ОКОНЧАНА је 28. по реду колонија "Морски пејзажи", коју у Сутомору, на црногорској обали Јадрана и у другим тамошњим градовима, традиционално организује Удружење радника уметника Србије и Црне Горе. И то са јасном поруком:

- Срби и Црногорци су исти народ, без обзира на вештачку политичку раздвојеност. Браћа смо и по народном пореклу и уз уметничке штафелаје, и бићемо! Ни удаљеност, ни међународна политика никад нас раздвојити неће - категорички најављују десетине ових уметника, учесника колоније.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Исцељујући изуми из Србије

У удружење, чије седиште је у Горњем Милановцу, годинама се учлањује све више Црногораца. Овог пута, са Жабљака, из Бијелог Поља, Котора, Херцег Новог... Уз уметнике из Подгорице, Сутомора, Бара, који су одавно његови чланови. Удружење и поменута колонија постају занимљиви и уметницима из далеких земаља, нарочито из Русије, који му се придружују.

- Руски медији радили су репортажу о овогодишњој колонији, међу њима и Вера Аркемљева из Москве, вишегодишњи извештач и репортер из скоро свих држава Балкана - потврђује Радојко Солујић, председник удружења. Њему и удружењу, писац Бранко Бато Крковић из Подгорице је, у име свих црногорских колега, уручио званичан акт, којим чланство из Србије позивају да, кад год пожеле, прави уметничке манифестације у Црној Гори. Претходно, удружењу је уручена повељу о вечитом уметничком братству Црне Горе и Србије.

Осим у Сутомору, где су изложбе слика и других уметнина уприличене чак и на морским стенама, део колоније одржан је у Миљевцима, старом морнарском селу под планином Созина, а део у атељеу и изложбеном простору Ранка Павићевића у Подгорици. Он је сликар, вајар, а по струци машински инжењер, бивши директор Комбината "Алуминијум", годинама члан тог удружења. У част радничке уметности, у Подгорици је организовао изложбу слика, кипова и дрворезбарија колега из Србије и Црногораца, а он сам аутор је више од 200 запажених радова.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Светиња живи стару славу

БРАТСКИ ЗБОР

ЗА идућу годину у Црној Гори је, осим традиционалне колоније "Морски пејзажи", заказана нова манифестација, названа Уметничко-братски збор. Она ће, исто као симбол и доказ братства двају народа, бити одржана у Ријеци Црнојевића.