AGENTI FBI ograničili su kretanje desetorici crnogorskih državljana, članovima posade broda "MSC Gajan", na kojem je pronađeno 17,5 tona kokaina u luci Filadelfija u SAD! Svima je uzet DNK, a neki su dobili priliku da se jave porodicama. Oni zvanično nisu osumnjičeni za šverc narkotika, a kako se saznaje, osim kapetana broda Darka R., saslušavani su i članovi posade Marko P., Slobodan V., Pero M. i Vladimir P., svi iz Kotora, kao i Veselin M. iz Nikšića.

Službenici američkog federalnog biroa (Ef-Bi-Aj), u saradnji sa operativcima DEA (Agencija za borbu protiv droge Vlade SAD), početkom prošle nedelje prekinuli su putovanje broda u vlasništvu kompanije "Mediteran šiping", sa sedištem u Ženevi. Oduzeti su narkotici vredni više od milijardu dolara, čija je krajnja destinacija bila Holandija.

Inače, dok se u ponedeljak čekalo izvođenje pred sud Kotoranina Ivana Đ. (29), drugog oficira na brodu, i njegovog kolege Fonofaveu T., gde je trebalo da se odluči o produženju njihovog pritvora, uhapšeno je još nekoliko pomoraca iz Kotora - Boško M. (37), Aleksandar K. (25) i Nenad I. (39), ali i još jedan član posade, Lauli P.

- Ovo je najveća zaplena droge u istoriji Istočnog okruga Pensilvanije. Članovi posade broda su uhapšeni i suočeni sa federalnom optužnicom, a istraga je u toku - tvitovala je kancelarija Državnog tužilaštva za Istočni okrug Pensilvanije, iz koje je utvrđeno da je zaplenjena količina kokaina bila dovoljna da ubije nekoliko miliona ljudi!

Pročitajte još: Kotorani "filuju" Evropu kokainom!

Odmah posle dojave i otkrivanja droge na brodu, istražitelji su uhapsili Ivana Đ. i Fonofavea T. Na šakama Kotoranina detektovani su tragovi kokaina i on je priznao da je učestvovao u pretovaranju narkotika sa 14 čamaca pristiglih negde na otvorenom moru na Bahamima ili u Peruu, uz pomoć dizalice na brod, i pakovanju u sedam kontejnera.

Pročitajte još: POMOGAO OKO UTOVARA DROGE NA BROD: Crnogorac optužen u najvećoj zapleni kokaina u Americi!

SLIČNA ZAPLENA

ZAUSTAVLjENI brod je u vlasništvu kompanije sa sedištem u Ženevi, koja posluje u nekoliko gradova u SAD. Na jednom od brodova ove firme nedavno je, takođe u Filadelfiji, otkrivena velika količina kokaina vredna oko 15 miliona dolara.