POLOVINU od tridesetak domaćinstava u crnotravskom selu Kalna čine ljudi koji su odlučili da penzionerske dane provedu u zavičaju. Takozvani povratnici obnavljaju opustela porodična imanja, a dim iz svakog novog dimnjaka im budi nadu da će i mladi prepoznati prednosti života u netaknutoj prirodi.

PROČITAJTE JOŠ - Đurđići u selo vratili nadu

- Pre tri godine smo se iz Grocke, gde nam je decenijama bio dom, obreli pred kućom Dušanovih predaka, zapravo čatmarom starom više od 130 leta koja nas je dočekala nakrivljena i zarasla u korov - kaže Ljiljana Savić (64), dok njen godinu stariji suprug veli da se, iako u dvorištu imaju i noviju vikendicu, nisu libili posla, pa je obnova dotrajale zgrade kraj asfaltnog puta njihovih ruku delo.

PROČITAJTE JOŠ - NA LICU MESTA: Grade novi život na ruševinama

A, borovih greda, kamena i drugog prirodnog materijala ovde ima napretek, domaćin se potrudio da rekonstruiše graditeljsko umeće svojih prethodnika i sada uživaju na čistom vazduhu...

Savići su na 890 metara nadmorske visine podigli i malinjak do kojeg su doveli tehničku vodu za zalivanje sistemom "kap po kap", imaju još baštu sa plastenikom, a često i po šumi gde prikupljaju divlje jagode, borovnice i kupine. Od darova prirode Ljiljana priprema ukusna slatka, želee i sokove.

- Bez penzija bi nam bilo teže i zato su povratnici isključivo penzioneri. Jedan od unuka bi možda i došao iz Beograda, ali nema posla, pa razmišljamo o seoskom turizmu jer u dve kuće već imamo deset slobodnih ležajeva - zaključuju Savići i ističu da je slab pritisak u seoskoj mreži, zbog kojeg ne mogu da koriste kupatilo, i dalje nepremostiva prepreka.

PLACEVI

DUŠAN Savić kaže da će svakome ko želi da podigne vikendicu u Kalni besplatno ustupiti plac. Asfaltni put je tu, struja je odlična kao i TV, te signal mobilne telefonije, a valjda će i problem sa vodosnabdevanjem biti rešen.

U Kalnu se, inače, pre 12 godina iz Leskovca vratio i Aca Sokolović koji se u rodnom selu bavi stočarstvom, a podigao je i zasade lešnika...