Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, rekao je danas da je teško više verovati Evropi i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, kada je reč o viznoj liberalizaciji za Prištinu i nastavku dijaloga sa Beogradom.

Haradinaj je novinarima nakon sednice vlade rekao da bi dijalog sa Beogradom trebalo da bude nastavljen bez uslovljavanja.

Objašnjavajući zašto je Priština izgubila poverenje u EU, Haradinaj je zapitao:

"Kako možemo verovati Evropljanima koji su nam jednom rekli dijalog, a zatim dijalog uslovili porezom. Kako da znamo šta će dalje da kažu. Postalo je teško verovati im. Mogerini i drugi su nam rekli da to učinimo za liberalizaciju. Međutim...", rekao je Haradinaj, penela je Koha.

Pročitajte još - Haradinaj ponovio optužbe na račun Mogerinijeve

Ocenio je pozitivnim to što Evropskom unijom sada predsedava Rumunija, a potom će, kazao je, Finska.

"Mi se nadamo da će doći i taj dan", kazao je Haradinaj.

Govoreći o nastavku dijaloga sa Beogradom, Haradinaj kaže da je nezamislivo reći da Priština ne ispunjava uslove da "sedne za sto sa Srbijom".

Zapanjujuće je, kaže, kako je Priština došla u ovu situaciju.

"Zato apelujem za pokretanje dijaloga i otvaranje tema uz uzajmno priznavanje u okviru postojećih granica, što bi nam omogućilo da imamo i slobodnu trgovinu", rekao je.

Što se liberalizacije tiče, Haradinaj kaže da je malo verovatno da će odluka o tome biti poverena zvaničnicima EU koji i dalje govore o uslovima za liberalizaciju viznog režima.

Uverava da Priština radi na liberalizaciji, ali je podsetio istovremeno na izbore za Evropski parlament koji će biti održana u maju.

"Radimo na ovoj temi, ali nista ne dolazi automatski nakon ispunjavanja uslova, jer Evropa ima svoje procedure, a predstoje i izbori u EU", rekao je Haradinaj.

ANALIZE ĆE POKAZATI DA LI JE BILO KRŠENjA PRAVILA U SLUČAJU HAPŠENjA ĐURIĆA


PRIŠTINA - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da će analize pokazati da li je bilo eventualne primene prekomerne sile i kršenja pravila u slučaju hapšenja direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije, Marka Đurića, pre godinu dana u Kosovskoj Mitrovici.

Haradinaj je to rekao novinarima nakon sednice vlade uptan da komentariše novinske napise da su privremene prištinske institucije pod pritiskom da istraže policijsku akciju tokom koje je na današnji dan prošle godine u Mitrovici uhapšen Đurić.

"Analiza će pokazati da li je bilo eventualnog kršenja pravila u tom slučaju", rekao je Haradinaj, prenela je Koha.

PROČITAJTE JOŠ - SRAMOTNA ODLUKA: Haradinaju zasmetala osuda NATO agresije, pa smenio predstavnicu srpske liste

Koha je ranije prenela da su privremene prištinske institucije pod pritiskom da istraže postupanje policije prilikom hapšenja Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Đurić je pre godinu dana uhapšen zbog navodnog ulaska na Kosovo i Metohiju bez dozvole privremenih prištinskih institucija, što je, međutim, Beograd demantovao.

Specijalne jedinice Kosovske policije upale su na skup na kojem je Đurić razgovarao sa Srbima s Kosova i uhapsile ga, a potom su ga na brutalan način sproveli u Prištinu, vukući ga po ulici na očigled prolaznika.

Policija akcija je u celini sprovedena nasilno, a u pokušaju da spreče Đurićevo hapšenje nekolicina Srba, među kojima i tadašnji ministar poljoprivrede Nenad Rikalo, bili su povređeni.

HARADINAJ: SVESNI RAZLIČITIH POGLEDA, STAV MIKIĆEVE NEPRIHVATLjIV

PREMIJER privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da je neprihvatljiv stav sada već bivše zamenice ministra pravde Vesne Mikić, predstavnice Srpske liste, objavljen na fejsbuku da je NATO agresija na Srbiju 1999. bio "planirani genocid" nad Srbima.

Pročitajte još - SRAMOTNA ODLUKA: Haradinaju zasmetala osuda NATO agresije, pa smenio predstavnicu srpske liste


Zbog toga je, kazao je, doneta odluka o njenoj smeni.

"Mi smo generalno svesni da postoje različiti pogledi, ali stav zamenice kosovskog ministra pravde je bio neprihvatljiv", rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

HARADINAJ: SVE IGRE NA SREĆU SU ZABRANjENE U NAREDNIH 10 GODINA


Privremene prištinske institucije usvojile su danas izmene i dopune zakona o igrama na sreću, kojima je predložena zabrana kockanja i zatvaranje svih kockarnica u narednih 10 godina, a nakon dva ubistva koja su se dogodila u dve kockarnice prošle sedmice.

Haradinaj je novinarima, nakon sednice vlade, rekao da je njegov kabinet samo prihvatio zahtev parlamenta o zabrani kockanja i zatvaranju kockarnica na kosovskoj teritoriji.

"Mi sprovodim zahtev skupštine. Zahtev je bio da vlada zabrani kockanje na period od 10 godina i sve igre na sreću su zabranjene“, rekao je Haradinaj.

Podsetio je da je skupština zahtev vladi uputila na predlog najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova.

Najavio je da će vlada parlamentu u narednih 30 dana dostaviti izmenjeni zakon kojim će ta zabrana biti ozakonjena, prenela je Koha.