KRILI PRIHODE DA SPREČE PROJEKTE? U Andrijevici traže razrešenje odbora poverenika koji pripremaju izbore

M. SEKULOVIĆ

29. 04. 2024. u 06:30

RUKOVODSTVO Opštine Andrijevica će u najhitnijem roku obavestiti Vladu i Ministarstvo javne uprave o novonastaloj situaciji i zahtevati razrešenje trenutnog sastava Odbora poverenika zbog neefikasnosti i pogrešnih poteza koji otežavaju život prosečnom stanovniku, kazao je predsednik Opštine Andrijevica, Željko Ćulafić (SNP), ističući da je na taj način već postupano sa odborom poverenika u nekim opštinama.

КРИЛИ ПРИХОДЕ ДА СПРЕЧЕ ПРОЈЕКТЕ? У Андријевици траже разрешење одбора повереника који припремају изборе

m.sekulović

- Iskazali smo izuzetan pregovarački potencijal kada smo uspeli da sprečimo nekoliko pokušaja prekrajanja budžeta koji su imali za cilj suspendovanje pozitivnih propisa - kazao je Ćulafić, nakon sednice na kojoj je veći deo Odbora nastupao "onlajn", dok su samo dva člana bila na radnim mestima u zgradi Opštine Andrijevica, sa njenim čelnicima.

Ćulafić tvrdi da je Odbor pokušao da sa tri verzije amandmana liši opštinu razvojnih projekata umanjujući i prikrivajući prihode koji već postoje na računu Opštine i na taj način je onemogućio da se građanima Andrijevice realizuju već započeti projekti u vrednosti od milion evra.

- Namensku potrošnju tih sredstava ne može uslovljavati nekakav strateški plan, kako to tvrdi Odbor poverenika, već je način potrošnje definisan kao ugovorna obaveza sa Upravom za kapitalne projekte, a potrošnja tog iznosa je dobila saglasnost Ministarstva finansija. Time se odbor stavio iznad zakona i onemogućio Opštinu da sprovodi preuzete ugovorne obaveze, a samim tim i doveo u pitanje raskid samog ugovora - tvrdi Ćulafić i naglašava da "kada su amandmani Odbora u pitanju, građani su ostali uskraćeni za realizaciju kapitalnih projekata ove godine upravo u visini tog miliona evra, i to je bio isključivi cilj ali, po svemu sudeći i zadatak Odbora poverenika.

Ima uslova za izbore 2. juna

- NA dvodnevnoj sednici kroz razmatranje i usvajanje osam tačaka dnevnog reda druge sednice, Odbor je obezbedio uslove za nesmetan rad i funkcionisanje svih organa i službi Opštine Andrijevica, njenih javnih ustanova i preduzeća, te stvorio pretpostavke za održavanje lokalnih izbora zakazanih za 2. jun - deo je saopštenja Odbora poverenika koji je izabrao i Opštinsku izbornu komisiju.

Ćulafić ističe da su koliko-toliko uspeli da ublaže loše efekte odluka Odbora, tako što je Odbor poverenika u konačnom odustao od nezakonitog smanjivanja budžeta opštinskim preduzećima jer da je ostala prvobitna namera pedesetak zaposlenih u tim preduzećima ne bi bili u mogućnosti da prime više od deset zarada u ovoj godini što bi bio neprihvatljiv udar na te porodica.

- Odbor je poslao jasnu poruku da će u narednom periodu, zastupajući politiku onih koji su ih imenovali, sprovoditi bolne rezove koji će, plašimo se, imati za cilj otpuštanja radnika - kaže Ćulafić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo