ZAVRŠENA SEDNICA NARODNE SKUPŠTINE: Opozicija "pregažena" argumentima - Nastavak sutra (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 03. 2024. u 11:02 >> 16:06

DANAS se u Narodnoj skupštini održala konstitutivna sednica na kojoj je glavna tačka bila izbor predsednika parlamenta.

ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ: Опозиција прегажена аргументима - Наставак сутра (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

 

Završena sednica Narodne skupštine

Predsedavajući Narodne skupštine je nakon izlaganja Jovanova rekao da je današnje zasedanje završeno i da se sednica nastavlja sutra u 10 časova.

Jovanov o Ponošu: Rodnu kuću nije branio, a govori o KiM

- Zaprepašćen sam da je čovek koji je bio na čelo vojske pokazao ovakav strah tako da će Lutovac imati konkurenciju. Mlatio je prstom vikao na predsedavajućeg i junački se povukao na bolje utvrđen položaj. To je čovek kog je za predsedničkog kandidata kandidovala druga stranka. Jeremić to nije ni znao. Vidimo da opozicija pravi stranke, a ovi što ih finansiraju se verovatno hvataju za glavu - rekao je Jovanov, nakon čega se Ponoš vratio na sednicu.

- On nam govori o Krajišnicima. A kako on o tome zna? Koji je on doprinos dao? Da ne čitam šta kažu generali u penziji o njemu. Kako je doprineo o odbrani kućnog praga, govori isto kao što je pobegao i sada. Dok su njegovi sugrađani držali liniju, on se u stanu u Beogradu borio protiv Tuđmana - izjavio je Jovanov. 

- Rodnu kuću nije branio, a govori o KiM. Ali šta ćete, neko mu je napisao govor i mora da pročita do kraja. Zanimljivo je to da danas samo Kurti i opozicija ponavljaju iste stvari, a to je tema Banjske. Niko nije izgovorio ono što je on rekao. Niko nije optužio Srbiju samo on. Koliko se to radi nisko i podlo. Da u NS optužujete sopstevnu zemlju da je uradili nešto što nije. Kurti je taj koji pre Banjske izbacivan pre sastanaka u Briselu i kome bi išlo u korist da optuži Srbiju za Banjsku - kaže on, a zatim je pročitao članke Vikiliksa u kojima se navode depeše o Ponoševim delovanjima da uništi srpsku vojsku.

- Predstavnici SAD su tražili nekog ko bi im završio posao. Nijedan časan oficir to ne bi uradio, ali našao se jedan koji je završavao kurseve. Oni misli da će neko spolja ovde da postavlja kadrove. Vlade se više ne sastavljaju u ambasadama. A vi se i dalje nadajte da će neki stranac da vas postavi na čelo države. S kim ste vi u kolo uhvatili - izjavio je Jovanov.

- Čovek kog je američki ambasador instalirao na čelo vojske. Cela ova grupacija jednog sposobnog čoveka koji je dostigao neslućene visine time što je izdržao ratne sukobe tako što mu ni dlaka s glave nije falila, stavila je kao kandidata za predsednika države. On nije dostojan ni za predsednika mesne zajednice. Ovaj strateg nam priča da su izbori pokradeni. Oni su u hodniku govorili ODIHR-a, takav cirkus ova zgrada nije videla. To kako su oni tumačili nema veze sa onim što piše, već su dodavali šta im odgovara. Sa ovakvim napredovanjem, gde je ambicija bezgranična a kvaliteti nikakvi nije ni čudo što vas strani ambasadori guraju - kaže poslanik.

- Na Tviteru je vrlo vickast a ovde nije u stanju ni da pročita ono što su mu napisali. Niko sa ove strane nije razoružavao srpsku vojsku, topio tenkove... a to Marseniću u šta ste vi ušli, tu vam je i mesto i vama i vašoj grupi. Sa Ponošem, i sa Aidom Ćorović i sa Anom Lalić. Da branite da se gradi crkva. Uživajte sa Ponošem i tapšajte ga po glavi.

Brnabić o odlasku Ponoša sa sednice: Pružila sam ruku za dijalog, nisam mislila da će biti ovako

- Pošto sam već pružila ruku za dijalog nadam se da to neće biti ovako, da čovek pobegne. O izbornoj krađi govore samo vi i albanski lobisti. Niko više to na svetu ne govori - rekla je Brnabić i pročitala izveštaj ODIHR-a za koji kaže da opozicija nije ni htela da pročita do kraja.

- Čak je i Šenah rekao da ne može biti reč o krađi izbora.

Dačić: Ko je dao Maršalat za ambasadu SAD?

- Vučić je rekao da je prevaren jer je rečeno da će biti tri uslova za SE. Sada kada je Kurti navodno prihvatio Dečane onda se zaboravlja ovo drugo. Prevarili su nas više puta, a mogao bi o tome Ponoš da govori ili Tadić. Nema predaje Kosova niti priznanja. Mi smo se borili za KiM. Biće godišnjica bombardovanja i sednica SE. Druga je stvar što ste posle 5. oktobra lagali narod da se ništa neće promeniti - rekao je Dačić, a zatim se osvrnuo se na pitanje o Generalštabu, pa je upitao ko je dao Maršalat za ambasadu SAD.

Rističević: Ubio bih se da sam na Ponoševom mestu

- Ja da sam na Ponoševom mestu ja bih se ubio. Bože moj ko nam je vodio vojsku. Dobro smo i opstali - izjavio je poslanik Marijan Rističević i dodao da je Ponoš svakog izručio Hagu i da su sreću imali smo oni penzionisani.

- Od vojske je napravio orkestar i postao sobar Vuka Jeremića. On priča o prljavom novcu. On koji je prodao zemlju za fotelju. Bio je predsednik udruženja skupštine Vuka Jeremića. On nekom priča. On je izjavio i da je bio genocid u Srebrenici. Da sam Ponoš opet kažem, ubio bih se.

Orlić: Ponoš uspeva da bude gori od Kurtija

- Svašta je pročitao ovaj čovek (Ponoš) a ko mu je to napisao, pa ovi što su se sastali sa njima u EP, ovi Kurtijevi lobisti. Sve je rekao isto što je Kurti i rekao, a nekad mu uspe da bude gori i od Kurtija. Pošto se spomenuli NATO i bombardovanje, korisno je da narod vidi ko misli da je NATO u pravu. I to su njegove reči. To je rekao u izbornoj kampanji i nije ga sramota da to kaže - izjavio je Orlić nakon čega je Ćuta krenuo sa ubacivanjem.

Gojković o Ponoševom izlaganju

- Ovde smo videli nepoštovanje prema građanima. Ruke u džepovima dok se obraća i priča o važnim temama. Reći ću da je glupost jedna od najgorih bolesti jer od nje ne pati bolesnik nego svi oko njega - rekao je Gojković.

Milojičić o Ponošu: Kako da ne držite ruku u džepu kad pored njega sedi Dragan Đilas, i on se plaši da ga ne opljačka

Ponoša je tokom svog obraćanja počeo da vređa Radenovića, a zatim je krenuo sa uvredama na račun predsednika osvrnuvši se ponovo na "izbornu krađu" i "fantomske glasače", situaciji na KiM...

Foto: Printskrin

- Vi ste sa rukama u džepovima gledali otcepljenje KiM, vi ste u cipelama gledali kako narod gine. Postao je politički general nosivši torbu Vuku Jeremiću - rekao je Milojičić nakon čega je Ponoš napustio sednicu.

- Ovako kako je napustio sednicu tako je pobegao i kad je bilo najteže. Kako da ne drži ruku u džepu kad pored njega sedi Dragan Đilas, i on se plaši da ga ne opljačka.

Brnabić pokazala šta je opozicija sve prodala na KiM

- Već dva puta se pomenula državna politika prema KiM u kritičkom tonu. Pa samo da vas podsetim šta se izgubilo do 2012. godine. Sve što je moglo sve se izgubilo. Da bi se Zapad odobrovoljili. Od 2001. kada su pustili preko 1.800 albanskih terorista, 2004. ste imali pogrom, kada su vlasti u Beogradu ćutale i nisu ništa radili nego gledali kako gori Bogorodica Ljeviška, teraju deca...

Foto: Printskrin

To se završilo nakon pet dana. Onda 2008. proglašenje nezavisnosti gde je vlast izdala samo jedno saopštenje. Pa onda prebacivanje pregovora iz UN u Brisel. Od kada se promenila vlast, 28 zemalja je povuklo priznanje. To je sve rezultat ove vlast i politike Aleksandra Vučića - rekla je Brnabić.

Jovanov: Nemamo istu politiku, jer da imamo ne bismo imali iste rezultate

Nakon izlaganja poslanika Branka Pavlović sa liste "Mi - glas iz naroda" koji je naveo više razloga zbog kojih će glasati protiv izbora Ane Branbić, Jovanov je rekao:

- Što se tiče zgrade Generalštaba, to je građeno u vreme JNA. Daleko od toga da nema emotivnu vrednost, ali ako ćemo da čuvamo ono što je najvažnije za nas onda je to Stara zgrada Generalštaba. Predsednik je danas rekao da je namera da tu postavimo neku vrstu muzeju žrtava. Nadam da se ćemo imati vremena da premestimo ministarstvo. Vodimo računa i o prošlosti i o budućnosti. Što se tiče Nacionalnog stadiona, fudbal danas predstavlja veliki izvor prihoda za našu zemlju. To je činjenica. U celoj Evropi se grade novi stadioni i da se podižu standardi UEFA, pa mi nećemo imati gde da igramo. Čak i mađarski fudbal bolje stoji nakon ulaganja. Pritom stadioni neće služiti samo za fudbal nego i za koncerte, sajmove..

Foto: Printskrin

- Vlada je radila i na vodosnabdevanju. Kompletno snabdevanja Banata je preskupo i bezbednosno rizično. Jedina mogućnost koju radimo su fabričke vode. Pravimo mini postrojenja. Kad se poslednji put čuli da neko ide da kopa kukuruz, svi prskaju. Šta ćemo sa vodom i da li će fabrike moći sve to da prečišćavaju videćemo. Što se kladionica tiče, i da ih sve ukinemo imate onlajn klađenje, to ne može da se ukine. 

- Nemamo iste politike, jer da ih imamo imali bismo i iste razultate. A nemamo ih. Kada je ova opozicija vodila zemlju imali ste otkaze i nezaposlenost, ostavili su zemlju bez novca i pred bankrotom. A vidite sad kakva je situacija. Isto tako što se tiče i kursa dinara. To je napravilo ogromne probleme ljudima sa kreditima. Pozivali ljude da uzimaju kredite u švajcarcima pa se pravili kao da se ništa nije desilo, pa je ova Vlada i predsednik Vučić to morao da ispravlja - istakao je Jovanov.

 

Jovanov odgovorio na dobacivanje Ćute: Ako trezan ovo radiš onda strašno

Nakon Krkobabićeve izjave, Jovanov je istakao da bi voleo da dođe do tog nivoa saradnje sa opozicijom ali da to nije moguće obzirom da oni sabotiraju sve.

- Najveći hit mi je što kažu grade crkve u vizantijskom stilu, a ne u vojvođanskom. Valjda imamo pravo da gradimo crkve kakve želimo. Pričamo o ovim patriotama po zadatku iz Proglasa. To je veliki doprinos, zabraniti da se gradi crkva na Limanu. Ovaj se hvali što ima lepo ime kao Dinko Šakić. A tek izjave da će Vučić biti ubijen čim padne sa vlasti. Teško da će tu biti istog zadatka. Ne da se ne stidimo, već se ponosimo Anom Branbić. Kada sam ovo govorio to je činjenica da poštujem ono kako radi - izjavio je Jovanov nakon čega je počelo dobacivanje Jovanovića sa strane.

Foto: Printskrin

- Ako trezan ovo radiš onda strašno, a ako si popio flašu vinjaka onda dobro. Nisi dobio od nje hidrocentralu zato je mrziš. Saberi se čoveče u skupštini si, ne pravi cirkus. Ovo nije kafana. 

- Sve ono što je Ana postigla u Vladi je samo razlog više da je podržimo za predsednika NS. Politika Vlade je išla u kontinuitetu sa politikom predsednika Vučića. Uspela je da sprovede tu politiku u svim sferama društva. Verujemo da će i NS voditi uspešno.

Krkobabić: Glasaćemo za Anu Brnabić, ne stidimo se

- Izbori su od 17. decembra bili pošteni i slobodni. Da smo ih svi priznali govori da smo svi u ovim klupama, a da li ćemo glasati za Anu Brnabić to je stvar ličnog opredeljenja. Mi ćemo glasati za njenu kandidaturu i ne stidimo se Ane Branbić - izjavio je Stefan Krkobabić.

- Ona je pokazala kako se ophodi prema simpatizerima SNS-a. Naše je da pričamo o idejama i progresu. Glasaćemo za nju jer ona na izvanredan način brani interese Srbije. Ona je veliki patriota i odabrala je ovu težu poziciju, da vodi Narodnu skupštinu. Hajde da zajedno radimo za Srbiju. Oni koji su podržavali Kurtija moraju da shvate da svojim potpisom rade na formiranju Velike Albanije - rekao je Krkoabić.

Foto: Printskrin

 

Jovanov odgovorio Paviću: Ja sam siguran da Ana Brnabić i da dođe na čelo vojske ne bi topila tenkove

Jovanov je govorio nakon poslanika sa liste "Mi - glas iz naroda". Milenko Jovanov je na argumente poslanika Aleksandra Pavić izjavio:

- Ja sam siguran da Ana Brnabić i da dođe na čelo vojske ne bi topila tenkove, kao što je nekad bilo. Vidimo da se sada Srbija naoružava. Ono što ste propustili da kažete je da je Ana Brnabić bila na čelu Vlade koja nije uvela sankcije Rusiji.

- Ova zemlja je bila bombardovana toliko puta da nije moglo ništa da se gradi. I sad kad hoćemo nešto da gradimo, e ne možemo tu, to mesto je bombardovano. Zar to treba da bude razlog da se Srbija ne razvija. Što se tiče predsednika, on je na naše zadovoljstvo dobro i ostaće na čelu države do kraja mandata. Što se tiče francusko-nemačkog plana niti je potpisan niti se sprovodi. Samo kad govorite o bivšim vremenima tada niko nije bio kriv, a sad je samo vlast kriva - istakao je Jovanov.

- Uvek nedostaje deo da kažete šta biste vi uradili, naročito kada se nalazite u geopolitičkom "ofsajdu". Vaša je pravo da glasate ili ne, ali ovi argumenti mi nisu jaki - odgovorio je Jovanov.

Podrška Ani Brnabić

Podršku Ani Brnabić za izbor na mesto predsednika Skupštine Srbije pružili su Balint Pastor ispred Saveza vojvođanskih Mađara, kao i Branimir Jovanović iz Socijaldemokratske partije Srbije.

 

Jovanov: Ako ti oni ne daju ausvajs - nema u Beograd. E to je nacizam

Jovanov je pozvao članove i simpatizere SNS da ostanu smireni.

- Da ostanemo smireni da sačuvamo Srbiju, jer je njih baš briga za Srbiju. Ako je mi ne sačuvamo, oni sigurno neće. Njihovi mediji spremaju teren za građanski rat. Za sada ne eskalira zahvaljujući našoj pribranosti.

- Za 10 godina vaše lopovske žute vlasti upisan je 145.331 birač u birački spisak grada Beograda. Za vreme 10 godina vlasti SNS-a 19.447.  Evo vam ga sad birački spisak . Ne možete da izdržite da ne slažete, kazao je Jovanov.

- Među vama sedi fantom koji se upisao u taj birački spisak. Sedi poslanik koji je na pretplašen izborama glasao u svom rodnom gradu, a sada je glasao u Beogradu. Obratite se fantonu u svojim redovima. A to može, to je dozvoljeno.

-  Zato što je vaš. Ko sme da se doseljava u Beograd to će oni da odluče. Dođeš u Beograd pa ako ti da njihova bulumenta ausvajs - može u Beograd, ako ne - nema u Beograd. Sedi kući nisi za Beograd. Mi smo odlučili da ti nisi za Beograd. E to je nacizam, poručio je Jovanov.

Radenović Novakoviću: Počinjem malo da vas žalim

Radenović je pokušao da smiri Novakovića i druge poslanike opozicije koji prave haos.

- Rekla je vaša koleginica da se ne osećam dobro, a počeću tako da se osećam. Počinjem malo da vas žalim zbog toga kako se ponašate. Ne znam da li ću vam dati reč ako se ovako budete ponašali. Sedite kao đak, rekao je Radenović Novakoviću.

Jovanov odgovorio Tepić i Jovanoviću

Jovanov je odgovorio Tepić, koja je rekla da danas niko nije govorio o kandidatu za predsednicu iako je to glavna tačka dnevnog reda.

- Sve vreme sam govorio o Ani Brnabić i o okolnostima u kojima će da radi, podsetio je Jovanov.

- O lepoti Gorana Vesić ne mogu da pričam jer nije u mom domenu. U prošlom sazivu onaj govorio da ga zamišlja golog, a sad ovaj kaže da je lepotan, dodao je Jovanov odgovarajući Ćuti Jovanoviću.

Foto: Printskrin

Orlić: Na dokumentu je potpis Marinike Tepić, to je problem

Vladimir Orlić iz SNS je rekao da je Dokument koji je sastavio Andreas Šider, da Kosovo postane članica EU, pored Kurtijevog je potpis i Marinike Tepić.

- E to je problem. Da znate, kad se sledeći put jave ovo će da bude problem.

Tepić ponižava Radenovića

Marinika Tepić je pokušala da ponizi predsedavajućeg govoreći da deluje da se ne oseća dobro da ne može da savlada poslovnik.

Radenović je odgovorio da u sali ima dosta uspešnih mladih ljudi i da nema razloga da se oseća loše. 

- Ja bih se osećao još bolje kada bi ovde dominirala pristojnost i činjenice, rekao je Radenović.

Foto: Printskrin

 

Rističević: Ja branim pravo države Srbije da postoji

- Ja branim pravo države Srbije da postoji, a vi je ugrožavate, rekao je, između ostalog Marijan Rističević.

Foto: Printskrin

 

 

Brnabić: Vi ste nezavisno Kosovo već priznali i zato vas podržavaju da dođete na vlast

Kada je Ana Brnabić dobila reč, veći broj poslanika opozicije je ustao i počeo da pravi haos.

- Građani, ponovo pogledajte kako izgleda njihova Srbija protiv nasilja. Ustane njihov narodni poslanik i kaže sve najgore o Srbima sa KiM. 

- Ovo je deklaracija koji ste potpisali. Vi i Aljbin Kurti. Vi ste nezavisno Kosovo već priznali i zato vas podržavaju da dođete na vlast. Deklaracija i potpis da Kosovo postane član Evropske unije. Ne Srbije, nego tzv. nezavisno Kosovo. Zato ne smete da kežete nijednu jedinu reč o pogromu na KiM.

- Vi ste nezavisno Kosovo već priznali i zato vas oni podržavaju da dođete na vlast. Vi koji ste sve najlepše rekli o Kuritju, da bi voleli da vide Kurtija na čelu Srbije, vi se usuđujete nešto da kažete, poručila je Brnabić.

Foto: Printskrin

 

Orlić: S kojim pravom vi danas govorite o srpskim žrtvama?

- S kojim pravom vi danas govorite o srpskim žrtvama, vi koji ste ovaj dan počeli najodvratnijim nepoštovanjem prema žrtvama. Ni juče ni danas ni bilo kada niste smeli da kažete o Aljbinu Kurtiju i teroristima koji su ubijali naš narod. A zašto? Da vam ne zameri vaša Viola Fon Kramon

Foto: Printskrin

 

Rakić odgovorio Jovanoviću: Zakletvu sam polagao samo pred srpskim narodom

Goran Rakić se javio za reč kako bi odgovorio Ćuti Jovanoviću koji ga je napao da je "polagao zakletvu Kurtiju".

- Nikad nisam bio poslanik, a u tri mandata sam bio gradonačelnik i zakletvu sam polagao samo pred srpskim narodom. A Kurtijev ministar je Rašić, vaš čovek, a ne Rakić.

Opozicija dobacuje, opstruiše rad skupštine

Od početka sednice pojedini poslanici opozicije opstruiraju rad Skupštine.

Galame i prave haos, a Ćuta Jovanović je čak u jednom trenutku kreuo ka predsedavajućem... Borislav Novaković je besno prekidao izlaganje Jovanova...

Foto: Printskrin

 

Jovanov: Hajka na Anu Brnabić traje sedam godina

- Pred vama je predlog da se za predsednicu izabere Ana Brnabić. Osoba koja je 2016. postala član Vlade, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a od 2017. došla na čelo Vlade. Od momenta izbora Ane Brnabić, rekao je Jovanov.

Kada se situacija malo smirila, Jovanov je nastavio:

- Hajka na Anu Brnabić traje sedam godina. Nisam ni očekivao više od ljudi bliskih čoveku koji je tražio silovanje Ane Brnabić.

- Nijedna kritika Ane Brnabić nije usledila na račun njenog i rada Vlade koju je vodila. Kako i može da se kritikuje Vlada koja gradi puteve i pruge, bolnice, škole, povećava plate i penzije... Veliki ljudi pričaju o idejama, a mali ljudi o velikim ljudima. To rade i sada.

- Iz aplauza koji je dobila, jasno je da Ana Brnabić dolazi na čelo Skupštine, a momenat je težak za državu Srbiju, koja se suoačava sa spoljnim pritiscima, ali prvi put imamo ljude unutar zemlje koji traže sankcije i koji traže da se Srbija unizi i ponizi. To je zadatak ovih koji su od Viole Fon Kramon dobili oskare. Oni su tražili da se poništi suverenitet Srbije i da stranci dođu da nam sude.

Foto: Printscreen

 

- Ana Brnabić će imati težak zadatak, da Skupština Srbije ostane Skupština Srbije, a ne da stranci nameću odluke našim institucijama, kazao je.

- Na vrata šest aktivista i simpatizera SNS stavljene su pogrdne poruke upućene Aleksandru Vučiću. To su radili nacisti, koji su obeležavali stanove Jevreja. Oni to danas rade pripadnicima SNS. Pozivam nadležne organe, jer ovo mora da se zaustavi. Posle obeležavanja stanova, radnji i kuća, slede logori i holokaust.

Molim vas, prestanite da vodite zemlju u građanski rat.

- Ana Brnabić je rekla, uprkos svim vašim uvredama na njen račun, da sa vama mora da se razgovara. I da ništa nije uradila, time je zavredila da bude predsednica Skupštine.

Foto: Printskrin

 

Vređaju Stojana Radenovića

Predsedavajući Stojan Radenović apelovao je na sve prisutne da se ponašaju dostojanstveno i da doprinesu poboljšanju ugleda Narodne skupštine. Međutim, njegov apel je ostao neuslišen, jer su predstavnici opozicije počeli da viču sa svojih mesta čime su odbili da se uključe u konstruktivni dijalog i ignorisali su molbe jednog od najuglednijih naučnika Srbije.

Predstavnici opozicije još jednom nisu pokazali minimum poštovanja prema radenoviću, kome nisu dozvoljavali da dozvoli nijednu rečenicu, sve vreme mu dobacujući iz svojih klupa. Podsećamo, radenović kao najstariji narodni poslanik u sazivu dobio je ulogu da do izbora predsedika parlamenta vodi sednicu.

Haos je nastao već na samom početku sednice, kada opozicija ometa predlagača da obrazloži predlog da Ana Brnabić bude izbrana za predsednicu Parlamenta. Opozicija je vičući sa svojih mesta izazvala buku i nemir, pokazujući time nedostatak spremnosti za konstruktivnu političku debatu.

Posebno je skandalozno to što su predstavnici opozicije odbili da prisustvuju konsultacijama sa predsednikom Republike, kao i konsultacijama o izboru potpredsednika Skupštine, čime su dodatno ugrozili proces demokratskog dijaloga.

Današnji incidenti u Skupštini Srbije bacaju senku na demokratske procese u zemlji i ukazuju na potrebu za većom političkom zrelošću i odgovornošću političkih aktera iz opozicje.

Foto: Printskrin

 

Đilas i poslanici držali Oskare, poslanici koalicije Nada "kosovske tablice"

Poslanici više poslaničkih grupa koji su u parlament ušli na listi "Srbija protiv nasilja" ustali su sa svojih mesta pokazujući Poslovnik Narodne skupštine nakon što je predsedavajući Stojan Radenović pozvao šefa poslanika SNS Milenka Jovanova da obrazloži predlog za predsednika skupštine.

Poslanici opozicije su danas došli sa "rekvizitima" u parlament, pa su tako lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i poslanici iz te stranke, držali u rukama figure Oskara, a poslanici koalicije NADA transparente sa "kosovskim tablicama."

Poslanik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je Radenoviću da je dužan da se drži Poslovnika koji, kako je rekao, "nije slobodna volja".

- Vi ste nas obavestili 8. marta da će nastavak sednice biti 11. marta u 11 časova, a onda ste 10. marta poslali obaveštenje da ujutru neće biti nastavka sednice pošto je predsednik države direktno najavio da parlament neće raditi, rekao je Aleksić.

Poslanik SNS Vladimir Orlić rekao je Radenoviću da ima mogućnost da sankcioniše takvo ponašanje opozicije.

- Mi smo ovaj dan počeli minutom ćutanja, je l' ste zaboravili? Iskoristili ste prvo javljanje da se obrušite na Vučića i pokazali da vas je baš briga i za KiM i za ono što radi Aljbin Kurti, rekao je Orlić.

Foto: Printskrin

 

Opozicija divlja -Ćuta prekinuo Jovanova

- Pred vama je predlog da se za predsednicu izabere Ana Brnabić. Osoba koja je 2016. postala član Vlade, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a od 2017. došla na čelo Vlade. Od momenta izbora Ane Brnabić, rekao je Jovanov, ali ga je prekinuo Ćuta Jovanović neprimerenim ponašanjem.

Kada se situacija malo smirila, Jovanov je nastavio:

- Hajka na Anu Brnabić traje sedam godina. Nisam ni očekivao više od ljudi bliskih čoveku koji je tražio silovanje Ane Brnabić.

- Nijedna kritika Ane Brnabić nije usledila na račun njenog i rada Vlade koju je vodila.

Foto: Z.Jovanović

 

Orlić: Podsetili ste Srbiju da ste najgori od najgorih

Miroslav Aleksić se javio za reč, pojedini poslanici opozicije su odmah počeli da opstruiraju rad Skupštine, usledio je odgovor Vladimira Orlića:

- Vi imate mogućnost da sankcionište, rekao je Orlić obraćajući se predsedavajućem, pa nastavio:

- Je l' se to Ćuta nadoručkovao kruševačkog Rubina? Mi smo ovaj dan počeli minutom ćutanja. Da li ste već zaboravili ili vas je baš briga? Odmah ste napali Aleksandra Vučića. Dobro je da su podsetili Srbiju za što su najgori od najgorih.

Foto: Printskrin

Prva tačka dnevnog reda - izbor predsednika

Prva tačka dnevnog reda, ujedno i glavna tačka je izbor predsednika Skupštine, rekao je Radenović i dodao:

"Pozivam sve poslanike da ponašanjem radimo na povećanju ugleda Skupštine".

Radenović je dodao da je primio predlog vladajuće većine da se za predsednika izabere Ana Brnabić, koja je dobila gromoglasan aplauz.

U predlogu koji su potpisali poslanici vladajuće većine, piše da je Brnabić završila fakultet u Velikoj Britaniji, da je pre no što je postala premijerka i na toj dužnosti je u poslednja tri mandata, bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, da je u učestvovala u osnivanju Naleda i Peksim fondacije.

Poslaničke grupe

Najveću grupu ''Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane'' koja broji 113 poslanika, ponovo će predvoditi narodni poslanik Milenko Jovanov. Na mestu zamenice šefa poslaničke grupe SNS biće Marina Raguš, pokazuju podaci objavljeni na sajtu Narodne skupštine Srbije.

"Stranku slobode i pravde - Pokret slobodnih građana" koja u ovom sazivu broji 19 poslanika predvodiće Marinika Tepić, a njen zamenik biće Pavle Grbović.

Ivica Dačić će predvoditi poslaničku grupu Socijalističke partije Srbije, koja broji 13 poslanika, a menjaće ga Snežana Paunović.

Na čelu poslaničke grupe Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja u novom sazivu broji 13 poslanika, biće Miloš Jovanović, a za njegovog zamenika imenovan je Vojislav Mihailović.

Poslaničku grupu Narodnog pokreta Srbije, koja u parlamentu broji 12 poslanika, predvodiće njihov predsednik Miroslav Aleksić, a njegov zamenik će biti Borislav.

Grupu Zeleno-levog fronta koja broji 10 poslanika predvodiće Radomir Lazović, a menjaće ga Biljana Đorđević.

Printscreen/Tanjug

 

Devet narodnih predstavnik poslaničke grupe stranka Srbija centar, vodiće Zdravko Ponoš, dok je za zamenika imenovan Stefan Janjić.

Poslaničku grupu Demokratska stranka, koja broji osam poslanika, vodiće Zoran Lutovac, a menjaće ga Dragana Rakić.

Poslanička grupa "Mi - Glas iz naroda" broji sedam poslanika i njih će predvoditi Branko Pavlović, a menjaće ga Mitar Kovač.

Takođe formirana je i poslanička grupa "MI - Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović", koja broji šest poslanika, a na čelu će biti Branko Lukić, dok će ga menjati Jelena Pavlović.

Šest poslanika grupe Partije ujedinjenih penzionera, predvodiće Stefan Krkobabić, a njegov zamenik biće Hadži Milorad Stošić.

Poslaničku grupu Saveza vojvođanskih Mađara, koja u parlamentu ima šest predstavnika, vodiće Balint Pastor, dok će ga menjati Elvira Kovač.

Šest poslanika grupe Socijaldemokratske partije Srbije, predvodiće Branimir Jovanović, dok će njegov zamenik biti Muamer Bačevac.

Poslaničku grupu Jedinstvene Srbije, koja broji pet poslanika vodiće Dragan Marković, koga će zamenjivati Života Starčević.

Foto: Printskrin

 

Petoro poslanika poslaničke grupe Ekološkog ustanka prevodiće Aleksandar Jovanović, a menjaće ga Danijela Nestorović.

Bojan Torbica biće šef petoro poslanika grupe Pokreta Socijalista – Narodne seljačke stranke i Ruske stranke, a njegov zamenik biće Marjan Rističević.

Na sajtu Narodne skupštine Srbije navodi se da sedam poslanika ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi - Nastasja Baković, Edin Đerlek, Usame Zukorlić, Šaip Kamberi, Selma Kučević, Miloš Parandilović i Ahmedin Škrijelj.


Sednica počela minutom ćutanja

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije počela je minutom ćutanja za žrtve pogroma na KiM. 

Stigli poslanici

U Skupštinu Srbije stigli su Ana Brnabić, Miloš Vučević, Ivica Dačić i drugi poslanici. 

Foto: Z.Jovanović

Foto: Z.Jovanović

Foto: Z.Jovanović

Foto: Z.Jovanović

Predlog kandidature

- U skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine predlažemo navedenog narodnog poslanika za predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, smatrajući da će svojim dosadašanjim radom i političkim iskustvom i ličnim kvalitetima doprineti dobrom i efikasnom vođenju sednica Narodne skupštine“, piše u predlogu kandidature Ane Brnabić za predsednicu parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!