REPREZENTATIVNA IZLOŽBA SLIKA I SKULPTURA: U Narodnom muzeju u Kikindi postavka „Sedam decenija posvećenosti” (Foto)

Рада Шегрт
Rada Šegrt

02. 05. 2024. u 18:43

U Galeriji „Nova“ Narodnog muzeja u Kikindi otvorena je izložba „Sedam decenija posvećenosti“ koja je premijerno prikazana u decembru prošle godine u Galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, povodom obeležavanju 70 godina njenog postojanja i rada.

РЕПРЕЗЕНТАТИВНА ИЗЛОЖБА СЛИКА И СКУЛПТУРА: У Народном музеју у Кикинди поставка „Седам деценија посвећености” (Фото)

Foto: Narodni muzej Kikinda

Postavku je čini 70 najreprezentativnijih dela likovne i primenjene umetnosti iz bogatog fundusa od oko 1.500 ostvarenja nacionalnog likovnog stvaralaštva.

- U galeriji Narodnog muzeja Kikinda izloženo je nekoliko dela nastalih u prvoj polovini prošlog veka, kao što su slike Vlaha Bukovca, Ljube Ivanovića, Marina Tartalje, Mila Milunovića, Koste Hakmana i Jovana Bijelića. Veći deo postavke čine dela srpskih i jugoslovenskih umetnika iz druge polovine 20. veka poput slika Petra Lubarde, Zore Petrović, Milana Konjovića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih istaknutih umetnika – saopšzeno je iz muzeja.

Foto: Narodni muzej Kikinda

Izložba "Sedam decenija posvećenosti"

Posetioci mogu da vide i skulpture istaknutih vajara Nandora Glida, Tome Rosandića, Angeline Gatalice, kao i radove primenjenih umetnika Velimira Vukićevića, Borivoja Dedića, Aranke Mojak (keramika), Gordane Glid i Vanje Žanko (tapiserija).

Autor izložbe je Jelena Knežević, muzejski savetnik i načelnik galerije Doma Vojske Srbije „Beograd”. Za vizuelni identitet uradila je Maja Vučković iz Medija centra „Odbrana”, a recenzije potpisuju dr Marijana Mraović iz Vojnog arhiva i dr Katarina Živanović iz Galerije SANU.

Izložba u Kikindi realizovana je u saradnji Medija centra „Odbrana” Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i Narodnog muzeja Kikinda. Biće otvorena do 6. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo