IZMENE zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, o kojima se u crnogorskom parlamentu raspravljalo prethodnih dana, prema mišljenju opozicionih poslanika osmišljene su kako bi vlast pripremila teren za kupovinu glasova na narednim izborima. Osim toga, opozicija je ukazala i na troškove budžeta za zarade državnih službenika, koji su za poslednjih 13 godina povećani za tri puta, odnosno za 350 miliona evra, što ukazuje da se Plan optimizacije zaposlenih u javnom sektoru ne primenjuje.

Izmenama i dopunama zakona predviđeno je da zaposlenima, koji sporazumno napuste državnu administraciju, sleduje otpremnina čiji iznos i uslove bi određivala Vlada, kao i nemogućnost da se nakon toga to lice zaposli u javnom sektoru u periodu od pet godina. Takođe, kako je predloženo, Zakon bi važio do kraja sledeće godine, što je ujedno i termin do kojeg će se završiti parlamentarni izbori.

PROČITAJTE JOŠ - CG: Najugroženijim radnicima 222 €


Prema rečima poslanice Demokrata, Zdenke Popović, kroz izmene Zakona o zaradama u javnom sektoru "ogleda se puni smisao primene formule jedan zaposleni - četiri glasa".

- Sedma izmena za kratko vreme podrazumeva uvođenje otpremnina zaposlenima koji sporazumno prekinu radni odnos u državnoj upravi i to oročeno do kraja 2020. godine - kazala je Popovićeva. - Ako se zna da će se do tog roka završiti redovni parlamentarni izbori, onda je jasno da je cilj zakona prekid radnog odnosa za jednog zaposlenog sa otpremninom i mogućnošću da se zaposli u nekom državnom preduzeću i regrutovanje novih glasača kroz popunu tako nastalih upražnjenih radnih mesta. Štetu će ponovo pretrpeti građani, jer će se iz budžeta odliti značajna sredstva zbog ove predizborne kombinatorike.

PROČITAJTE JOŠ - CRNOGORSKI PREMIJER OBEĆAO PROMENE: Manji porez, veći minimalac


Kako dodaje, Plan optimizacije zaposlenih je još 2012. godine predviđao smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru za 20 odsto, a da od njega nema ništa govore podaci o sve većim izdvajanjima za zarade iz državnog budžeta, ali i lokalnih budžeta.

- Svedoci smo da se taj plan doneo samo da bi se pretilo neposlušnim radnicima u javnoj upravi, jer je DPS počeo da gubi poverenje zaposlenih i projekcija "siguran glas" je bila ugrožena. Plan optimizacije je samo "bič" u rukama DPS-a. Dakle, kako tada, tako ni danas, od optimizacije zaposlenih u javnom sektoru nema ništa. Podatak da je broj zaposlenih u državnoj administraciji smanjem za 56, umesto za gotovo 1.200, dovoljno govori sam za sebe - rekla je Popovićeva.

Zdenka Popović

Poslanik Demokratskog fronta, Milutin Đukanović, kazao je da se ovaj predlog izmena zakona obrazlaže u kontekstu reforme javne uprave "kao da je neko drugi vladao, pa neko drugi treba da ispravlja te greške". Kako je dodao, ukupne plate u javnom sektoru 2006. iznosile su 158 miliona, u 2017. - 445 miliona, a u 2018. oko 500 miliona.

- Za 13 godina zarade u javnom sektoru su povećane za više od tri puta. Ovo su podaci Državne revizorske institucije. Ukupne zarade su povećane toliko. Što se tiče realnih primanja, svedoci smo da su ona povećana za svega osam odsto - istakao je on, dodajući da se sa 350 miliona evra plaća kampanja "jedan zaposleni, četiri glasa".

SDP: ZAPOSLENIH 200 VIŠE

POSLANIK SDP Raško Konjević ukazao je da bi prema Planu optimizacije, broj zaposlenih na centralnom nivou trebalo da bude manji za 1.179, a da je on umanjen za svega 56 osoba, naglasivši da vladini podaci pokazuju da nije ispoštovana ni mera prestanka radnog odnosa na određeno.

- Broj zaključenih ugovora na određeno u izveštajnom periodu je 1.309, dok je u istom periodu isteklo 1.100 ugovora. Dakle, nije smanjen broj, nego je povećan za 200 - poručio je on.