ДЕПОНИЈА у Пландишту која се простире на површини од једног хектара постала је тесна за сав комунални отпад који се прикупља из тог места и околних 12 села, због чега се озбиљно размишља о њеном проширењу. Комуналци пак упозоравају да би тај проблем требало да се реши што пре, јер се предвиђа да ће за годину дана сви капацитети сметлишта бити попуњени.

Прочитајте још: Пландиште: Каса мала, али за добре ђаке има

Како истичу у ЈП "Полет", до ове ситуације је дошло због чињенице да је пландиштанска депонија требало да буде само привремено решење за одлагање смећа из целе општине.

- Пре десет година била је замисао да се у Вршцу формира регионална депонија за прихват и рециклажу свег отпада из тог града, Пландишта, Алибунара и Беле Цркве. Наша депонија, коју смо тада формирали, требало је да буде само "успутна станица" за смеће из овог рејона, док га не транспортујемо на рециклажу. Међутим, тај пројекат никада није заживео, а смеће се само нагомилавало - објашњава Милан Селаковић, директор "Полета".

Сада би, каже, било идеално да им локална самоуправа за проширење уступи парцелу која се налази у продужетку депоније, јер ту већ имају неопходну инфраструктуру.

Прочитајте још: Пландиште: Заједно и у гроб

- То је мочварно земљиште, али бисмо уз одређена средства могли да га приведемо намени. Тиме бисмо решили овај горући проблем, бар за наредних петнаестак година - додаје Селаковић.

На ову депонију се одлаже само комунални отпад, док за шут и остали грађевински материјал постоји наменска локација на путу за село Велики Гај.

ДИВЉЕ ДЕПОНИЈЕ

У СВАКОМ селу постоји бар по једна дивља депонија, за чије је уклањање општина обезбедила око 2,5 милиона динара. Комунални отпад ће односити на депонију, док ће део шута покушати да искористе за насипање атарских путева.