Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je nadu u uspešan predstojeći referendum u Makedoniji, kao i uverenje da će i grčki parlament većinom glasova usvojiti sporazum o imenu postignut s Skopljem.

"Imamo važan sporazum, koji će, ako bude ratifikovan na predstojećem referendumu u susednoj zemlji, dati značajan podsticaj Solunu u severnoj Grčkoj da postane pokretačka razvojna snaga i da će utrti put Grčkoj da postane vodeća sila u balkanskom regionu", izjavio je Cipras u nedelju na konferenciji za novinare, prenosi MIA.

Pročitajte još - CIPRAS PREŽIVEO GLASANjE: Ovo su istorijski dani za Grčku

Grčki premijer je naveo i da će njegova vlada završiti svoj četvorogodišnji mandat uprkos neslaganju s koalicionim partnerom zbog spornog dogovora o imenu sa Makedonijom.

Prema Ciprasovim rečima, njegov koalicioni partner Panos Kamenos, lider partije Nezavisni Grci, "neće ugroziti oporavak i političku stabilnost zemlje".

"Ovoj zemlji je potrebna politička stabilnost", poručio je Cipras, istakavši da Grčka nije podvrgnuta međunarodnom pritisku u cilju postizanja sporazuma o imenu s Makedonijom.

"Niko nas nije pritiskao po tom pitanju. U trenutku kada je progresivna vlada izabrana u susednoj zemlji, iskoristili smo priliku", zaključio je Cipras.

Referendum u Makedoniji zakazan je za 30. septembar.