VIŠE od dve godine traju inicijativa i pregovori o minimalnoj zaradi u Crnoj Gora, koja je, prema zvaničnim podacima, sa 193 evra, najniža u regionu. Sindikati i opozicioni SDP tražili su povećanje na 250 evra ili polovinu od prosečne zarade. A šta su dobili? Vladin predlog o povećanju minimalca na 222 evra ili 15 odsto.

- Ova odluka ima za cilj unapređenje životnog standarda građana sa najnižim primanjima, ali i smanjenje poreskih opterećenja za dva odsto, koje će relaksirati poslodavce - saopšteno je nakon sednice Vlade.

Pročitajte još - Crna Gora: Povećanje minimalca čeka vladu

Iz Socijaldemokratske partije pozdravili su informaciju da je Vlada, kako kažu, konačno spoznala problem da Crna Gora ima najnižu zaradu u regionu.

- Da je povećana na 250 evra, što smo tražili, opet bismo imali najmanji minimalac u okruženju, niži od Hrvatske, Kosova, Albanije - prokomentarisao je Bojan Zeković, član Predsedništva SDP-a i bivši član Socijalnog saveta. - Zaradu nismo menjali od 2013, a u međuvremenu porasle su cene struje, goriva, porezi.

Dodao je, da je dobro što će 50.000 radnika dobiti povećanje plate, ali je loše, kaže, što će to uvećanje iznosito 20 evra, nakon šest godina čekanja.

Pročitajte još - CRNOGORSKI PREMIJER OBEĆAO PROMENE: Manji porez, veći minimalac

Predstavnici oba reprezentativna sindikata očekuju sednicu Socijalnog saveta, koja bi trebalo da se održi polovinom aprila.

SMANjENjE POREZA

POVEĆANjE minimalca podržavale su i opozicione partije - Demokrate, ali i PzP koji je tražio povećanje na 350 evra. Iz URA su predlagali smanjenje opterećenja na zarade sa 66 odsto na 50 procenata u prvoj fazi, odnosno 40 odsto u drugoj. Povećanje minimalca podržali su i poslodavci, ali su zahtevali da sastavni deo bude i smanjenje poreza i doprinosa na zarade, jer kako su tvrdili, povećanje minimalne zarade, bez nižih opterećenja, dovelo bi u pitanje opstanak mnogih preduzeća.