INSTITUTU IGALO: Uplata 1,136 miliona evra zaustavila štrajk

V.V.

26. 04. 2024. u 15:56

IZBEGNUT je najavljeni štrajk zaposlenih u Institutu Igalo, a na predlog Ministarstva rada i socijalnog staranja Vlada je odlučila da preko reprezentativnog sindikata kao podršku zaposlenima uplati milion i 136 hiljada evra.

ИНСТИТУТУ ИГАЛО: Уплата 1,136 милиона евра зауставила штрајк

foto: V.V.

Prema rečima predsednice Sindikata Instituta, dr Marije Obradović,to je pomoć u visini tri plate, a duguju im četiri.  

- Radnici će napokon, da kažem, ekonomski prodisati jer im je egzistencija zaista bila ugrožena činjenicom da u poslednja četiri meseca nismo dobili platu, poslednja je bila isplaćena krajem decembra - podsetila je dr Obradović.

U narednih dvadesetak do mesec dana očekuju da bude rešena i druga faza oporavka Instituta. Ona podrazumeva uplatu od deset miliona evra, kojim bi se napokon rešilo pitanje duga Instituta prema Jugobanci. Time bi bio skinut najveći balast za sve zaposlene i za ovu ustanovu.

Dugi niz godina, male plate, nepoštovanje kolektivnog ugovora, a nakon potpisivanja novog neredovna primanja, uticali su na lični i profesionalni integritet radnika.

– To je kao posledicu imalo odlazak zaposlenih i deficit radnika prvenstveno iz dve inače deficitarne delatnosti, zdravstvene i hotelsko-ugostiteljske. To je u pitanje dovelo i otvaranje prve faze Instituta. Ali, nadamo se da će se situacija poboljšati i da će ljudi opet  videti Institut kao poželjno mesto za zaposlenje – kazala je dr Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja