ČIME SE NAPAJA SVET: Ugalj i dalje daje najviše struje

Novosti online

13. 09. 2023. u 20:26

TOKOM prošle godine širom sveta proizvedeno je 29.165,2 teravat sati (TWh) električne energije, što je povećanje od 2,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

ЧИМЕ СЕ НАПАЈА СВЕТ: Угаљ и даље даје највише струје

Foto Shutterstock

Najnoviji podaci Statističkog pregleda svetske energije, koje su predstavili Kris Dikert i Sem Parker iz "Vižual kapitalista" pokazuju da ugalj sa 35,4 odsto i dalje prednjači kada je u pitanju proizvodnja struje, dok je udeo prirodnog gasa 22,7 odsto i hidroelektrana 14,9 procenata.

Više od tri četvrtine ukupne svetske električne energije proizvedene iz uglja se troši u samo tri zemlje. Kina je najveći korisnik uglja, sa 53,3 odsto globalne potražnje za ugljem, Indija sa 13,6 odsto i SAD sa 8,9 odsto.

Sagorevanje uglja za proizvodnju električne energije, kao i za metalurgiju i proizvodnju cementa, je najveći pojedinačni svetski izvor ugljen-dioksida. Ipak, njegova upotreba u proizvodnji električne energije je zapravo porasla za 91,2 odsto od 1997. godine, kada je potpisan prvi globalni klimatski sporazum u Kjotu u Japanu.

OBNOVLjIVI IZVORI ENERGIJE U USPONU

Međutim, čak i dok neobnovljivi izvori uživaju u vremenu na Suncu, dani bi im mogli biti odbrojani.

U 2022. godini, obnovljivi izvori energije, kao što su vetar, solarna i geotermalna energija, predstavljali su 14,4 odsto ukupne proizvodnje električne energije sa godišnjom stopom rasta od 14,7 odsto, vođeni velikim dobicima u solarnim i vetroelektranama. Nasuprot tome, neobnovljivi izvori energije su imali samo anemičnih 0,4 odsto rasta.

Autori Statističkog pregleda ne uključuju hidroelektrane u svoje proračune za obnovljive izvore energije, iako mnogi drugi, uključujući Međunarodnu agenciju za energiju, smatraju da je to "dobro uspostavljena tehnologija obnovljive energije".

Sa hidroelektranama koje su prešle u kolonu obnovljivih izvora energije, zajedno su činili više od 29,3 procenata ukupne električne energije proizvedene u 2022. godini, sa godišnjom stopom rasta od 7,4 odsto.

 

NUKLEARNA ZIMA U FRANCUSKOJ

Još jedan veliki pokretač u ovogodišnjem izveštaju bila je nuklearna energija. Pored poremećaja u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, gašenja francuskih nuklearki zbog korozije koja je otkrivena u sistemima za hlađenje reaktora dovela su do pada globalne upotrebe od četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Količina električne energije proizvedene nuklearnom energijom u toj zemlji pala je za 22 procenta na 294,7 teravat sati u 2022. Kao rezultat toga, Francuska je od najvećeg svetskog izvoznika električne energije postala neto uvoznik.

Pretvaranje mehaničke energije u električnu je relativno jednostavan proces. Savremene elektrane su inženjerska čuda, naravno, ali i dalje rade na istom principu kao i prvi generator koji je izumeo Majkl Faradej 1831.

Način na koji se dobija mehanička energija je trenutak u kojem se stvari komplikuju. Ugalj je pokretao prvu industrijsku revoluciju, ali je u tom procesu zagrevao planetu. Vetar je slobodan i čist, ali je nepouzdan. Nuklearna fisija pouzdano proizvodi električnu energiju bez emisija, ali i stvara radioaktivni otpad.

Sa temperaturnim rekordima koji se dostižu širom sveta tokom leta, rešavanje ovih problema nije samo akademsko pitanje, a izveštaj za sledeću godinu mogao bi biti ključni test posvećenosti sveta budućnosti čiste energije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)