smedereva, Višeg javnog tužilaštva u Smederevu.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Smederevu podiglo je u oktobru optužnicu protiv Uroša Blažića koji je 4. maja u Malom Orašju i Duboni, pucajući iz automatske puške i pištolja, ubio devetoro ljudi, od kojih je dvoje bilo maloletno, i pokušao da liši života još dvadesetoro, od kojih je ranio dvanaest.

Foto: N. Živanović

 

U Malom Orašju ubio je Marka Mitrovića (18), Aleksandra Mitrovića (17), Nikolu Milića (15), Lazara Milovanovića (20) i Nemanju Stevanovića (21), dok je posle pedeset dana u bolnici, od teških rana, preminuo  Petar Mitrović (25). U Duboni, Blažić je   ubio  brata i sestru Milana (21) i Kristinu Panić (19) i Dalibora Todorovića (25).

Te noći Blažić je bio naoružan do zuba. Na osnovu prikupljenih dokaza u istrazi, poneo je automatsku pušku sa mehanički uklonjenim fabričkim brojem, pištolj „Tokarev’’ TT-33, sa nekoliko okvira municije za automatsku pušku i pištolj, i tri ručne bombe Tužilaštvo tvrdi da je oružje kojim je počinjen masakr nabavio njegov otac za koga tužilac  optužnicom traži kaznu od 20 godina zatvora..

Urošu B. se stavlja na teret da je izvršio krivično delo teško ubistvo u sticaju sa  krivičnim delima nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.  U vreme izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, zbog čega, shodno odredbama Krivičnog zakonika, njemu nije moguće izreći kaznu doživotnog zatvora, već kao maksimalnu kaznu, kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, što je tužilaštvo i predložilo u optužnici.

Godinu i devetnaest dana od zločina, pred Višim sudom u Smederevu, počeće suđenje masovnom ubici. Za 23. maj zakazano je pripremno ročište pred većem sudije Lidije Jovanovski.

 

Mrzeli su mene i mog oca

Na saslušanju  u tužilaštvu,  okrivljeni Blažić tužioca priznao je zločin rekavši da je mlade ljude od kojih većinu nije poznavao, navodno, ubio kako bi zaplašio stanovništvo sela jer su loše govorili o njemu i njegovoj porodici.

Prema nalazima lekara veštaka, Uroš je bio uračunljiv kada je 4.maja počinio zločin, a kod njega nisu pronađeni simptomi psihopatoloških promena ličnosti. Te večeri nije bio pod uticajem alkohola niti narkotika.

BONUS VIDEO: NEOPISIVA TUGA: Zagrljaj roditelja Eme Kobiljski i majke Nikole Milića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove