Makedonska vlada zatražila je u sredu od Ministarstva finansija da pripremi nacrt odluke kojom će iz tekuće budžetske rezerve biti izdvojeno 80 miliona denara za referendumsku kampanju o sporazumu sa Grčkom.

Sredstva će biti preneta na poseban račun parlamenta, a novac koji ne bude utrošen u kampanji biće vraćen u budžet, saopštila je vlada.

Procenjuje se da u kampanji može biti potrošeno do 1,3 miliona evra.

Inače, tokom sastanka predsednika parlamenta Taljata Džaferija sa šefovima poslaničkih gupa, kojem nisu prisustvovali predstavnici najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE, zaključeno je da svim poslanicima treba dati priliku da javno izraze svoj stav o referendumu.

Pročitajte još - REFERENDUM U MAKEDONIJI: Izjašnjavanje o imenu 30. septembra – bez opozicije?

To, kako je navedeno, znači da je predviđeno da sredstva dobiju poslanici koji su "za", oni koji su "protiv", kao i oni koji su za bojkot.

Izdvojeni iznos sredstava biće distribuiran na sve poslanike, kojih je ukupno 120, prenela je televizija Telma.

Ukoliko neko ne bude učestvovao u kampanji "njegov" deo ostaje u budžetu.

Procenjuje se da je u ovom trenutku najmanje 70 poslanika "za" izlazak na referendum i referendumsko pitanje.

Ostatak, uglavnom čine poslanici opozicione VMRO DPMNE, koji se još nisu izjasnili kako će se odrediti prema referendumskom pitanju i referendumu uopšte.

Poslanik Panćo Minov iz stranke GROM, koja je deo opozicione koalicije, kaže da bi trebalo voditi kampanju, ali da građanima treba dati slobodu da sami odluče kako će se izjasniti.

HAN: REFERENDUM U MAKEDONIJI IZBOR IZMEĐU EU I IZOLACIJE

Evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje Johanes Han kaže da žali zbog nedostatka nacionalnog jedinstva u Makedoniji u vezi s referendumom o sporazumu sa Grčkom i poziva građane da iskoriste svoje pravo kako bi oblikovali svoju i budućnost svoje zemlje.

On je u intervjuu agenciji MIA rekao da je referendum mogućnost za građane da izaberu između evropske budućnosti i izolacije.

"To je izbor između evropske budućnosti koja će doneti konkretnu korist za građane poput vladavine prava, povećanog privlačenja stranih investitora, samim tim i bolja radna mesta, veći životni standard, i puta koji vodi u izolaciju, stagnaciju i propuštanje jedinstvene prilike za unapređenje i napredak u ključnim oblastima", rekao je Han.

Kako je naveo, referendum je i izbor između starog nacionalističkog koncepta i prihvatanja budućnosti sa reformama i sa konačnim ishodom - članstvom u EU i NATO.

"Na građanima je da odluče o svojoj perspektivi sa svim konkretnim koristima za građane i tome da li će se njihov životni standard povećavati ili ne", zaključio je Han.

Kad je reč o sporazumu između Grčke i Makedonije o imenu, Han je podsetio da su taj dokument prihvatile EU i čitava međunarodna zajednica kao "istorijski proboj" koji otvara put rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i koji je predstavljao glavnu prepreku za članstvo u EU i NATO bivšoj jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

"Rešenost vlada obe države da reše ovaj spor zaslužuje poštovanje. Omogućen je jer su se lideri fokusirali na budućnost umesto na prošlost, što je u interesu građana i budućih generacija", rekao je Han.

On je dodao da bi građani trebalo da budu svesni posledica njihove odluke na referendumu, budući da će ishod oblikovati budućnost zemlje.

"Građani bi trebalo da pažljivo analiziraju koji su motivi raznih kampanja, te koje su koje su posledice glasanja, kako bi mogli da donesu pravu odluku", zaključio je Han.

ZAEV I MERKELOVA RAZGOVARALI O PREDSTOJEĆEM REFERENDUMU U MAKEDONIJI


Premijer Makedonije Zoran Zaev razgovarao je danas telefonom sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel o predstojećem referendumu i sprovođenju Dogovora sa Grčkom, objavila je makedonska vlada.


Kako se navodi u saopštenju, kancelarka Merkel je potvrdila podršku Nemačke dogovoru Makedonije i Grčke o rešavanju dugogodišnjeg spora koji je bio glavna prepreka za članstvo Makedonije u EU i u NATO.


"U tom pravcu je zajednički zaključeno da je referendum vrhunski demokratski čin i odraz opredeljenja građana za budućnost države", navodi se i dodaje da je Zaev informisao Merkelovu o toku priprema za referendum.