Vojvođanski čili nema ko da bere
11. 09. 2018. u 17:02
Reporteri "Novosti" u selu Martonoš kod Kanjiže, već godinama prestonici crvene začinske paprike. Za kvalitet presudna ručna berba, ali je dobre nadničare teško naći
Iz pogona firme "SD"
Otkako je grof Karas, veleposednik i naučnik, početkom 20. veka iz martonoške paprike prvi put "izvukao" vitamin C, pa sve do danas "ljuto zlato" sa krajnjeg severa naše zemlje je neizostavni sastojak trpeza širom Evrope i sveta. Vojvođanski čili je i ove godine dobro rodio, ali je problem što nema ko da ga bere.
Trudeći se da ne iznevere pretke, meštani Martonoša, malog sela u kanjiškoj opštini, i danas su među najvećim proizvođača crvene začinske paprike. Doduše, paprika je mnogo manje nego ranije, kada je gotovo svaka kuća imala svoje zasade i mašine za mlevenje i sušenje. Ali i pored toga, već i pri samom ulasku u Martonoš vidi se i oseća da je ovo selo prestonica začinske paprike.
PROČITAJTE JOŠ: Braća i uz štafelaje
- Tajna je u broju sunčanih sati i podneblju tako da pored severa Bačke i Banata, odakle je na neki način potekla, ona najbolje uspeva i u okolini Stapara, Kulpina, Bačkog Petrovca - objašnjava Dušan Hajdin, direktor porodičnog preduzeća "SD" iz Martonoša, koje se već skoro pola vela bavi proizvodnjom paprike. - Ova godina je bila lošija, rod je 40 odsto slabiji nego lane, nećemo je imati baš za sve što nam treba, ali u krajnjem slučaju, nećemo je imati za izvoz.
Ono što je još razlikuje od ostalih i što joj daje specifičan kvalitet je ručno branje, jer mašinsko umnogome uništi plod. Međutim, tu leži novi problem, jer nema berača. I pored toga što su nadnice znatno više nego u drugim kulturama, berače jedva nalaze.
.jpg)
- Ugovarali smo proizvodnju po celoj Vojvodini i obrađujemo oko 500 jutara paprike. Sejali bismo još, da ima ko da je obere kako valja - ističe Hajdin. - U Mađarskoj su već prešli na mašinsko branje, ali to se odmah odrazilo na kvalitet, te oni sada uzimaju našu kako bi poboljšali ukus. Mi se ručnog branja ne odričemo, a dokle ćemo tako moći, videćemo.
U istom problemu su i drugi proizvođači, koji je u džakovima dovoze u Martonoš na dalju preradu.
- Verujte, iz godine u godinu je sve teže pronaći radnike. Posao nije lak, ali je i plaćen - kaže nam Tivadar iz Bogaroša, dok čeka da se istovari pun traktor paprike. - Otkupnom cenom od oko 45 dinara po kilogramu smo zadovoljni, ali je ove godine ima malo. Prva berba je pri kraju, ali pitanje je da li će biti druge. Mada i to malo što je rodilo jedva smo obrali.
PROČITAJTE JOŠ: Skulptura mamuta od slame
VITAMINI
Za svoje otkriće grof Karas postao je jedan od dobitnika Nobelove nagrade, ali o njemu se vrlo malo zna. Međutim, paprika koja mu je poslužila za naučni rad i u kojoj se nalazi i izuzetno velika količina vitamina, poznata je na svim meridijanima.
Roki
11.09.2018. 17:06
Vojvođani ne žele da rade za beogradski krojene dnevnice!
Pun mi je kufer ovih sto kukaju da nema radnika. Ocekuju ropstvo od svitanja do mraka i slabo placaju. UVEDI DVE SMENE I PLATI RADNIKE. Problem resen. Ako ti s ene isplati to znaci da nemas trzisne uslove da poslujes. Ako to drzavi nije bitno neka uveze. Ako nema novac neka te subvencionise. Svi bi hteli nesto ali da oni nista.
Vise sam puta komentarisao …?Ako su u Srbiji cena goriva, hrane ...itd. iste ili cak veca nego u EU,licno znam da su mnoge cene izuzev pica I cigara slicne a cokolade cak vise, Srbija je u EU,srbski privrednici posluju s EU po EU cenama itd.itd. ostaje pitanje bez odgovora zasto srbski radnik radi za 200-300€ I dokle?
@nvo komentari - u ovom i drugim tekstovima ...Ustani Srbijo ,davno si zaspala... dokle ce NVO fasisticki agenti da nam kroje javno misljenje !? Molimo sve progresivne i domacnisdki raspolozene mucenike , iz Srbije , da kad god imaju neki komentar za boljitakSrbije ,ne budu lenji i izkomentarisu ! NVO agenti su namfabrikovali krizu i lazne afere,i imamo osudu Srba ,Jugoslovena i aboliciju hitlerovih prijajatelja zbog cutanja casnih !!?imamo mrtve Srbe i Jugoslovene zbog njih. imamo oteto zbog i
Komentari (4)