Otkako je grof Karas, veleposednik i naučnik, početkom 20. veka iz martonoške paprike prvi put "izvukao" vitamin C, pa sve do danas "ljuto zlato" sa krajnjeg severa naše zemlje je neizostavni sastojak trpeza širom Evrope i sveta. Vojvođanski čili je i ove godine dobro rodio, ali je problem što nema ko da ga bere.

Trudeći se da ne iznevere pretke, meštani Martonoša, malog sela u kanjiškoj opštini, i danas su među najvećim proizvođača crvene začinske paprike. Doduše, paprika je mnogo manje nego ranije, kada je gotovo svaka kuća imala svoje zasade i mašine za mlevenje i sušenje. Ali i pored toga, već i pri samom ulasku u Martonoš vidi se i oseća da je ovo selo prestonica začinske paprike.


PROČITAJTE JOŠ:
Braća i uz štafelaje

- Tajna je u broju sunčanih sati i podneblju tako da pored severa Bačke i Banata, odakle je na neki način potekla, ona najbolje uspeva i u okolini Stapara, Kulpina, Bačkog Petrovca - objašnjava Dušan Hajdin, direktor porodičnog preduzeća "SD" iz Martonoša, koje se već skoro pola vela bavi proizvodnjom paprike. - Ova godina je bila lošija, rod je 40 odsto slabiji nego lane, nećemo je imati baš za sve što nam treba, ali u krajnjem slučaju, nećemo je imati za izvoz.

Ono što je još razlikuje od ostalih i što joj daje specifičan kvalitet je ručno branje, jer mašinsko umnogome uništi plod. Međutim, tu leži novi problem, jer nema berača. I pored toga što su nadnice znatno više nego u drugim kulturama, berače jedva nalaze.

- Ugovarali smo proizvodnju po celoj Vojvodini i obrađujemo oko 500 jutara paprike. Sejali bismo još, da ima ko da je obere kako valja - ističe Hajdin. - U Mađarskoj su već prešli na mašinsko branje, ali to se odmah odrazilo na kvalitet, te oni sada uzimaju našu kako bi poboljšali ukus. Mi se ručnog branja ne odričemo, a dokle ćemo tako moći, videćemo.

U istom problemu su i drugi proizvođači, koji je u džakovima dovoze u Martonoš na dalju preradu.

- Verujte, iz godine u godinu je sve teže pronaći radnike. Posao nije lak, ali je i plaćen - kaže nam Tivadar iz Bogaroša, dok čeka da se istovari pun traktor paprike. - Otkupnom cenom od oko 45 dinara po kilogramu smo zadovoljni, ali je ove godine ima malo. Prva berba je pri kraju, ali pitanje je da li će biti druge. Mada i to malo što je rodilo jedva smo obrali.


PROČITAJTE JOŠ:
Skulptura mamuta od slame

VITAMINI

Za svoje otkriće grof Karas postao je jedan od dobitnika Nobelove nagrade, ali o njemu se vrlo malo zna. Međutim, paprika koja mu je poslužila za naučni rad i u kojoj se nalazi i izuzetno velika količina vitamina, poznata je na svim meridijanima.