POČINJE VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: Sledeće nedelje otvoreni punktovi u domovima zdravlja širom Srbije

Novosti Onlajn

30. 09. 2023. u 18:15

VAKCINACIJA pro­tiv gri­pa po­če­će sle­de­će ne­de­lje na vak­ci­nal­nim punk­to­vi­ma u do­mo­vi­ma zdra­vlja ši­rom Sr­bi­je, a gra­đa­ni­ma su na ras­po­la­ga­nju 364.500 do­za ce­pi­va.

ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА: Следеће недеље отворени пунктови у домовима здравља широм Србије

Foto N. Karlić

Za ovu se­zo­nu dr­ža­va je na­ba­vi­la 344.700 če­tvo­ro­va­lent­nih vak­ci­na pro­iz­vo­đa­ča „Abot” i 19.800 tro­va­lent­nih ko­je je pro­iz­veo In­sti­tut za vi­ru­so­lo­gi­ju, vak­ci­ne i se­ru­me „Tor­lak”.

U skla­du sa Pra­vil­ni­kom o pro­gra­mu oba­ve­zne i pre­po­ru­če­ne imu­ni­za­ci­je sta­nov­ni­štva pro­tiv od­re­đe­nih za­ra­znih bo­le­sti, spro­vo­di se oba­ve­zna imu­ni­za­ci­ja oso­ba ko­je su u po­seb­nom ri­zi­ku od do­bi­ja­nja te­ških for­mi i kom­pli­ka­ci­ja gri­pa. To su trud­ni­ce, sta­ri­ji od šest me­se­ci sa hro­nič­nim po­re­me­ća­ji­ma pluć­nog si­ste­ma (uklju­ču­ju­ći i ast­mu), hro­nič­nim po­re­me­ća­ji­ma kar­di­o­va­sku­lar­nog si­ste­ma (is­klju­ču­ju­ći hi­per­ten­zi­ju), me­ta­bo­lič­kim po­re­me­ća­ji­ma (tu spa­da­ju i še­ćer­na bo­lest i go­ja­znost oso­ba sa bo­di mas in­dek­som ve­ćim od 40), bu­bre­žnom dis­funk­ci­jom, he­mo­glo­bi­no­pa­ti­jom, hro­nič­nim ne­u­ro­lo­škim po­re­me­ća­ji­ma, ma­lig­nim obo­lje­nji­ma, bez ob­zi­ra na tre­nut­ni te­ra­pij­ski sta­tus, imu­no­su­pre­si­jom (uklju­ču­ju­ći li­ca sa HIV-om i si­dom, oso­be sa funk­ci­o­nal­nom ili ana­tom­skom asple­ni­jom…), kao i pa­ci­jen­ti kod ko­jih je ura­đe­no pre­sa­đi­va­nje tki­va i or­ga­na ili se pri­pre­ma­ju za tran­splan­ta­ci­ju. Vak­ci­na­ci­ja je va­žna i za sta­ri­je od 65 go­di­na, kao i za čla­no­ve po­ro­di­ce bo­le­sni­ka ko­ji su u po­ve­ća­nom ri­zi­ku od kom­pli­ka­ci­ja gri­pa a zbog od­re­đe­nih pro­ble­ma ne mo­gu da do­bi­ju vak­ci­nu.

Dosad distribuirano 396.000 doza cepiva, Foto I. Marinković

U In­sti­tu­tu za jav­no zdra­vlje Sr­bi­je „Dr Mi­lan Jo­va­no­vić Ba­tut” na­gla­ša­va­ju da se, pre­ma epi­de­mi­o­lo­škim in­di­ka­ci­ja­ma, vak­ci­na­ci­ja spro­vo­di kod oso­ba sme­šte­nih i za­po­sle­nih u ge­ron­to­lo­škim cen­tri­ma, de­ce, omla­di­ne i sta­rih li­ca ko­ji bo­ra­ve u so­ci­jal­no-zdrav­stve­nim usta­no­va­ma i za­po­sle­nih u tim usta­no­va­ma. Po­red to­ga, oba­ve­zna imu­ni­za­ci­ja pro­tiv gri­pa spro­vo­di se i kod za­po­sle­nih u zdrav­stve­nim usta­no­va­ma.

‒ Če­tvo­ro­va­lent­na vak­ci­na pro­tiv gri­pa sa­dr­ži dva ti­pa A vi­ru­sa gri­pa i dva ti­pa B ovog vi­ru­sa, u skla­du sa pre­po­ru­ka­ma Svet­ske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je za se­ver­nu he­mis­fe­ru i od­lu­ci Evrop­ske uni­je za se­zo­nu 2023/2024. go­di­ne, a na osno­vu do­mi­nant­nih ti­po­va vi­ru­sa gri­pa re­gi­stro­va­nih u cir­ku­la­ci­ji u pret­hod­noj se­zo­ni za ko­je se oče­ku­je da mo­gu da iza­zo­vu ka­ko spo­ra­dič­no, ta­ko i epi­de­mij­sko ja­vlja­nje gri­pa u po­pu­la­ci­ji u se­zo­ni ko­ja sle­di. Tro­va­lent­na vak­ci­na pro­tiv gri­pa sa­dr­ži dva ti­pa A i je­dan tip B vi­ru­sa gri­pa – na­gla­ša­va­ju u In­sti­tu­tu „Ba­tut”.

Vre­me neo­p­hod­no za sti­ca­nje imu­ni­te­ta iz­no­si dve do tri ne­de­lje na­kon vak­ci­na­ci­je, a post­vak­ci­nal­ni imu­ni­tet va­ri­ra i tra­je od šest do 12 me­se­ci, pa iz to­ga pro­iz­la­zi po­tre­ba vak­ci­na­ci­je sva­ke go­di­ne, kao i zbog va­ri­ra­nja so­je­va vi­ru­sa gri­pa ko­je se de­ša­va to­kom sva­ke go­di­ne, od­no­sno se­zo­ne.

‒ Ima­ju­ći u vi­du raz­li­či­tu efek­tiv­nost vak­ci­ne pre­ma uz­ra­snim ka­te­go­ri­ja­ma, po­treb­no je na­po­me­nu­ti da se kod vak­ci­ni­sa­nih oso­ba i u slu­ča­ju obo­le­va­nja raz­vi­ja bla­ža kli­nič­ka sli­ka i spre­ča­va­ju mo­gu­će te­že kom­pli­ka­ci­je. Kod lju­di ko­ji su u po­ve­ća­nom ri­zi­ku, bo­lest mo­že ima­ti za po­sle­di­cu i smrt­ni is­hod zbog se­kun­dar­no na­sta­lih kom­pli­ka­ci­ja (naj­če­šća je za­pa­lje­nja plu­ća). Osim u slu­ča­ju po­tvr­đe­ne pri­vre­me­ne ili traj­ne kon­tra­in­di­ka­ci­je, vak­ci­nu je mo­gu­će apli­ko­va­ti kod oso­ba sta­ri­jih od na­vr­še­nih šest me­se­ci ka­da je u pi­ta­nju če­tvo­ro­va­lent­na, od­no­sno 18 go­di­na ka­da je u pi­ta­nju tro­va­lent­na vak­ci­na, pre­ma sa­žet­ku ka­rak­te­ri­sti­ka le­ka – do­da­ju u In­sti­tu­tu „Ba­tut”.

Vak­ci­na pro­tiv gri­pa mo­že se da­ti isto­vre­me­no sa vak­ci­nom pro­tiv ko­vi­da 19 ili ce­pi­vom pro­tiv obo­lje­nja iza­zva­nih strep­to­ko­ku­som pne­u­mo­ni­je za oso­be u po­seb­nom ri­zi­ku, pri če­mu se vak­ci­ne da­ju u raz­li­či­te eks­tre­mi­te­te.

(Politika) 

BONUS VIDEO: ZAŠTO SU GA ZVALI SMOKI?: Na današnji dan 2017. godine umro je Ljubiša Samardžić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Evo šta je američka teniserka uradila kada se Ruskinja povredila (VIDEO)