PENZIONER iz Sivca Miroljub Grujić (68) juče je na pisarnici Privrednog suda u Somboru, čija je vrata krajem jula, ogorčen (ne)pravdom, zaključao lancem i katancem, predao zahtev da se dve presude koje su ga, kako tvrdi ojadile i zagorčale mu život, stave van snage. Smatra da su donete bez utvrđivanja činjenica, i da zbog toga treba da se vrate u pređašnje stanje, odnosno početak i se presudi po zakonu.

Nadležnima u sudu je ostavio rok od osam dana, a ukoliko se ne donese rešenje o ukidanju presuda, spreman je, kaže, da u kofer spakuje najosnovije stvari i iz Sivca ode u Sombor, i useli se u stan sudije koji je doneo ove presude.

PROČITAJTE JOŠ: Plandište: Pretesna deponija

Sudskom odlukom 2012. godine je, ističe ovaj penzioner, poništen ugovor kojim mu je zbog izgubljenog radnog spora, nekadašnja firma "Kramer" na ime obeštećenja dala poslovni prostor u Sivcu. Drugom presudom je ostao bez tog lokala, jer u stečajnom postupku, koji je u međuvremenu pokrenut u "Krameru", poslovni prostor koji mu je dat, nije izuzet iz stečajne mase, i prodat je u aprilu ove godine na javnoj licitaciji.

- Ove presude su mi rasturile dom i porodicu - očajan je Grujić, ističući da ne može više da živi u kući bez struje i vode i bez penzije od 16.000 dinara koja mu se obustavlja zbog nevraćene bankarske pozajmice. - Sudske sporove vodim već više od 25 godina, a zbog nesavesnog rada sudija i tužilaca doveden sam u nezavidan položaj i na rub egzistencije.

Miroljub Grujić

Po Grujićevim rečima, u sudskim postupcima su uskraćena prava, jer nisu u obzir uzete njegove izjave i dokazi, a u stečajnom postupku protiv "Kramera", nigde se ne vodi kao poverilac.

- Nisam uspeo da se uknjižim kao vlasnik poslovnog prostora u Sivcu, jer u Katastru u Kuli i pored naloga Republičkog geodetskog zavoda, to odbijaju - kaže Grujić. - "Kramer" mi je ostao dužan još milion i 100.000 dinara i ne znam kako ću to i kada naplatiti.


PROČITAJTE JOŠ:
Bolji život u seoskim područjima

NEMA ADVOKATA

U SUDSKIM sporovima, Grujić nije imao pravnog zastupnika, i bio je prinuđen da sam vodi "pravnu bitku".

- Nijedan advokat nije želeo da me zastupa, pravdajući se da ne žele da se zamere kolegama - ističe Grujić.