PREKO VELIKOG RATA DO NICE: Devet učenica iz Ćuprije nagrađeno usavršavanjem francuskog jezika

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 04. 2024. u 08:15

ZAHVALjUJUĆI projektu, koji su profesorka francuskog jezika u OŠ "Đura Jakšić" u Ćupriji Lidija Pantić i njeni đaci uradili sa jednom školom iz Rumunije, Univerzitet frankofonija iz Nice omogućio im je da u ovom gradu sedam dana usavršavaju francuski jezik.

ПРЕКО ВЕЛИКОГ РАТА ДО НИЦЕ: Девет ученица из Ћуприје награђено усавршавањем француског језика

FOTO: Privatna arhiva

Devet učenica, smeštenih u francuskim porodicama, pratile su nastavu na francuskom jeziku, predstavljale svoju zemlju tokom interkulturalne večeri, a u slobodno vreme išle na izlet. Njihova video-prezentacija povezanosti Srbije i Francuske u Velikom ratu oduševila je domaćine.

- Predstavile smo i naš grad, školu, zemlju, srpske običaje i narodno kolo, te smo na kraju svi zaigrali. Ovo putovanje đacima je omogućilo i da razviju kosmopolitski odnos prema životu, svetu, ljudima, drugim nacijama i rasama, što je u savremenom svetu veoma važno - navodi profesorka Pantić.

Karneval cveća

I GIMNAZIJALKA Nina Malović, koja je do pre nekoliko godina živela u Pragu, oduševljena je što je mogla da vidi kako žive francuske porodice. Svidelo joj se i što su morale same da se snalaze po gradu i u prevozu.

- Najveći utisak na mene je ostavio karneval cveća. Iz povorke automobila bacali su cveće. Mi smo ga sakupljale i odnele porodicama u kojima smo odsele - veli Nina.

Učenica OŠ "Đura Jakšić" Neda Nikolić, čiji je pradeda Milosav Milosavljević otišao u Nicu tokom Velikog rata da završi školovanje, bila je ponosna što je mogla da govori o tome i srećna što je šetala gradom kojim je šetao njen pradeda.

- Vratili smo se puni utisaka. Časovi su bili zanimljivi i korisni, Nica je prelepa, a najviše mi se svidelo što smo boravili u tamošnjim porodicama, pa smo mogli da vidimo kako oni žive - ocenjuje učenica OŠ "Đura Jakšić" Elena Spasić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost