SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA

Bivši predsednik Makedonije i nekadašnji lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Branko Crvenkovski oglasio se pismenom izjavom kojom najavljuje da će na predstojećem referandumu o dogovoru sa Grčkom, 30. Septembra glasati - „za“.

Pročitajte još: Cipras: Nadam se uspešnom referendumu u Makedoniji


- Glasaću ZA, ne zato što mislim da je Prespanski dogovor velika pobeda i uspeh, već zato što smatram da je nužnost od koje u datoj situaciji nema bežanja, ocenio je Crvenkovski. Glasaću ZA ne zato što mislim da njegovo sprovođenje neće izazvati negativne posledice, već zato što će negativne posledice od njegovog propadanja biti nesrazmerno veće. Normalno je da kod svakog razumnog i odgovornog čoveka, kada se radi o tako važnom pitanju, postoje dileme. Mnogi me pitaju da li bih potpisao takav dogovor. Moj odgovor je da je u ovom trenutku to apsolutno nebitno, navodi bivši predsednik Makedonije.


Pročitajte još: REFERENDUM OD 1,3 MILIONA EVRA: Makedonska vlada izdvaja iz budžetskih rezervi za kampanju; Han: Izbor između EU i izolacije


Ocenio je da je „potpis stavljen i posle tog čina nema vraćanja nazad. Niti će se u budućnosti ova ili neka druga grčka vlada odreći stečenih pozicija sa ovim dogovorom, niti će međunarodna zajednica (bar onaj deo čijem društvu stremimo) imati razumevanja za takvu našu neozbiljnost i nesprovođenje preuzetih obaveza“.

Crvenkovski je istakao da postoji mnogo razloga zašto je duboko ubeđen da su Evro-atlantske integracije jedino dobra opcija za budućnost Makedonije.

- U ovih 27 godina, nažalost, pokazali smo da nemamo sopstveni kapacitet da sprovedemo kvalitetne reforme u društvu bez ozbiljnog pritiska i monitoringa spolja. I zato i osećam i veću ličnu odgovornost. Drugim rečima, ako želimo sređenu i uređenu državu, proces našeg integrisanja u NATO i pre svega u EU i ispunjenje zadatih normi i standarda kroz taj proces jeste, ako ne potpuna garancija onda sigurno naša najbolja šansa i mogućnost za ostvarenje tog cilja. Dobri međuetnički odnosi su kluč stabilnosti i preduslov za sve drugo u Republici Makedoniji, napisao je Crvenkovski.

U obraćanju je upozorio da eventualna duža besperspektivnost na planu Evro-atlantskih integracija, nasuprot uspesima na ovom planu koje postožu susedi, pre ili kasnije predstavljaće potencijalni rizik za unutrašnju stabilnost zemlje. Taj rizik mora blagovremeno da bude eliminisan, navodi Crvenkovski..