PRVA DONACIJA BANKA INTEZE ZA PODRŠKU ZDRAVLJA NAJMLAĐIH: NOVA OPREMA ZA KOMFORNIJE LEČENJE DEČIJEG SRCA

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

15. 05. 2024. u 15:29

DONACIJOM opreme za hiruršku salu Odeljenju kardiohirurgije Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" zvanično je počela sa radom Fondacija Banka Inteze. Oni su najvećoj dečijoj klinici u zemlji omogućili opremu u vrednosti od gotovo 145 hiljada evra.

ПРВА ДОНАЦИЈА БАНКА ИНТЕЗЕ ЗА ПОДРШКУ ЗДРАВЉА НАЈМЛАЂИХ: НОВА ОПРЕМА ЗА КОМФОРНИЈЕ ЛЕЧЕЊЕ ДЕЧИЈЕГ СРЦА

FOTO: Marko Petrovic

Odeljenje kardiohirurgije "Tiršova" dobilo je uređaj za autotransfuziju, transportni respirator, monitor za pacijente, hirurško čeono operativno svetlo, i nameštaj za intenzivnu negu i oprecionu salu.

Doktor Vladimir Milovanović, načelnik Odeljenja kardiohirurgije u "Tiršovoj" zahvalio se donatorima i podsetio da je Banka Inteza i 2011. godine bila darodavac ovoj ustanovi:

- Mi smo najveći centar za lečenje dece sa urođenim srčanim manama i godišnje operišemo oko 250 mališana kako iz Srbije, tako i iz zemalja jugoslovenskog regiona. Aparate koje smo dobili u ovoj akciji i ranije smo koristili na klinici, ali ovi novi su poslednja reč tehnologije. Zahvaljaujći sredstvima Banka Inteze iz 2011. godine u vrednosti oko 250 hiljada evra renovirana su odaljenja dečije kardiohirurgije i kardiologije.

Banka Inteza pokrenula je Inteza Fondaciju uz podršku Divizije međunarodnih banaka članica grupe Sanpaolo sa ciljem stvaranja modernog, održivog i inkluzivnog društva kroz usmerenost na pet ključnih oblasti uticaja - podršku ženama u teškom položaju i borbi protiv društvenih nejedankosti, podršku razvoju obrazovanja dece i mladih, jačanju zdravstvene i socijalne zaštite sa fokusom na stariju populaciju, ublažavanje klimatskih promena, zaštiti životne sredine, kao i projektima lokalne zajednice.

- Svesni smo da kao tržišni lider u Srbiji imamo važnu ulogu u podršci privredi i građanima, ali i odgovornost za dobrobit celokupnog društva - rekao je Darko Popović, zamenik predsednika Upravnog odbora Inteza Fondacije i predsednik Izvršnog odbora Banka Inteza. - Zato smo ponosni što ćemo osnivanjem Inteza Fondacije, kao prirodnog nastavka naše dugogodišnje podrške zajednici, biti u prilici da na struktuiran i strateški način pomognemo u rešavanju ključnih socijalnih izazova i doprinesemo opštem razvoju i boljitku društva. Donacijom Univerzitetskoj dečjoj klinici želimo da omogućimo još bolje uslove lečenja za najmlađe pacijente i rada za osoblje bolnice, pružajući istovremeno doprinos jačanju ukupnog zdravstvenog sistema u zemlji.

Najveća dečja bolnica u Srbiji, koja izvodi najsloženije i najzahtevnije medicinske procedure, godišnje zbrine više od 180.000 najmlađih pacijenata iz cele zemlje i regiona, obavi oko 10.000 hospitalizacija, 7.000 operacija u operativnim blokovima i još oko 10.000 u dnevnim bolnicama. Odeljenje kardiohirurgije najveći je centar za lečenje dece sa urođenim srčanim manama u Srbiji, od kojih najveći broj čine novorođena deca i deca do prve godine života.

U ime ministarstva zdravlja donatorima se zuahvalio dr Mirsad Đerlek, državni skeretar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!