AKTIVISTI za prava životinja ogorčeni su zbog snimka iz najvećeg evropskog istraživačkog centra koji se nalazi u Francuskoj, a na kom se vidi kako muškarac gura celu ruku u želudac krave kroz otvor koji su na njoj napravili. To je, naime, uobičajena praksa kojom se pomaže stočarima da bi vide kakva prehrana je potrebna za proizvodnju što više mleka.

Pročitajte još: Maženje krava oslobađa od stresa

Rupa na kravi napravljena je hirurškim zahvatom koji se naziva 'rumen fistula' i ona omogućuje istraživačima da doslovno vide ceo probavni trakt krave. Često se koristi u veterinarskim školama, a tokom celog postupka zdravlje krave nije ni na koji način ugroženo. Iako su to potvrdili i brojni stručnjaci, aktivisti iz grupe L214 podneli su žalbu na snimak iz Francuske. Taj snimak nastao je u objektu Surše u vlasništvu firme Sanders koja je deo francuske agro-industrijske korporacije Avril Grupa.

Pročitajte još: Krava rase holštajn za više mleka

U protest se uključio i francuski voditelj Nagui Fam koji tvrdi kako je postupak loš za zdravlje krave.

– U centru su i kokoške koje su toliko debele da ne mogu više ni da hodaju, kao i bolesne svinje, telad i zečevi zarobljeni u malim kavezima – rekao je Nagui Fam. No iz istraživačkog centra kažu kako je u proces uključeno samo šest krava te da sprovode istraživanje kojim žele da otkriju kako smanjiti upotrebu antibiotika u stočarstvu.

– Istraživanje se sprovodi pod rigoroznim veterinarskim nadzorom i potpuno je bezbolno za životinje – saopšteno je iz kompanije.

(vecernji.hr)