KAKO DA SE SPREMITE ZA PRVOMAJSKO ROŠTILJANJE: Detaljan vodič - Od pribora, izbora drva i uglja, pa sve do čišćenja

Novosti online

29. 04. 2024. u 09:40

MEĐUNARODNI dan rada, poznatiji kao 1. maj nam se bliži, a mnogi uveliko planiraju gde da otputuju i kako da ga proslave. Tu je i naravno neizostavno roštiljanje. Međutim, ove godine 1. maj pada na u toku Vaskršnjeg posta, tačnije na Veliku sredu, te pravoslavni vernici ne bi trebalo da se omrse.

КАКО ДА СЕ СПРЕМИТЕ ЗА ПРВОМАЈСКО РОШТИЉАЊЕ: Детаљан водич - Од прибора, избора дрва и угља, па све до чишћења

Foto V: Danilov

Oni koji se nisu odlučili za Vasršnji post, kao i oni druge veroispovesti u Srbiji, verovatno će se odlučiti za roštiljanje. To naravno ne mora da bude samo meso, već i riba i povrće. Pogledajte detaljan vodič kako da najbolje pripremiti roštilj, pogotovo ako se prvi put susrećete sa njim:

Pravi pribor

Pre nego što počnete, uverite se da imate odličan par čistih hvataljki. Šef kuhinje Majk Rajd ističe da vam nije potrebna viljuška za roštilj jer stvaraju rupe u hrani i omogućavaju da se sokovi iz nje izliju. 

Priprema je ključna

Uvek izvadite meso iz frižidera najmanje pola sata pre nego što krenete sa njegovom pripremo. Ovo je važno kada spremate meso ili ribu kako bi bili savršeno obrađeni na žaru.

Marinada 

Marinade ne samo da dodaju ukus, već pomažu da hrana ostane vlažna i na roštilju. Trebalo bi da stalno da "zalivate" svoje meso i povrće puterom, uljem ili marinadama da bi bili vlažni.

Ovladavanje plamenom

Plamen je osnova za savršeno kuvanje mesa. Ako kuvate na ugalj ili drva, kada su jednom upaljeni, nemojte da žurite da odmah stavite namirnice na rešetke - dajte vremena da utihnu, tj. da se vatra stabilizuje. Sačekajte sve dok ugalj ne pobeli. 

Izbor drva

Pokušajte da koristite iverje, posebno kada spremate ribu. Dim i riba idu ruku pod ruku. Dodavanje iverice u ugalj je odličan način da unesete dodatni dim u hranu, što znatno poboljšava ukus.

Čišćenje

Da biste očistili roštilj, poprskajte rešetke  sirćetom, ostavite oko 5 minuta, a zatim očistite malo zgužvanom folijom. Kuvana kafa je takođe odličan način da uklonite masnoćom sa roštilja. Isperite toplom vodom i biće kao nove. Ovo važi i za pribor.

BONUS VIDEO: REKORD NAD REKORDIMA - Na Rostiljijadi u Leskovcu napravljena pljeskavica od 80 kilograma mesa

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom