NASTAVAK REPRESIJE NAD SRPSKIM NARODOM: Petković informisao francuskog ambasadora o situaciji na Kosovu i Metohiji

D.Zečević

18. 01. 2022. u 17:25

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom, koga je upoznao sa trenutnom političkom i bezbednosnom situacijom u našoj južnoj pokrajini.

НАСТАВАК РЕПРЕСИЈЕ НАД СРПСКИМ НАРОДОМ: Петковић информисао француског амбасадора о ситуацији на Косову и Метохији

Foto: Kancelarija za KiM

Petković je informisao francuskog ambasadora o poslednjim događanjima na Kosovu i Metohiji, u svetlu odluke privremenih institucija samouprave u Prištini da se u srpskim sredinama na KiM onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Republike Srbije. Direktor Petković je naglasio da se radi o nastavku kampanje nasilja i represije nad srpskim narodom, koja traje već mesecima, ali i o otvorenom nastojanju da se potpuno ponište i ukinu najelementarnija politička i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju izrazio je očekivanja da će međunarodna zajednica biti čvršća i da će blagovremeno izvrši snažniji pritisak na Prištinu, kako se sve ne bi svelo samo na reakciju saopštenja i retoričkih poruka, što očigledno za prištinske političke strukture nije bilo obavezujuće. Petković je podsetio da je srpskom narodu, uz podršku OEBS-a, u prošlosti bilo omogućeno da glasa na izborima koje raspisuje Republika Srbija i da se odluke Prištine po pitanju održavanja referenduma mogu smatrati najflagrantnijim aktom političkog i pravnog nasilja.

Foto: Kancelarija za KiM

 

Dodatno nespokojstvo unose izjave prištinskih političara da će Srbima na Kosovu i Metohiji i u budućnosti biti zabranjeno da glasaju na izborima koje raspisuje Republika Srbija, posebno na izborima 3. aprila, što, prema njihovom planu, u krajnjem ishodištu treba da obeshrabri srpski narod u borbi za opstanak i njegova prava u našoj južnoj pokrajini. Takav prištinski scenario ukidanja prava glasa za izbore u aprilu sigurno se neće dogoditi, podvukao je direktor Petković.

Sve ovo vodi ka ugrožavanju mira i nastavku opasne destabilizacije regiona, ali i  poništavanju svih do sada uloženih napora da se dođe do uspostavljanja poverenja i  normalizacije odnosa u našoj južnoj pokrajini, izrazio je svoju bojazan direktor Petar Petković.

I pored svega ovoga, Beograd i dalje smatra da se sva otvorena pitanja mogu rešavati jedino mirnim putem i na tome će nastaviti da insistira, iako je neispunjavanje preuzetih obaveza iz briselkih dogovora od strane Prištine, još jedna velika prepreka i izazov u procesu normalizacije odnosa, naglasio  je Petković.

Na kraju, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković je izrazio uverenje da će posvećenost Francuske i Srbije regionalnoj stabilnosti i uspešan razvoj saradnje dve države, na osnovama tradicionalnog prijateljstva, biti nastavljen i u budućnosti.

BONUS VIDEO - BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU: Potresna ispovest starice iz Rudara

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima