I DVORIŠTE OGLEDALO BRUTALIZMA: Počela obnova dvorišta osnovne škole u Bloku 23

A. Z. K.

18. 03. 2024. u 16:56

NOVOBEOGRADSKI đaci koji pohađaju Osnovnu školu "Laza Kostić", sledeće školske godine okupljaće se i igrati u rekonstruisanom dvorištu.

И ДВОРИШТЕ  ОГЛЕДАЛО  БРУТАЛИЗМА: Почела обнова дворишта основне школе у Блоку 23

Foto: OŠ "Laza Kostić"

Osmoletka je smeštena u centralnom delu Bloka 23, a ovaj deo Novog Beograda simbol je brutalističke arhitekture, pa je ovo bio razlog da nadležni oprezno krenu u posao sređivanja dvorišta kako ne bi bio narušen autentičan izgled Bloka. Za ovaj posao iz gradske kase izdvojeno je oko 70 miliona dinara. Novo lice dvorište će dobiti do početka naredne školske godine.

Blok 23 izgrađen je 1974. godine po projektu trojice arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Naselje važi za izuzetan primer brutalističke arhitekture. Koliko je značajan govori i to da je maketa ovog bloka smeštena u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku (MoMA). Zato se i uređivanju školskog dvorišta prilazi sa idejom očuvanja autentičnog izgleda Bloka.

Prema rečima gradske sekretarke za obrazovanje i dečju zaštitu Aleksandre Čamagić, školsko dvorište u ovom naselju nije važno samo đacima koji pohađaju školu "Laza Kostić", već je centralna tačka za sve koji žive u Bloku 23.

- Dvorište OŠ "Laza Kostić" je mesto okupljanja, ne samo školaraca, već svih građana ovog dela Novog Beograda - rekla je gradska sekretarka za Tanjug. - Prvi korak kada je pokrenut ovaj proces rekonstrukcije bio je da nađemo način da sačuvamo autentičnost. Morali smo da sarađujemo sa arhitektama, koji su nam pomogli da projekat prilagodimo okolnoj arhitekturi.

Nekad "Sedam sekretara SKOJ"

ŠKOLA je otvorena 1977. godine i tada je nosila ime "Sedam sekretara SKOJ", a tokom prve godine rada upisano je više od 1.000 đaka. Projekat po kom je osmoletka urađena takođe potpisuju trojica arhitekata Aleksandar Stjepanović, Božidar Janković i Branislav Karadžić. Ova obrazovna ustanova izgrađena je kako bi je pohađala deca vojnih lica i građana zaposlenih u vojsci, koji su se tokom prošlog veka naselili u Blokove 22, 23, 24 i 19a. Sadašnji naziv po pesniku Lazi Kostiću nosi od 2005. godine.

 

U planu je da u dvorištu bude izliven armirani beton i da budu postavljene betonske klupice. Drveće će biti očuvano, a ideja je da se biste sedam sekretara SKOJ sklone i vrate ponovo u dvorište po završetku radova.

- Do početka nove školske godine dvorište će zablistati novim sjajem na radost učenika i svih generacija koje žive u Bloku 23. U svojoj obnovljenoj lepoti, biće mesto susreta, igre i druženja i novih generacija - kaže Čamagićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!