HDZ SKLOPIO SPORAZUM SA USTAŠOM PENAVOM: Plenkovićeva vlada biće "za dom spremna"

Novosti online

16. 05. 2024. u 18:27

PREDSEDNIK HDZ Andrej Plenković potpisao je danas s predsednikom Domovinskog pokreta (DP) Ivanom Penavom u Saboru koalicioni sporazum, koji definiše buduću saradnju dve stranke, preneo je portal Indeks.

ХДЗ СКЛОПИО СПОРАЗУМ СА УСТАШОМ ПЕНАВОМ: Пленковићева влада биће за дом спремна

Foto: Printsrkin

Sporazum je potpisan mesec dana nakon parlamentarnih izbora i bez prisustva medija, pri čemu su s Plenkovićem u Saboru bili Marko Milić i Tomo Medved, a s Penavom Josip Dabro i Igor Peternel.

Oni nakon potpisivanja sporazuma nisu dali izjave za medije, dok je Plenković samo kratko poručio da će ''sve reći sutra''.

Ranije danas konstituisan je Sabor, bez prisustva predsednika Hrvatske Zorana Milanović, koji je sazvao sednicu, na kojoj je za predsednika parlamenta ponovo izabran Gordan Jandroković (HDZ).

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj su održani 17. aprila, a dogovor o parlamentarnoj većini postigli su Plenkovićev HDZ i Domovinski pokret Ivana Penave, gradonačelnika Vukovara i bivšeg HDZ-ovca, koji je tu stranku napustio zbog neslaganja sa Plenkovićem.

Ivan Penava je trenutni lider stranke Domovinski pokret (DP) u Hrvatskoj. On je preuzeo vođstvo stranke 9. oktobra 2021. godine, nakon što je napustio Hrvatsku demokratsku zajednicu. Penava je poznat kao gradonačelnik Vukovara, ali i po žestokim napadima na srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Penava je uskraćivao srpskoj manjini službeni status srpskog jezika u Vukovaru, uprkos tome što su Srbi činili više od 30% ukupnog stanovništva Vukovara do 2021. godine.

Penava je 2019. godine kritikovao srpske đake iz Vukovara što nisu ustali tokom intoniranja hrvatske himne i nazvao srpske političare u Hrvatskoj „nacionalistima koji žele Veliku Srbiju“.

Stao je odbranu upotrebe starog ustaškog slogana "Za dom spremni" i naveo da kome god to smeta ne treba da dolazi u Vukovar.

2015. godine, dvojezične table u Vukovaru često su bile na meti vandala, a i tada je gradonačelnik Penava istakao svoje mišljenje. On je tada poručio da odgovornost za narušene međunacionalne odnose "snosi onaj ko je problem dvojezičnih tabli i nametnuo", čime je direktno uperio prst u Srbe koji su se pobunili zbog vandalskog skidanja ćiriličnih tabli u tom gradu, kao i odluke da se one više ne nalaze na gradskim institucijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!