RAZLUPALI SRPSKE LOKALE: Kurtijev teror i na Nikoljdan, ekstremisti divljali u Bošnjačkoj mahali

D. Z. /S. S. R.

20. 12. 2022. u 08:00

U NOĆI između nedelje i ponedeljka, razbijena su četiri lokala u mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice, čiji su vlasnici Srbi. Jedan TV servis je potpuno demoliran, a na dve kafane obijeni su prozori i vrata. Albanski izlozi koji su pored ostali su neoštećeni.

РАЗЛУПАЛИ СРПСКЕ ЛОКАЛЕ: Куртијев терор и на Никољдан, екстремисти дивљали у Бошњачкој махали

Foto: D. Zečević

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković saopštio je da je sada jasno sa kojom namerom je kosovska policija s dugim cevima poslata u mešovite srpske sredine na KiM:

- Iskustvo nas uči da nasilje nad zajednicama i narodima počinje napadima na njihovu imovinu, i zato je neophodno da Unmik i Kfor hitno stanu u zaštitu Srba i njihove imovine, jer istorija ne prašta ravnodušnost u ovakvim situacijama. Izlozi su razbijeni u napadu ekstremista, i takoreći pred očima međunarodnog prisustva, čime su na najogoljeniji način potvrđene i namere i prava priroda Kurtijevog režima. Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se širom sveta u znak sećanja na tragediju koja je otpočela upravo lomljenjem izloga, i ovo je nedvosmislena potvrda da je Kurtijeva ideologija i praksa najogoljeniji fašizam.

Petković je dodao da ekstremisti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija Srbima ne dozvoljavaju čak ni da u miru proslave Svetog Nikolu:

- Kurti se očigledno nada da će stvaranjem atmosfere straha i neizvesnosti obeshrabriti Srbe na severu Kosova i Metohije i otupeti njihovu rešenost da istraju u pravednoj borbi, ali srpski narod je izdržao i gore zulume i pobeđivao je i veće nasilnike od njega, pa će tako pobediti i ovoga puta.

Umesto u svojim kućama, Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su Svetog Nikolu na barikadama, uz molitvu i želju da prestanu da žive u strahu. Tako su domaćini u Zvečanu doneli posluženje za okupljene koji već 11. dan traže svoja prava.

OSNOVCI PONOVO U KLUPAMA

NA severu KiM prisutne su pojačane patrole Kfora, a barikade i administrativne prelaze povremeno nadleću helikopteri.Ugostiteljski objekti na severu KiM ne rade, deca su se vratila nastavi u osnovnim školama, dok se nastava u srednjim odvija onlajn.

Ivan Zaporožac, načelnik školske uprave Kosovske Mitrovice, rekao je da se mole svetitelju da im da snage i upornosti da izdrže sve nedaće sa kojima su suočeni.

Zahtevi okupljenih na barikadama ostaju isti. Traže da se oslobode uhapšeni i da se povuku policajci koji su protivpravno sa juga raspoređeni na sever Kosova, kao i da se formira Zajednica srpskih opština dogovorena Briselskim sporazumom pre skoro 10 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)