O HOBITU, UGROŽENIM GLEČERIMA I KROKODILIMA I OPERACIJI ENDIJA VORHOLA: Islandski pisac Andri Snajper Magnason i knjiga O vremenu i vodi

O "HOBITU", UGROŽENIM GLEČERIMA I KROKODILIMA I OPERACIJI ENDIJA VORHOLA: Islandski pisac Andri Snajper Magnason i knjiga "O vremenu i vodi"

ANDRI Snajer Magnason jedan je od najpoznatijih islandskih pisaca, scenarista, pisaca za decu, boraca za životnu sredinu, ugrožene vrste i glečere, i bivši predsednički kandidat. Njegov deda po majci, Bjern Torbjarnarson, bio je jedan od najpoznatijih njujorških hirurga, koji je operisao poslednjeg iranskog šaha Rezu Pahlavija, Openhajmera, ali i pop-art umetnika Endija Vorhola, koji je ubrzo umro, pa se Torbjarnarsonovo ime povlačilo po naslovnim stranama.

16. 05. 2024. u 15:41

NASTAVAK GLADIJATORA- IZ PUSTINJE: Novosti na licu mesta, u marokanskom studiju Atlas gde je Ridli Skot snimio drugi deo svog spektakla

NASTAVAK "GLADIJATORA"- IZ PUSTINJE: "Novosti" na licu mesta, u marokanskom studiju "Atlas" gde je Ridli Skot snimio drugi deo svog spektakla

KADA na jesen budete gledali drugi deo "Gladijatora", neke od nas ćete prepoznati među statistima, priča mladi berberin Hasan, odeven u dželabu i sa maramom boje indiga oko vrata, provodeći turiste kroz Ait Ben Hadou, kroz uzane ulice utvrđenja (ksara) sa građevinama od nabijene zemlje, ćerpiča, glinenih cigala i drveta, koje je kao primer takozvane peščane arhitekture Maroka, dospelo na Uneskovu Listu svetske baštine u Africi.

16. 05. 2024. u 15:36

O OPSTANKU UMETNOSTI: 90. Prolećna izložba ULUS-a predstaviće 86 dela

O OPSTANKU UMETNOSTI: 90. Prolećna izložba ULUS-a predstaviće 86 dela

JUBILARNA 90. Prolećna izložba ULUS-a, biće otvorena u četvrtak, 16.maja, u 19 časova, u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" , a tim povodom biće uručena Nagrada za životno delo, najveće priznanje za celokupno profesionalno stvaralaštvo u oblasti likovne umetnosti a koju dodeljuje Udruženje likovnih umetnika Srbije - Dragoljubu Raši Todosijeviću.

15. 05. 2024. u 23:09

POBEDILA „MALA FRIDA“: Završene Novosadske pozorišne igre

POBEDILA „MALA FRIDA“: Završene Novosadske pozorišne igre

POBEDNIK Novosadskih pozorišnih igara, trećeg Međunarodnog festivala profesionalnih pozorišta za decu i mlade, koji se od 8.maja do danas odvijao u Pozorištu mladih, je predstava "Mala Frida" Jelene Kovačić i Anice Tomić, u režiji Anice Tomić,a u izvođenju Gradskog kazališta "Žar ptica" iz Zagreba.

15. 05. 2024. u 20:59

BIO JE NAJBOLJI U SVOME RODU: U Aleji zaslužnih građana na neogeradskom Novom groblju, sahranjen Svetomir Arsić Basara (1928- 2024)

BIO JE NAJBOLJI U SVOME RODU: U Aleji zaslužnih građana na neogeradskom Novom groblju, sahranjen Svetomir Arsić Basara (1928- 2024)

VAJAR i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara (1928-2024) nije svoje uzore tražio po belome svetu, već u tradiciji i kulturi svoga naroda, kako bi, veran svojim korenima, imao pravo na budućnost, i on i njegov narod, rekao je juče, opraštajući se od ovog velikog umetnika, rodoljuba i patriote, u Aleji zaslužnih građana, na beogradskom Novom groblju, ministar kulture Nikola Selaković.

15. 05. 2024. u 17:05

ŠAJKAČI NE DAJU NA KOSOVO: Šta o zabrani Knjige o Milutinu kažu glumac Nenad Jezdić, reditelj Egon Savin, upravnik Dušan Kovačević...

ŠAJKAČI NE DAJU NA KOSOVO: Šta o zabrani "Knjige o Milutinu" kažu glumac Nenad Jezdić, reditelj Egon Savin, upravnik Dušan Kovačević...

MONODRAMU Nenada Jezdića "Knjiga o Milutinu", koja je nastala po istoimenom delu Danka Popovića (najtiražnijem romanu posleratne srpske književnosti) - neće moći da vidi publika na Kosovu i Metohiji. Ekipi predstave Zvezdara teatra juče je, bez ikakvog obrazloženja, zabranjen prelazak administrativne granice sa KiM. Tako se, nažalost, desilo ono na šta odavno upozoravaju srpski umetnici iz južne srpske pokrajine: da je samo pitanje vremena kada će i kultura doći na red.

15. 05. 2024. u 13:20