NAKON što se u medijima pojavila informacija da Savet za zaštitu ustavnog poretka RS pravi spiskove političkih neistomišljenika, koji su pretnja ustavnom poretku Srpske, oglasio se i predsednik pomenutog tela Siniša Karan.

On je poručio da Savet nema spiskove političkih neistomišljenika, koji su pretnja ustavnom poretku RS.


PROČITAJTE JOŠ: Dodik: Nastavljamo saradnju sa Štraheom

- Apsolutne su neistine da postoje spiskovi političkih neistomišljenika. Savet se nije, niti će se baviti ovakvim stvarima - rekao je Karan, povodom informacije da je uloga Saveta da progoni političke neistomišljenike.

Karan je podsetio da je Savet formirao predsednik RS, na osnovu ustavnih ovlašćenja.

- Savet je fomiran kao stručno i savetodavno telo predsednika RS. Dakle, ništa manje niti više od ovog okvira. Osnovi cilj osnivanja jeste razmatranje pitanja od značaja za ustavni poredak Srpske i ostvarivanje njegove zaštite - precizirao je Karan.

On je istakao da Savet prati i razmatra stanje u ostvarivanju ustavne pozicije i onoga što je nadležnost Srpske i njenih institucija.

Siniša Karan / Foto M. Gutalj

- U tom smislu ćemo informisati predsednika Republike i naše institucije - kaže Karan.

Prema njegovim rečima, Savet će se baviti prepoznavanjem pretnji, koje utiču na ustavni poredak.

- Sve mimo ovoga neće biti metod ni način rada Saveta za zaštitu ustavnog poretka. Nažalost, pojedinci su, netačnim navodima o radu Saveta, na populistički, jeftin i proizvoljan način hteli da povećaju svoju političku cenu. Rad Saveta je u skladu sa zakonom, ustavan, a delovanje transparentno - zaključio je Karan.

Inače, prema navodima iz medija, na spisku se navodno nalaze svi viđeniji opozicionari, od Vukote Govedarice, Mirka Šarovića, Dragana Mektića, Mladena Bosića i Nebojše Vukanovića iz SDS, pa do Branislava Borenovića, Jelene Trivić i Draška Stanivukovića iz PDP.

- Informacije koje su se pojavile u medijima, da Savet za zaštitu ustavnog poretka RS pravi spiskove nepodobnih, koje proglašava neprijateljima RS, sredstvo je putem kojeg režim nastoji da se obračuna sa neistomišljenicima, koristeći poluge vlasti - izjavio je predsednik SDS Vukota Govedarica.

Vukota Govedarica / Foto D. Pozderović

Predsednik SDS je naglasio da ga nikakve pretnje i crne liste vladajućeg režima neće zaustaviti da govori istinu i bori se protiv propalih politika i ljudi, koji su ojadili srpski narod, a sada još žele da seju strah.

- Želim da im poručim da sam spreman za političku borbu, a da su njihove crne liste i pritisci samo dodatni motiv za još odlučnije delovanje - kazao je Govedarica.

NADLEŽNOST SAVETA

SAVET za zaštitu ustavnog poretka RS formiran je u novembru prošle godine. U odluci o imenovanju članova ovog tela je navedeno da Savet, prati i razmatra stanje u oblasti ostvarivanja i zaštite ustavne pozicije i nadležnosti RS i njenih institucija, da daje mišljenje i predloge najvišim institucijama RS radi zaštite ustavnog poretka. Savet, navodi se, predlaže mere za usmeravanje aktivnosti sistema zaštite ustavnog poretka.


PROČITAJTE JOŠ: Cvijanovićeva: Donacija crkvi u Feniksu i deci uskoro mogućnost da uče srpski

PREŠLI SVAKU MERU

AKTUELNI ministar u Savetu ministara BiH Mirko Šarović povodom ovih informacija izjavio je da se "prešla svaka mera".

- U više navrata sam rekao - onaj sastav koji je u tom telu RS ne može na bilo koji način da meri moj patriotizam ili patriotizam osoba koje su na tom spisku - istakao je Šarović.