НАРОДНИ музеј у Кикинди, од овог викенда, има три мамута. Уз природне кости скелета пронађеног у глини пре 22 године, које се чувају у специјалној витрини, пластичну реплику скелета високог 4,7 а дугог седам метара, који се налази у дворишту, на истом месту сада је тек направљена, нешто мања, скулптура од сламе. Мамут од сламе настао је на манифестацији "Мамутфест", а аутор скулптуре је академски вајар из Осијека Никола Фалер, уметнички руководилац Удружења "Слама", из тог хрватског града.

- Ово је четврти мамут ког сам направио од сламе, али први који сам радио по моделу и први који сам радио у Србији. За израду мамута овде сам утрошио нешто више од 200 килограма сламе - објаснио је вајар Никола Фалер, који је у Београду завршио Академију лепих уметности и као студент био гост на вајарском симпозијуму од глине "Терра" у Кикинди, тако да га за овај град вежу одређене емоције.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Теслини наследници праве струју из степеница

На овогодишњем "Мамутфесту", 22 - годишњици открића мамутице Кике, гостовали су Поморски и повијесни музеј Хрватског приморја из Ријеке са изложбом "Титаник-Карпатија", као и Покрајински музеј из града Русе у Бугарској.

- "Карпатија" је брод који је пловио на релацији Ријека-Њујорк и нашао се у непосредној близини "Титаника" када је овај потонуо, па је учествовао у спасавању преживелих путника - каже Лидија Милашиновић, директора Народног музеја Кикинда.