VLADA Crne Gore je, nakon što je nedavno sa socijalnim partnerima usaglasila iznos, na poslednjoj sednici usvojila odluku o povećanju minimalne zarade na 222 evra. Odluka će se primenjivati od 1. jula, a radnici koji su osigurani na minimalan iznos, umesto dosadašnja 193, imaće mesečnu zaradu za nepunih 30 evra, odnosno na dnevnom nivou raspolagaće sa 95 centi više.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić kazao je da je Vlada istovremeno obavezala Ministarstvo finansija da u najkraćem roku pripremi i predloži izmene zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim će se smanjiti stopa doprinosa na zarade za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva odsto.


PROČITAJTE JOŠ: POLICIJSKA AKCIJA U BERANAMA: Pronađeni pištolji, municija i droga

- Na taj način će se obezbediti da oba ova propisa stupe na snagu istovremeno, ali će se i nadomestiti povećani troškovi koje će imati poslodavci zbog povećanja minimalne zarade - poručio je Purišić, dodajući da će na taj način negativni efekti za poslodavce koji isplaćuju minimalne zarade, zapošljavanje, budžetske prihode i sivo tržište biti najmanji.

Prema zvaničnim podacima, minimalnu zaradu prima oko 12.000 zaposlenih, a prema rečima ministra Purišića, osim njih, korist od povećanja minimalne zarade imaće i između 42.000 i 45.000 zaposlenih koji su primali zaradu između 193 evra i novog iznosa od 222 evra.

Sindikat, koji je inicirao povećanje minimalne zarade koja je poslednji put povećana pre šest godina, i najniža je u regionu, tražio je da se poveća na 50 odsto prosečne plate u Crnoj Gori, što je oko 250 evra.

Generalni sekretar Saveza Sindikata Duško Zarubica istakao je da se ta organizacija angažovala oko povećanja minimalca, a da je trenutno po strani stavila povećanje ostalih zarada, jer je reč o najugroženijim radnicima, te naglasio da je iznos od 222 evra kompromisno rešenje.

- Socijalni savet je u istoj preporuci Vladi naveo da se pre usvajanja budžeta za narednu godinu, odnosno u oktobru, novembru, počne sa pregovorima o dodatnom povećanju minimalne zarade. To neće biti ni 250, nego više, jer se povećanjem minimalca povećava i iznos prosečne zarade - objašnjava Zarubica.

Duško Zarubica

Takođe, Sindikat je uslovio ovu saglasnost sa cenom struje i izmenama i dopunama Zakona o Fondu PIO. Kada je reč o ceni struje, nakon zahteva Sindikata da se odustene od poskupljenja, ono je dva puta odloženo, a u tarifnim paketima koji stupaju na snagu od 1. juna prvobitno je bilo da se cena ne povećava za potrošnju do 300 kilovat-časova, a sada je to pomereno na 600 kvč.


PROČITAJTE JOŠ: Pljevaljska bolnica 50 odsto kadra angažuje iz drugih gradova

- Sindikat je bio i protiv tog povećanja, pa je na naš zahtev Vlada pokazala razumevanje i odustala od jedne naknade za podsticaj - obnovljivi izvori energije (OIE1) - kazao je Zarubica, za "Novosti", dodajući da će manjim potrošačima električne energije računi za struju biti "teži" za oko jedan odsto.

Kemal Purišić

MINIMALAC 350 EVRA

ALTERNATIVA Crna Gora poslala je Vladi projekat u kojem traže da se minimalna zarada poveća na 350 evra. Ovaj zahtev i projekat je potpisom podržalo 3.058 građana.

- Povećanjem zarada povećala bi se i njihova potrošnja, a kada se poveća potrošnja, od toga bi imali koristi i država i privatnici. Povećana potrošnja se vraća u ruke privatnika, dok država ubira poreze od te potrošnje. Kada bi povećali minimalnu zaradu na 350 evra, povećao bi se promet u Crnoj Gori za oko 100 miliona, a država bi imala dodatnih 20 miliona evra za penzije i socijalna davanja - tvrde u Alternativi.