ZANIMLJIVA IZLOŽBA ORUŽJA U GALERIJI VOJNOG MUZEJA NA KALEMEGDANU: Olovka i lula, a - pištolji

J. Matijević

25. 04. 2024. u 10:10

ČUVENI top "trešnjevac" koji su koristili Karađorđevi ustanici, lule i olovke pištolji, kombinovano oružje nož-pištolj iz 19. veka, dijamantska sablja vojvode Milana Obrenovića, PVO sistem "Strela 2M" koju su stručnjaci beogradskog ETF modifikovali tokom NATO agresije 1999..., deo su eksponata izložbe "Retko i improvizovano oružje iz zbirki Vojnog muzeja" otvorene u Galeriji Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

ЗАНИМЉИВА ИЗЛОЖБА ОРУЖЈА У ГАЛЕРИЈИ ВОЈНОГ МУЗЕЈА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Оловка и лула, а - пиштољи

Foto: Ministarstvo odbrane

Do 23. juna, posetioci će moći da vide oružje koje nije bilo u službenom naoružanju naše vojske ili širokoj upotrebi, od 16. veka, preko vremena vožda Karađorđa, knjaza Miloša, Prvog i Drugog svetskog rata do perioda odbrane otadžbine od agresije Alijanse 1999. Istovremeno, ova zanimljiva izložba mnogo govori i o onima koji su, svojom veštinom i umetnošću, umeli da i na prvoj liniji borbe poprave i unaprede postojeće oružje ili da ga izrade gotovo ni iz čega.

Foto: Vojni muzej

Nosi se u džepu, a efikasno je vatreno oružje

- Vojni muzej čuva više reprezentativnih primeraka oružja koje je bilo namenjeno kao poklon ili nagrada značajnim pojedincima. Izložene su puške koje su upravo u ovakvu svrhu izrađene za srpskog vojvodu Knićanina i kralja Milana Obrenovića. Tu su i luksuzne sablje koje su kao vid odlikovanja od ruskog imperatora dobili vojvoda Milan Obrenović 1810. i knez Arsen Karađorđević za iskazanu hrabrost tokom Rusko-japanskog rata - kaže Vuk Obradović, viši kustos Vojnog muzeja.

Foto: Vojni muzej

Lula - pištolj

Dodaje i da predmeti predstavljeni kao improvizovano oružje pokazuju inventivnost našeg čoveka.

Foto: Vojni muzej

Partizanski top iz 1942.

- Prikazane su partizanske bombe "cementuše" izrađene od betona, ali i puške pravljene kasnije, koje su kao municiju koristile lovačke metke. Delovi ovih pušaka rađeni su od običnih cevi za centralno grejanje - objašnjava Obradović.

Foto: Vojni muzej

 

SABLjE OBRENOVIĆA I DOBRNjCA

MEĐU izloženim oružjem ističe se zlatna sablja vojvode Milana Obrenovića koju mu je po preporuci ruskog izaslanika u Beogradu Konstantina Rodofinikina, uručio zapovednik ruske Dunavske armije, slavni knez Petar Ivanovič Bagration. On je, 3. janura 1810, pred postrojenom vojskom svečanio uručio sablje i gramate vojvodama Milanu Obrenoviću i Petru Dobrnjcu "za otličnu hrabrost i privrženost k Rusiji". Sablja ima pozlaćeni balčak izrađen u obliku "drške pištolja". Prvobitno je drška bila obostrano ukrašena sa po devet zelenih i crvenih dragulja. Na prednjoj strani nakrsnice, nekada takođe ukrašenoj draguljima, ugravirano je "za hrabrost" - kaže naš sagovornik. 

Posebno zanimljivi su eksponati koji su vrlo efikasno oružje maskirano u običan predmet.

Foto: Vojni muzej

Kombinovano oružje - nož i pištolj

- Reč je o olovci i luli pištolju. Koristili su ih pripadnici službe bezbednosti naše vojske koji su imali potrebu da budu naoružani u prostorima gde nije dozvoljeno ili u okolnostima gde bi posedovanje svakog drugog oružja privlačilo nepotrebnu pažnju. Olovka pištolj mogla se nositi u džepu, mogla je i da piše, a u rukama obučenog operativca postajala je vrlo efikasno vatreno oružje - objašnjava Obradović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!