СРПСКА листа за Федерацију БиХ је оверена и пријављена за све нивое власти у Федерацији БиХ. Листу је предала и пријавила владајућа коалиције из Републике Српске СНСД-ДНС-СП. Али, иако је листа пријављена за изборе, сада се чека потез свих странака из Српске и српских странака из Федерације БиХ, да се усагласе око имена на листи, каже за "Новости" Горан Броћета извршни секретар СНСД за Федерацију БиХ и начелник Дрвара.

Он додаје да је раније на састанку усаглашено да српска листа буде без страначких обележја што је, такође, испоштовано и као таква је и регистрована код Централне изборне комисије БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НАЧЕЛНИК ОПШТИНЕ БОСАНСКО ГРАХОВО: Сете се Срба само пред изборе!

- Ми смо српску листу предали и оверили и сада је на осталим странкама како из Српске тако и из Федерације БиХ да се изјасне хоће ли заједно са нама на листу. Имају рок још неких 15 дана до овере листе са именима кандидата. Отворени смо за разговоре са свим српским странкама, како у Српској тако и у Федерацији БиХ - каже Броћета.

На питање "Новости" зашто на разговоре о српској листи није позивана Српска напредна странка, која је друга по снази српска странка у Федерацији, Броћета каже да се са њима тешко сарађује и да са њима неће ни Савез за промене.

С друге стране, Душко Радун, начелник Грахова и члан Српске напредне странке, каже да иако је СНС друга по снази српска странка у Федерацији БиХ, СНСД је заобилази у сарадњи.

Горан Броћета Фото Независне новине


- Очигледно СНСД жели сам да прави листу са именима кандидата а ми остали треба да молимо да се појавимо на листи и да будемо срећни ако добијемо 30 место на истој. СНС је јака странка у Федерацији БиХ, а поготово у Грахову, Гламочу и Дрвару где укупно имамо преко 2.000 гласова и константно растемо - каже Радун.

Председник СНСД Милорад Додик рекао је да о формирању евентуалне српске листе у Федерацији БиХ за предстојеће изборе треба да одлуче Срби који живе у овом ентитету, а не лидери политичких партија.

Додик је истакао да подржава договор људи који живе у ФБиХ без обзира на то из које су политичке партије, те да је друго питање зашто тај договор није по захтеву лидера СДС Вукоте Говедарице или лидера ПДП Бранислава Бореновића.Он је подсетио да СНСД, заједно са коалиционим партнерима, има власт у неколико општина у ФБиХ.

- Људима који живе у ФБиХ не желимо да наметнемо ниједно решење. Како се они договоре, то ћемо поштовати. Листа ће се звати српска листа у коју могу да уђу сви, наравно. СНСД не прави никакву селекцију али, ипак, зна се да је СНСД партија која од свих српских партија годинама у ФБиХ прави највећи резултат и то се мора поштовати - поручио је Додик.

Он је поновио да договор у вези са листом мора бити договор људи који живе у ФБиХ, јер они носе тежину живота и политичке борбе у том ентитету.

- Они су фактор који ће то одредити, а не ја или било ко други - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Правио селфи на Железничкој станици, па га ударила струја

ЗАОБИЛАЗЕ СЗП

ИЗ Савеза за промене "Новостима" је речено да владајућа коалиција у Српској заобилази Савез код договора око заједничког наступа на изборима у Федерацији БиХ и да на свим досадашњим састанцима на ову тему нису позивани.