МИНИСТАР безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је јуче, након што је Савет министара разматрао информацију о стању у области миграција у вези са повећаним приливом миграната, да сматра да је након случаја убиства мигранта из Марока у Бихаћу безбедносна ситуација у земљи нарушена.

- Безбедносна ситуација је нарушена сваким случајем који на било који начин може да узнемири јавност и изазове страх - рекао је Мектић истичући да полицијске агенције у својим извештајима наводе да је ситуација задовољавајућа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БиХ: Улазак у ЕУ подржава 56,52 одсто грађана

Он је истакао да се као министар безбедности не слаже са таквим извештајима полицијских агенција, наглашавајући да свако у БиХ мора да поднесе терет мигрантске кризе.

Мектић је навео и да су, сходно Закону о странцима и закону о азилу, за питање миграната, осим Министарства безбедности, Граничне полиције и Службе за послове са странцима, надлежне и све друге полицијске агенције у БиХ.

- Дакле, сви имају обавезе, то је закон тако прописао. Нека врста носиоца активности је Министарство безбедности. Безбедност у центрима за смештај миграната надлежност је кантона, јер не можемо доћи из Сарајева са неким капацитетима - рекао је Мектић.

Драган Мектић

Министар безбедности очекује и да ће локална полиција помоћи у спровођењу одлуке да сви мигранти морају бити смештени у центре за прихват.

- Сваке седмице одржавамо седнице Оперативног штаба кад је реч о мигрантској кризи и достављам информацију Савету министара. Са 17. јуном укупно су регистрована 6.643 мигранта у Босни и Херцеговини у овој години, од чега је намеру за азил изразило 6.014 и захтев за азил 611 - рекао је Мектић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Полиција у Бихаћу претреса објекте у којима бораве мигранти

КОНФЛИКТИ

МИНИСТАР безбедности је нагласио да има један број миграната који су конфликтни, склони нарушавању јавног реда и мира, изазивају туче и који су конзументи дрога, због чега је неопходни да буду у такозваној изолацији затвореног типа.