"KOMARAC", KAO STRAH I TREPET SRPSKE VOJSKE: "Novosti" otkrivaju kako nastaje domaći dron-kamikaza

Boris Subašić

30. 04. 2024. u 07:00

Dron projektovao VTI, "Teleoptik-Žiroskopi" napravili "telo", a "Krušik" ubojito punjenje. I po snažnom vetru, vejavici i magli na bojevom gađanju na Pešteru pokazao da ima precizan i dubok "ujed" od 85 odsto pogodaka. Sredstvo za uništenje tenka od više miliona evra staje manje od promila te vrednosti. Mladi polaznici obuke demonstrirali neverovatnu sposobnost manevrisanja kvadrikopterom. Naša odbrambena industrija pokazala da je dorasla svetskim proizvođačima. Prvi "roj" od 5.000 letelica trebalo bi da bude spreman za upotrebu do kraja godine. Naša odbrambena industrija pokazala da je dorasla svetskim proizvođačima

КОМАРАЦ, КАО СТРАХ И ТРЕПЕТ СРПСКЕ ВОЈСКЕ: Новости откривају како настаје домаћи дрон-камиказа

Foto Nikola Skenderija

SRPSKI kamikaza-dron "komarac 1" nedavno je na združenoj vojnoj vežbi "Vihor 2024" veoma uspešnim gađanjem po snažnom vetru, vejavici i magli pokazao da ima precizan i dubok "ujed" od 85 odsto pogodaka! Time su uspešno položili završni ispit Vojnotehnički institut (VTI), koji je projektovao i napravio softver - nervni sistem drona samoubice, "Teleoptik-Žiroskopi" koji su napravili i usavršili izdržljivo telo "komarca" - borbenog kvadrikoptera i obučili njegove operatere, kao i HK "Krušik" koji je stvorio njegovu "žaoku" - bojevu glavu koja može da probije 300 milimetra čeličnog oklopa i da pri tome rasipa užarene čelične kuglice po živoj sili.

Foto: Vojska Srbije

Dron "komarac-1" nepogrešivo pogađa cilj

Srpska odbrambena industrija tako je potvrdila najavu predsednika Aleksandra Vučića koju je dao u martu 2024. tokom posete VTI: "Cilj je da imamo 5.000 dronova "komaraca"! Pre kraja godine moći da se vide ne prototipi "kamikaza dronova", već oni u vojsci, dronovi koji unose veliku pometnju u neprijateljske redove. To će biti srpska proizvodnja. Kupujemo mi i iz inostranstva, nabavljamo sve što treba, ali ovo će biti srpska proizvodnja!"

Rezultati gađanja na Pešteru pokazali su da najava nije bila preterana i da će proizvodnja borbenih dronova postati okosnica srpske odbrambene industrije.

- Dron je u suštini prevozno sredstvo za, sa vojne strane, koristan teret koji izrađuje "Krušik". Na vrhu projekta je Vojnotehnički institut koji je osmislio i projektovao dron. Mi u "Teleoptik-Žiroskopima" smo ga osposobili, učinili ga otpornim na padavine, niske i visoke temperature, ugradili mu kamericu veličine nokta na malom prstu koja pravi izuzetno dobru sliku, zaštitili ga od ometanja, uradili sve stvari bitne za njegovu žilavost i sposobnost da se bori, a "Krušik" je napravio izuzetno dobru bojevu glavu - kaže Zoran Jarić, v. d. generalnog direktora "Teleoptik-Žiroskopa", pokazujući fotografiju debele čelične ploče na kojoj je testiran dron-samoubica.

Foto Nikola Skenderija

Direktor "Teleoptik-Žiroskopa" Zoran Jarić

Nju je s kraja na kraj, kao sir, probušio kumulativni mlaz bojeve glave, a oko rupe se vide duboka udubljenja i brazde koje su napravile rasprsnute čelične kuglice namenjene uništavanju žive sile. Poseban kuriozitet vatrenog krštenja drona "komarac-1" jeste da se pokazao uspešnim po izuzetno jakom vetru, snegu i magli na Pešterskoj visoravni koja je čak sprečila lansiranje nekih tradicionalnih vođenih raketa sve dok vetar nije odneo oblak koji je zaklanjao cilj. Operateri "komarca 1" su, pak, podigli svoje letelice i vodili ih kroz procepe u magli zahvaljujući naočarima u kojima su imali sliku sa kamere drona koji su mogli da zaustave da lebdi dok se ne ukaže rupa u oblaku kroz koju bi uočili metu i nepogrešivo se ustremili na nju. Efikasnost pogotka od 85 odsto pokazala je kvalitet letelice, obuke za operatere i samih operatera.

- Talenat je jedan od preduslova za operatera drona i zato se kandidat prvo vodi na simulator gde se vidi da li ima odgovarajući afinitet. Oni koji ga poseduju prelaze na praktičnu obuku za koju je realno dovoljno i par nedelja ako je osoba talentovana. Iskustvo nam je pokazalo da predviđeni period obuke nekim ljudima potpuno odgovara, ali je bilo i onih koji su program savladali i osposobili se za trećinu predviđenog vremena - rekao je za "Novosti" konstruktor "komarca-1" iz VTI čiji je identitet iz bezbednosnih razloga zaštićen, baš kao i celog tima naučnika koji je Vojsci Srbije omogućio da se prva na Balkanu naoruža dronovima-samoubicama. Prvi "roj" od 5.000 letelica trebalo bi da bude spreman za borbenu upotrebu do kraja godine.

Foto Nikola Skenderija

Montaža dronova

On i njegovi saradnici, zajedno sa mladim polaznicima obuke, demonstrirali su nam neverovatnu sposobnost manevrisanja dronom, čak i na veoma malom prostoru, kao i mogućnost obrušavanja, što je presudno za napad na najosetljiviji deo tenka, gornji deo kupole.

- Ta mogućnost postoji jer smo napravili softver koji upravlja svakim od četiri motora ponaosob što dronu daje izuzetne manevarske sposobnosti - kaže stručnjak iz VTI.

Tim projektanata Instituta još od 1989. je radio na projektima besposadnih letelica, tako da su bili spremni da za kratko vreme sadašnju tehnologiju inkorporiraju u programe dronova koji su se u ratnim sukobima u Siriji, Gruziji i naročito u Ukrajini, pokazali kao oružje budućnosti. U "Teleoptik-Žiroskopima" su za kratko vreme materijalizovali te planove.

Foto Nikola Skenderija

Obuka operatera

- Obično se za naredni rat pripremalo kao za produžetak prethodnog, što je bilo pogrešno, jer svaki rat donosi nešto novo. Sukob u Ukrajini je doneo masovnu upotrebu svih vrsta dronova, a posebno su se pokazali oni najmanji klase FPV kakav je i "komarac 1". Ceo život sam se bavio vođenim raketama koje su sam vrh tehnologije, ali dronovi su nešto neverovatno, zastrašujuće. Zamislite vođenu raketu koja može da stane ispred cilja, da razmisli kako će najefikasnije da napadne i da tek onda dejstvuje. Takve rakete nema, ali dron to može. Sagledajmo stvar i iz ugla vojne ekonomije: imate tenk koji košta više miliona evra i sredstvo za njegovo uništenje koje košta manje od promila te vrednosti. Pri tome, možete napraviti izuzetnu količinu tih sredstava koja su neuporedivo jeftinija od svog cilja, a gotovo da nema odbrane od njih. Zamislite realnu situaciju u kojoj četiri vojnika naprave zasedu za tenk sa dronovima koji se čuju tek na 50 metara, kada je već kasno da "oklop" preduzme bilo šta. Ako se sva četiri "komarca 1" podignu u istom trenutku i sruče se na tenk njemu nema spasa. U grupnom napadu možeš da mu udariš istovremeno u gusenicu, u potporni točak, u zadnji deo gde je otvoren, odozgo gde je najranjiviji. Dronom možete da ga gađate gde god hoćete, to je izuzetno oružje, a sa 5.000 "komaraca-1" Vojska Srbije stiče ogromnu prednost - kaže Jarić.

On naglašava da je kruna celog projekta lagana a ubojita bojeva glava koju dron nosi.

- Sada, pošto je na vežbi "Vihor 2024" dron "komarac-1" doživeo afirmaciju, a odbrambena industrija pokazala da je dorasla svetskim proizvođačima da osvoji i proizvodi ovakva sredstva, sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da je "Krušik" bio maksimalno angažovan na ovom zadatku i da je sve resurse usmerio ka ispunjenju roka za proizvodnju najnovijeg srpskog drona. "Krušik" u ovom projektu ima ulogu naružavanja drona bojevom glavom i integratora sredstva. Pošto smo proizvođač raketa koje imaju bojeve glave sa kumulativnim i rasprsakavajućim dejstvom i svih vrsta upaljača, normalno je da se i "komarac 1" naoruža odgovarajućom bojevom glavom i adekvatnim upljačem. U našoj fabrici se odvija finalna faza sklapanja elemenata u gotov proizvod i od nas se isporučuje krajnjem kupcu. Dron "komarac 1" je ispitan kroz bojevo gađanje i ispunio je tražene tehničke zahteve, a na nama je da sada nastavimo sa izradom serije. Razvijanje dronova sa različitim masama bojeve glave se nastavlja - kaže Jovanka Andrić, v. d. generalnog direktora HK "Krušik".

Foto Nikola Skenderija

Dron "Komarac -1" nam je "pozirao" lebdeći u mestu

POTPUNO BEZBEDNA UPOTREBA

 

DRON "komarac-1" je prošao rigorozne testove u Tehničko-opitnom centru i u VTI, da bi njegova upotreba u Vojsci Srbije bila potpuno bezbedna, jer je čovek uvek na prvom mestu.

- To ilustruje i podatak da smo ispitivali ponašanje drona u aerotunelu u VTI, gde je prošao testove na brzini vetra od 16 metara u sekundi, u realnim uslovima na Pešteru je vetar bio jači, a dronovi su leteli i pogađali. Razlog je to što je čovek, operater, u povratnoj vezi i može odmah da izvrši korekciju. Nijedan automatski sistem bilo koje rakete ne može da odreaguje tako brzo kao čovek kada vodi raketu. Dron na sebi ima televizijsku kameru, koja komunicira sa upravljačkom jedinicom, a ova sa naočarima i vi stvarate kod onoga ko vodi dron utisak da sedi u njemu. Mlađe osobe mnogo bolje rade tokom obuke zbog motorike prstiju razvijene na mobilnom telefonu. Ispade nešto dobro i od tog kuckanja, zbog koga galamimo na decu - kaže direktor Zoran Jarić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo