DOM KNEZA MILOŠA VRAĆEN VLASNICIMA: Istekao zakonski rok u kom je Narodni muzej Kruševca mogao da koristi Kuću Simića

V. Crnjanski Spasojević

18. 05. 2024. u 07:00

KUĆA Simića u Kruševcu, smeštena u samom centru grada, jedno je od najstarijih očuvanih zdanja i svedoči o orijentalnom stilu kakvim je građena nekadašnja čaršija. Donedavno se ovde nalazila etnografska zbirka Narodnog muzeja, ali pošto je kuća vraćena u postupku restitucije, zatvoren je i depadans Muzeja.

ДОМ КНЕЗА МИЛОША ВРАЋЕН ВЛАСНИЦИМА: Истекао законски рок у ком је Народни музеј Крушевца могао да користи Кућу Симића

Foto:Narodni muzej Krusevac

Kako "Novosti" saznaju, nameštaj, ćilimi, slike, lusteri itd. uredno su popisani i traži im se novi dom. Istovremeno, Kruševljani su zabrinuti šta će biti sa ovim vrednim zdanjem, koje je nekada pripadalo kumu kneza Miloša, Stojanu Simiću.

- Pred Agencijom za restituciju pokrenuta su tri postupka (budući da je pre nacionalizacije zgrada bila u vlasništvu tri lica) za vraćanje objekta u Kruševcu, u Ulici majke Jugovića 2 - kažu u Agenciji za restituciju. - Postupci su se pred Agencijom vodili od 2012. do 2017. godine, kada su doneta rešenja. Zakonskim naslednicima bivših vlasnika je ukupno vraćeno 11/18 idealnih delova zgrade, odnosno 61 procenat. U državnoj svojini ostalo je 7/18 idealnih delova, odnosno 39 odsto.

Protiv sva tri rešenja grad Kruševac je podneo žalbe Ministarstvu finansija, kao drugostepenom organu, i sva tri rešenja su potvrđena. Zatim su pokrenuli spor pred Upravnim sudom, ali i ovaj potvrđuje odluke Ministarstva, odnosno Agencije. Postupci su definitivno okončani 2021, tako da Muzej može da koristi vraćenu zgradu još tri godine od dana pravnosnažnosti rešenja. Te tri godine istekle su u martu.

Foto:Narodni muzej Krusevac

- Zakon kaže da vraćanje imovine starim vlasnicima nije moguće samo kada su u pitanju ustanove od izuzetnog značaja, što ovde nije slučaj, ili kada bi vraćanje bitno ugrozilo rad i funkcionisanje ustanove kulture - kaže za "Novosti" direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić. - Ni to u ovom primeru nije slučaj, budući da je muzejska postavka bila samo na jednom spratu, dok su u ostatku zgrade bile kancelarije i magacin. Narodni muzej Kruševca ima svoju zgradu, tako da nije ugrožen njegov rad. Međutim, pošto je vraćeno samo 61 odsto zgrade, dok je gotovo 40 odsto i dalje u vlasništvu države, trebalo je izvršiti fizičku deobu. Grad je mogao da zadrži sprat na kom je muzejska postavka i ona nije morala da se seli.

Pretpostavlja se da je Kuća Simića građena krajem 18. ili početkom 19. veka. Kako stoji na sajtu kruševačkog Muzeja, ovo je u početku bio konak begovske porodice Vrenčevića, izazivača spora koji će biti povod za prisajedinjenje grada Kneževini Srbiji (1833.). Kuću je otkupio knez Miloš i poklonio je svome kumu Stojanu Simiću, jednoj od najmarkantnijih političkih ličnosti 19. veka. U ovom objektu, na Božić 1834, skovana je Miletina buna, koja je rezultirala donošenjem Sretenjskog ustava (1835.) i zatim kneževom abdikacijom (1839.).

Foto:Narodni muzej Krusevac

Nekadašnja postavka

Da li su možda razgovarali sa starim vlasnicima i pokušali da nađu kompromis, u kruševačkom Narodnom muzeju nismo saznali, ali je direktor Nikola Pantelić ranije za medije rekao kako je "Kuća Simića kulturno dobro pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i prema Zakonu o kulturnim dobrima, ni izgled, ni namena ne mogu da se menjaju bez dozvole."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!