POMORSKI KAPETANI O SIGURNOSTI PLOVIDBE: Preispitati sigurnost i doneti novi zakon

V.V.

27. 03. 2024. u 16:49

Udruženje pomorskih kapetana Crne Gore pozvalo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da hitno preispita sigurnost pomorske plovidbe posebno u Bokokotorskom zalivu.

ПОМОРСКИ КАПЕТАНИ О СИГУРНОСТИ ПЛОВИДБЕ: Преиспитати сигурност и донети нови закон

fOTO: V.V.

Povod je pomorska nesreća koja se desila  u Americi kada je kontejnerski brod „Dali“ udario u nosač mosta u  luci Baltimor.

Bilo kakva slična ljudska ili tehnička greška posebno u Bokokotorskom zalivu može dovesti do velikih nesreća, navode iz Udruženja pomorskih kapetana. Zbog toga traže da hitno bude urađena studija o sigurnosti pomorske plovidbe kroz Boku koja bi trebalo da pokaže koje mere sigurnosti su potrebne kako bi se smanjio rizik od pomorskih nesreća. Ovo uključuje i pitanje koliki broj i koje veličine kruzera mogu da borave u zalivu odnosno na vezu u Luci Kotor. Treba odlučiti i o eventualnom postavljanju pilona i priveznih bova za potrebe Luke Kotor i korišćenju remorkera kao pratnje u Bokokotorskom zalivu.

Da bi se ova pitanja sigurnosti pomorske plovidbe, kao i ostala pitanja iz ove oblasti pomorstva, počela rešavati na pravi način, pomorski kapetani traže donošenje novog Zakona o sigurnosti plovidbe koji bi trebao biti u skladu sa pomorskim zakonima EU. Zbog važnosti i vremenskih rokova, preporučuju Ministarstvu saobraćaja da,ako je to potrebno, angažuje pomorske stručnjake ili konsultante iz okruženja (EU) koji već imaju iskustva u ovim poslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!