KAO najmlađi tim u Evroligi, Crvena zvezda je prvi put u svojoj istoriji ukoračila u društvo 16 najboljih na kontinentu, usput sa 20 uzastopnih pobeda od početka regionalnog takmičenja podigla lestvicu rekorda na teško dostižnu visinu. Odgovor na pitanje da li će ova sezona biti upisana kao najuspešnija u istoriji kluba, ali i na ona koja zadiru u finansijski krvotok i rovove u odnosima sa Partizanom, u razgovoru za "Novosti", daje predsednik kluba Nebojša Čović.

- Jasno je da najvažnije utakmice tek predstoje, a ne opterećujemo se time da li će ova sezona biti najuspešnija u istoriji. Svakako da želimo uspeh, a to bi za nas značilo da napravimo korak više u odnosu na prošlu. Mislim da smo na dobrom putu da to i ostvarimo.

o Uoči finalnog turnira Kupa Koraća kreira se utisak da će se Zvezda prošetati do trofeja. Šta mislite o tome?

- Raduje nas činjenica da javnost i rivali Zvezdu doživljaju na taj način. To znači da se naš rad u poslednje tri sezone i te kako vidi na terenu. Od tima koji se 2011. godine jedva spasao ispadanja iz ABA lige i kluba koji je bio pred gašanjem došli smo u poziciju da nas nazivaju apsolutnim favoritima. Međutim, ne bih želeo da se to uzme zdravo za gotovo, da se nešto unapred podrazumeva. To je još jedan perfidan trik i pokušaj zamene teza. Svaki trofej je važan i svaki se osvaja, a to znači da na terenu moraš da budeš bolji od protivnika.

o U javnosti preovladava utisak da Zvezda nema finansijskih problema. Da li je zaista tako, ili postoji kašnjenje u isplatama zarada igračima i treneru?

- To što ne kukamo na sav glas ne znači da nemamo problema. Umesto kukanja odabrali smo da naporno radimo u potrazi za rešenjima tih problema, a ne da čekamo da nam nešto padne s neba. Postoje određena dugovanja prema nekim igračima iz prošle sezone, ali sa svima je napravljen reprogram i to pokušavamo uredno da izmirujemo. I u sadašnjem timu su u nekom trenutku postojali igrači kojima se dugovalo, ali uspevamo da to prevaziđemo jer nam igranje u top 16 fazi i prodaja ulaznica u značajnoj meri popravlja finansijsku situaciju. I ovo je odgovor na još jedno pitanje koje se provlači u javnosti i donosi nedoumicu među dežurnim dušebrižnicima - zašto se utakmice Evrolige igraju u "Kombank areni", a ne u "Pioniru". Za nas je najvažnije da igrači imaju poverenja i, ako dođe do određenog kašnjenja, znaju da im Crvena zvezda neće ostati dužna.

o Koliki je udeo državnog novca u budžetu kluba?

- Manji od 20 odsto, a tu se prevashodno misli na sponzorski ugovor koji imamo sa "Telekomom", koji je naš naslovni sponzor. To je jedino javno preduzeće koje je sponzor Crvene zvezde, iako pojedinci potpuno neosnovano i zlonamerno to žele drugačije da predstave. Zvezda ove sezone u značajnoj meri budžet puni sopstvenim snagama, a tu se pre svega misli na prodaju ulaznica, na čemu veliku zahvalnost dugujemo našim navijačima, koji su shvatili da kupovinom karata na najdirektniji način finansijski pomažu klubu.

o Često je finale kupa bilo tačka od koje je počinjalo opasno pregrevanje odnosa između Zvezde i Partizana. Da li tako nešto očekujete i ove godine?

- Verbalni napadi sporadično traju od početka sezone, i to je nešto što se ponavlja već nekoliko godina. Dovoljno je samo pogledati njihove konferencije za medije, u kojima se skoro svaki put na ovaj ili onaj način pominje Crvena zvezda. Mi nemamo takav pristup, jer gledamo samo u svoje dvorište. Ćutanje je naš način borbe za smirivanje tenzija, i to je još jedan dokaz da nismo isti.

o Ima li razloga za strahovanje od eventualnog susreta Zvezde i Partizana u polufinalu plej-ofa ABA lige, koji bi odlučivao o plasmanu u Evroligu, što je prioritet oba kluba?

- Ne znam na kakvu vrstu straha mislite. Da li ovim pitanjem aludirate na strah od arbitara i suđenja nakon utakmice u Novom Mestu, gde nam je dosuđeno čak pet tehničkih grešaka, zbog čega su isključeni Branko Lazić i trener Radonjić, ili na nešto drugo. Još ne znamo ko će nam biti rival u polufinalu plej-ofa, ali već sada mogu da vam kažem da se Crvena zvezda ne plaši nijednog protivnika, a pažljivo pratimo kreiranje raznih scenarija iz prethodnih godina, jer su svi učesnici i dalje prisutni.

o Neretko kažete: "Ako ima onih koji misle da mogu bolje da vode klub, neka slobodno dođu". Da li je bilo inicijativa za promenu upravljačke strukture u Zvezdi?

- To govorim jer smo često izloženi neosnovanim i zlonamernim kritikama, a toliko toga je poslednjih godina urađeno u klubu. To su uglavnom tobože veliki zvezdaši koji očigledno imaju kratku pamet i zaboravljaju gde je bila Crvena zvezda u leto 2011. Takođe, pojedini kritičari zaboravljaju kakav je bio njihov lični doprinos stanju kluba koje smo zatekli. No, radi se o malom broju pojedinaca koji znaju samo da kritikuju, a to je očigledno veoma moderno, u nekim slučajevima i unosno. Naš mandat je petogodišnji i nikakvih inicijativa za promene u rukovodstvu kluba nije bilo.

O GAGIĆU, TOMAŠEVIĆU, VUJANIĆU

DA li je tačno da je u decembru ponuđeno Đorđu Gagiću da pređe u Zvezdu i da li se prepoznajete u stavu Partizana da iza njegovog odlaska stoje drugi?
- Nije tačno. Doduše, postojali su određeni kontakti tokom prelaznog roka, ali ništa konkretno, kao uostalom i sa mnogim drugim igračima, jer je to bilo vreme sklapanja tima. Prelazni rokovi i služe da igrači promene sredinu i ne vidim u čemu je tu problem. Takođe, ne znam na koji način Crvena zvezda može da ima veze sa transferom Gagića u turski Gazijentep. Čini mi se da se iza toga kriju određena proslavljena košarkaška imena koja sada obavljaju poslove menadžera, a oni nemaju nikakve veze sa Zvezdom. I moram da kažem da se mi nikad nećemo ponašati kao neki u slučajevima: Dejan Tomašević, Dragoljub Vidačić, Miloš Vujanić, Luka Bogdanović, Đuro Ostojić, Ivan Marinković, a da ne pominjem Mačvana, Đekića, Miljenovića, izvinjavam se onima koje sam zaboravio da spomenem.


PROČITAJTE JOŠ:

Kojić: Navijao sam za pojačanje

Prlainović: Vaterpolo je na kolenima

Najbolji teniser sveta se razleteo po Beogradu: Đoković svuda stiže

Tomić: Jovović se ponaša vulgarno i nesportski

Žreb za EP: Težak put za Srbiju

Božović: Škuletić je moćan napadač

Novi neredi u Atini: Navijači Olimpijakosa podržali Ivana Bogdanova, a onda povredili igrača PAOK-a

Garsija boluje od leukemije

Gerić uskoro postaje diplomirani psiholog: Svi smo mi samo ljudi