POČETAK sednice Narodne skupštine RS i usvajanje dnevnog reda doneli su žestoku raspravu opozicije i vladajuće opcije. Naime, opozicija je zatražila da se u dnevni red uvrsti tačka gde bi se raspravljalo o predlogu 17 poslanika neformalnog Antikoruptivnog tima NS RS da se izmene Zakon o krivičnom postupku i Zakon o javnim tužilaštvima, kako bi tužioci ostali bez prava na imunitet u slučaju ako se ispostavi da opstruišu istrage, i da se vođenje krivičnog postupka učini odgovornijim, navodeći kao primer rad Tužilaštva u slučaju Davida Dragičevića.

Ovi zakoni su nazvani "Davidovi zakoni". Ipak skuštinska većina je odbacila ove predloge i oni nisu ušli na dnevni red. Adam Šukalo, poslanik Kluba PDP, i predsednik neformalnog Antikoruptivnog tima NS RS, izjavio je da je odbijanjem uvrštavanja u dnevni red izmena tih zakona vladajuća većina stala u zaštitu kriminala.


PROČITAJTE JOŠ:
Narušena bezbednost u BiH zbog migranata

Šukalo tvrdi da zahvaljujući tome što tužioci uživaju potpuni imunitet prilikom istraga, oni mogu opstruisati istragu i voditi je unedogled, a da za to krivično ne odgovaraju.

Navodi da će zahvaljujući tim odredbama slučaj "Dragičević" završiti kao i slučaj Milana Vukelića, odnosno da će istraga biti vođena unedogled, a da će porodica Davida Dragičevića, ako istraga bude obustavljena, biti onemogućena da podnese prijavu protiv postupajućeg tužioca zbog propusta u istrazi jer su, kako tvrdi, očigledni propusti u dosadašnjem toku istrage.

Adam Šukalo

Šukalo je najavio da će opozicija, kada, kako kaže, dođe na vlast nakon opštih izbora, usvojiti pomenute zakone kako bi u roku od godinu dana mogli da procesuiraju 100 političara, tužilaca i tajkuna koji su "Srpsku opljačkali za više milijardi KM".

On je rekao da je sporan i član 29 Zakona o izmenama zakona o javnim tužilaštvima Srpske gde se govori da se tužioci ne mogu goniti jer imaju imunitet u vršenju službene dužnosti.

Radovan Višković, predsednik Kluba SNSD u Narodnoj skupštini RS, rekao je da je 80 dana dovoljan period da Tužilaštvo analizira dokaze i donese odluku u vezi sa predmetom smrti Davida Dragičevića.

On je, međutim, rekao da neće podleći pritisku ulice da okvalifikuje delo na bilo koji način mimo odluke nadležnog tužilaštva.

- Kao čovek koji ima porodicu i decu, ja to ne mogu. Mogu da me obese, ali ja ne mogu i ne želim da kao narodni poslanik dajem sebi za pravo da kvalifikujem delo, a da ga tužilac još nije okvalifikovao - rekao je Višković.

Govoreći o odbacivanju predloga opozicije da se u dnevni red uvrste izmene Zakona o krivičnom postupku i Zakona o javnim tužilaštvima, rekao je da je sadašnji način vođenja istrage, odnosno tužilačke istrage, uveden za vreme kad je sadašnja opozicija bila na vlasti, i da su sadašnja rešenja ista kao i tada.

- Što se tiče zahteva da se tužiocima oduzme imunitet to neće ništa doneti jer imunitet postoji na nivou Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH, a da je to nadležnost prenesena na nivo BiH sa nivoa RS za vreme sadašnje opozicije - dodaje Višković.


PROČITAJTE JOŠ:
FBiH: Srpska lista čeka imena kandidata!

PROZIVALI PREMIJERKU

OPOZICIJA je na početku sednice Narodne skupštine RS juče u Banjaluci tražila da se Željka Cvijanović, predsednica Vlade RS, pojavi i da odgovara na pitanja oko slučaja Davida Drgačevića i zaključaka Anketnog odbora. Ipak, do toga nije došlo, a Nedeljko Čubrilović, predsednik NS RS, rekao je da se Cvijanovićeva zbog sprečenosti danas neće pojaviti, i da će umesto nje pitanja preuzeti resorni ministri.