SRBI IZ SENKE PODRŽAVAJU HDZ: Sve izvesnije da će manjine "diskretno" da budu uz desničarsku vladu u hrvatskom Saboru

DOK "curi" vreme za konstituisanje hrvatskog Sabora, poslanici manjine, među kojima su i tri srpska, nameravaju da podrže Gordana Jandrokovića iz HDZ-a za šefa parlamenta.

СРБИ ИЗ СЕНКЕ ПОДРЖАВАЈУ ХДЗ: Све извесније да ће мањине дискретно да буду уз десничарску владу у хрватском Сабору

Foto: Tanjug

Saradnja HDZ i manjina se nastavlja, iako dogovaranje oko nove vlade ide u smeru njihovog isključivanja iz izvršne vlasti.

Na kašičicu do javnosti dolaze informacije o pregovorima HDZ-a i Domovinskog mosta, pre svega oko saradnje sa SDSS-om, pa je sve izvesnije da će sve manjine pristati da podržavaju desničarsku vladu iz Sabora, ali da nisu u njoj. Milorad Pupovac ćuti, ne izjašnjava se o mogućnosti da SDSS podržava vlada u kojoj su i ekstremno desničarski političari, a o sastavu novog kabineta mnogo ne govori ni premijer Andrej Plenković. Navodno postoje i dve struje unutar Domovinskog pokreta, mnogo radikalnija oko vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji odbija svaku saradnju sa Srbima, i Marija Radića, moćnog čoveka stranke sa svim finansijama u svojim rukama.

I dok traju maratonski pregovori oko nove vlade, sve se češće ponovo čuju pretpostavke da će Andrej Plenković nastaviti političku karijeru u Briselu. Da je izvesni kandidat i za mesto predsednika Evropske komisije, ako Ursula fon der Lajen ne uspe, kalkuliše "Politiko" i nemački "Bild", a politički analitičari procenjuju da "sređuje" stvari u zemlji kako bi mogao da ode "u Evropu" posle evropskih izbora. Na listi HDZ-a za izbore u junu na prvom je mestu, a činjenica da je tri puta zaredom pobedio na hrvatskim izborima daje mu političku važnost i u Briselu, jer je to i u evropskim prilikama retkost.

Penava na čelu Sabora?

Stalno se pojavljuju nove teorije o raskolu u Domovinskom pokretu, pa tako i ona da će opozicijske stranke na čelu SDP-a podržati Ivana Penavu (na slici) za šefa Sabora, čime bi mogli bitno uticati na formiranje nove vlade.

Ako se Plenković odluči za nastavak karijere u Briselu, najveću hrvatsku stranku HDZ čeka neizvesna bitka za njegovog naslednika. Krug oko premijera smatra da bi Gordan Jandroković bio najbolje rešenje, dok desno krilo u stranci "gura" sadašnjeg ministra odbrane Ivana Anušića. Izvesno je da će HDZ pooštriti i stav prema predsedniku države Zoranu Milanoviću, koji je najveći gubitnik izbora u Hrvatskoj. Bitno su smanjene njegove šanse i za predsedničke izbore u Hrvatskoj na kraju godine, jer je razočarana i levica koja je ostala kratkih rukava na izborima. Plenković je već rekao da Milanović više ne može da bude šef države, pa su sva iznenađenja moguća, čak i da traži njegov opoziv.

Teme o kojima će se ubuduće više raspravljati su i stav prema imigrantima i inostranim radnicima koji su preplavili zemlju, čuvanje granica, odnos prema abortusu. HDZ pokušava da ostane na desnom centru, ali je neizvesno da li će i u tome uspeti, ako Domovinski pokret insistira da u novu vladu uđu političari tvrde desnice. Kako bi se u tom slučaju postavio i večni Pupovac ostaje enigma, jer jedan od zahteva Domovinskog pokreta je i smanjenje novca za SDSS, pre svega za finansiranje zagrebačkih "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!