OGLASIO SE EULEKS POVODOM UHAPŠENOG SRBINA: Elezović ima pravo na neophodnu medicinsku pomoć

Novosti Onlajn

20. 10. 2023. u 14:46

EULEKS je u potpunosti posvećen podršci (tzv.) kosovskim institucijama u ispunjavanju njihovih obaveza iz oblasti ljudskih prava. Osobe lišene slobode imaju pravo da se prema njima postupa humano i da im se pruži adekvatna medicinska pomoć, navodi se u odgovoru ove misije na pitanje Kosova onlajn da prokomentarišu pismo koje je Kancelarija za KiM uputila šefu Euleksa Đovaniju Pjetru Barbanu povodom lošeg zdravstvenog stanja, tretmana i položaja Ilije Elezovića.

ОГЛАСИО СЕ ЕУЛЕКС ПОВОДОМ УХАПШЕНОГ СРБИНА: Елезовић има право на неопходну медицинску помоћ

Foto: Printskrin Kosovoonline

Elezović, koji se skoro mesec dana nalazi u pritvoru pod optužbom za navodni ratni zločin, težak je onkološki bolesnik u poodmakloj fazi bolesti i u zatvoru nema uslova da dobije neophodnu terapiju i zdravstvenu negu, zbog čega je Kancelarija za KiM tražila i da mu se odobri mera kućnog pritvora do okončanja postupka.

U odgovoru Euleksa se ističe da su njegovi predstavnici 25. septembra posetiili I. E. (Iliju Elezovića) i da je Misija u kontaktu sa tzv. kosovskim ombudsmanom kako bi im skrenula pažnju na ovaj slučaj, kao i da će nastaviti detaljno da prate slučaj.

U daljem odgovoru Euleksa se navodi da "svako ko je optužen za krivično delo ima pravo na pravično suđenje".

- Sudski pritvor – kao mera za obezbeđivanje prisustva okrivljenog na suđenju – trebalo bi da se koristi kao poslednja mera. U obavljanju svojih aktivnosti nadgledanja, Euleks se pridržava principa nemešanja. (tzv.) kosovski sudovi su u potpunosti odgovorni za odlučivanje o primeni mera bezbednosti i, čineći to, moraju da se pridržavaju važećeg kosovskog zakona i standarda ljudskih prava. U skladu sa onim što je prethodno navedeno, u skladu sa svojim mandatom, Euleks podržava napore (tzv.) kosovske popravne službe da razvije profesionalni upravljački tim kroz praćenje, mentorstvo i savetovanje. Na taj način, Misija omogućava redovno i mobilno prisustvo popravnih eksperata Euleksa u svim popravnim ustanovama na tzv. Kosovu, pri čemu Euleks može posetiti odabrane pritvorenike kako bi nadgledao uslove njihovog pritvora - ističe se u odgovoru.

BONUS VIDEO: KOME SMETAJU DECA SA KOSMETA? Snimak koji će vam naterati suze na oči

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima