BORBA PREDAKA NAM JE ZA UZOR: Državnom ceremonijom u Sremskim Karlovcima obeleženo 176 godina od Majske skupštine

J. SIMIĆ

16. 05. 2024. u 12:22

POLAGANjEM venaca ispred Magistrata sa čijeg balkona su Srbi 15. maja 1848. na Majskoj skupštini proglasili Srpsku Vojvodinu, juče je u Sremskim Karlovcima svečano obeleženo 176 godina od tog značajnog datuma u istoriji srpskog naroda.

БОРБА ПРЕДАКА НАМ ЈЕ ЗА УЗОР: Државном церемонијом у Сремским Карловцима обележено 176 година од Мајске скупштине

Foto: vojvodina.gov.rs

Proglašena autonomna oblast obuhvatala je Srem, Vojnu granicu u Sremu, Baranju i Bačku s bečejskim i šajkaškim okruzima (takođe deo Granice) i Banat sa Vojnom granicom i kikindskim okrugom. Predstavnici Srba izabrali su svog vojvodu, graničarskog pukovnika ogulinske regimente Stevana Šupljikca. Karlovačka mitropolija uzdignuta je na rang patrijaršije, a mitropolit karlovački Josif Rajačić postao je srpski patrijarh.

Foto: Ministarstvo za rad

Ministar Nemanja Starović položio venac na grob Đorđa Stratimirovića

Stihom dvadesetdvogodišnjeg Svetozara Miletića, "već se srpska zastava svuda vije javno i srpska se braća svuda bore slavno", koji je bio nezvanična himna narodnog pokreta Srba te revolucionarne godine, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, koji je predvodio državnu ceremoniju, ukazao je na značaj tog zbora oko 15.000 naših sunarodnika iz svih srpskih krajeva.

- Odluke koje su tada donete kao i borba i žrtve koje su usledile, imale su epilog 1918, kada su se Srem, Banat, Bačka i Baranja prisajedinile Kraljevini Srbiji, a borba naših predaka treba da bude uzor i današnjim naraštajima - rekao je Starović.

Obraćajući se skupu kojem su prisustvovali predstavnici republičke vlade i Skupštine, sveštenstva, vojske, policije, Matice srpske, Pokrajinske vlade i predstavnika vojvođanskih opština i gradova, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković rekla je da je na Majskoj skupštini nedvosmisleno iskazana vekovna težnja i želja za slobodom srpskog naroda Vojvodine i njegovo ujedinjenje sa braćom iz Srbije.

Foto: J. Simić

Pokrajinska priznanja uručila Maja Gojković

- Te 1848, kada su širom Evrope revolucionari masovno klicali novoj budućnosti i raskidu sa prošlošću, srpski narod bio je na pravoj strani istorije, a tako je bilo i sedam decenija kasnije, kao i nepun vek nakon Majske skupštine, baš kao i u poslednjoj deceniji turbulentnog dvadesetog veka - naglasila je Gojkovićeva, ističući da svi "imamo razloga i za ponos i za slavlje i neka zajedništvo i vera u bolje sutra zasijaju čitavom Vojvodinom i Srbijom".

O Srbima i Mađarima koji su pre 176 godina, kao i danas, delili zajedničku istoriju, a u poslednjih hiljadu godina i zajednički život, govorio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas. On je rekao da se danas, zahvaljujući političkoj razboritosti Aleksandra Vučića i bivšeg predsednika Pokrajinske vlade Ištvana Pastora, pokazuje sposobnost suočavanja sa sopstvenom prošlošću.

- Upravo je poslednja decenija potvrda da smo kao narodi i zajednica napredovali samo onda kada je politička razboritost nadvladavala isključivost - rekao je Juhas.

URUČENA POKRAJINSKA PRIZNANjA

POVODOM sećanja na Majsku skupštinu, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković uručila je prof. dr Boži Dalmaciji, emeritusu Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, pokrajinsko priznanje "Milutin Milanković". Nagrada "Pavle Jovanović" dodeljena je Umetničkoj livnici "Stanišić"

U okviru svečanosti potpredsednica Pokrajinske vlade Sandra Božić položila je venac na spomenik vojvodi Stevanu Šupljikcu u Pančevu, dok je na njegovom grobnom mestu u manastiru Krušedolu venac položila pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Aleksandra Ćirić Bošković.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević u Sremskim Karlovcima položio je venac na spomenik voždu Đorđu Stratimiroviću, a na njegovom počivalištu venac je položio pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Branko Markoski. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!