Proslavili smo pre nekoliko dana seosku litiju. Imali smo puno gostiju, a seosku slavu smo pripremili najbolje što smo mogli u datim okolnostima. Goste smo dočekali u jedinoj kući koju smo u prethodna dva meseca obnovili.

Žarko Zakić, predstavnik povratnika u Ljuboždi kod Istoka, s ponosom ističe da su, iako tek pokušavaju da se skuće i obnove živote koji su im prekinuti u ovom selu, na nedavnoj seoskoj litiji imali više od četrdeset gostiju. Osim monasima iz manastira Visoki Dečani i Vesni Maliković, predstavnici za povratak u ovoj opštini, neizmernu zahvalnost za dvomesečni boravak u svom selu predstavnici trinaest porodica koji očekuju izgradnju i obnovu porušenih kuća duguju i Daliboru Jevtiću, ministru za povratak, koji im je pružio neophodnu pomoć u obnovi i opremanju kuće u kojoj su trenutno smešteni svi povratnici.

- Ovo je kuća Čede Simića, koja je bila najmanje oštećena i najlakše je bilo nju obnoviti. Zahvaljujući pomoći sada imamo ono što nam je najpotrebnije, smeštaj i koliko-toliko pristojne uslove za život, tako da ćemo lakše podeti čekanje obnove i izgradnje naših kuća - priča Žarko. On je među povratnicima zadužen i za pripremanje hleba, a što mu, u šali kaže, i te kako ide od ruke. Uveren je i u uspeh povratka, jer među raseljenima, tvrdi, vlada želja za povratkom.

- Sa suprugom i petoro dece živeo sam u Kraljevu, gde smo preživljavali tako što sam radio i najteže poslove i od minimalca. Uprkos napornom radu, osećao sam se bezvrednim i nikada nisam prestao da mislim na svoje selo. Svake noći sam sanjao kuću, svoje njive, voće... - priča nam Čedo Simić (51), jedan od povratnika. Čeda kaže da su na povratak spremni i njegova supruga Tatjana i deca.

* Porušene kuće u Ljuboždi pružaju sumornu sliku

Nije nam lako što gledamo temelje svojih kuća, ali znamo da su i oni naši. Za svaki kamen nas veže neka uspomena. Jer, ovde smo proveli detinjstvo, život - pričaju u dvorištu ispred jedine obnovljene kuće povratnici u Ljuboždu, koji ističu da odlučni u nameri da obnove svoje uništene domove. Da u njima nastave život, koji im je u ovom metohijskom mestu prekinut 18. juna 1999, kada je četrdeset i osam porodica krenulo u raseljeništvo.

* Žarko Zakić i Vesna Maliković

- Iako su mi od kuće ostali temelji, sada kada sam se vratio osećam se kao da mi je kuća već napravljena. Jer, odmah po povratku posetio nas je ministar za povratak Dalibor Jevtić sa saradnicima, ali i prestavnici međunarodnih organizacija, koji su nam obećali obnovu kuća. Nadam se samo da ću uspeti da povratim i zemlju koja mi je zauzeta. Da je obrađujem kao nekada i živim od svog rada - priča Mirko Simić (66), koji ima oko četiri hektara imanja, dok dvojica njegovih suseda na klupi u dvorištu jedine kuće koja nije porušena pričaju o nekadašnjem životu u selu. Veruju da će ponovo moći da obrađuju imanja koja su im uzurpirali komšije Albanci.

* Nadaju se da će uspeti da vrate i zemlju u posed


SADA SE I JAVLjAJU

IAKO su u početku, po dolasku povratnika u Ljuboždu, nekada većinski srpsko selo, Albanci protestovali, sada im se, kaže predstavnik povratnika, povremeno jave i navrate da ih podrže u nameri da opstanu.

- Najteže nam je što je gotovo svih pedesetak srpskih kuća porušeno, osim ove u kojoj smo smešteni i jedne koju su uzurpirali Albanci - priča Žarko Zakić.


SPOR POVRATAK

OBNOVU porušenih kuća obećalo je Ministarstvo za povratak na čelu sa ministrom Daliborom Jevtićem, koji je, pored manastira Visoki Dečani, do sada najviše pomagao ovim povratnicima - priča Vesna Maliković, predstavnica za povratak u Opštini Istok. Ona podseća da je u ovoj opštini do 1999. godine živelo 8.700 Srba i 1.700 Crnogoraca, a da se od 2000. do 2017. godine u petnaestak sela vratilo 2.700 ljudi.