STAV da je NATO počinio genocid nad Srbima, za premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja predstavlja govor mržnje, pa je zbog tih reči u ponedeljak razrešio zamenicu kosovskog ministra pravde, Vesnu Mikić, iz Srpske liste.

Mikićeva je na svom fejsbuk-profilu u nedelju napisala:

- Na današnji dan, pre tačno 20 godina, nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen je namerno planiran genocid od strane NATO.

Usledio je zahtev Ganimete Musliju, poslanice PDK u kosovskoj skupštini, upućen Haradinaju, da Mikićevu razreši, što je i učinjeno u ponedeljak na sednici vlade. Posle ovog poteza Haradinaj je na fejsbuk-profilu napisao da u vladi i institucijama Kosova nema mesta za individualnost, bez obzira na etničku pripadnost, kao ni nipodaštavanje zajedničkih evroatlantskih vrednosti, posebno imajući u vidu da je država Kosovo stvorena upravo na tim vrednostima.

Vesna Mikić rekla je za "Novosti", da Haradinaj ima pravo da smeni ministre i zamenike ministara, pa i nju, ali da način na koji je to uradio pokazuje da je KiM daleko od demokratskih normi.

Pročitajte još - HARADINAJ SE SMEJE SRPSKIM ŽRTVAMA: Za Prištinu NATO agresija "oslobađanje"

- Ako su Haradinaju u vladi dobri samo oni koji će ćutati bez želje i prava da iskažu mišljenje i stavove, onda je bolje da nas ne bude tamo. Ako sam napravila neki prekršaj time što sam kazala da se Srbija borila protiv albanskog terorizma, neka mi dokaže da nije tako. Svi znamo da su uzrok svih dešavanja na Kosovu bili upravo albanski ekstremizam i njihove akcije usmerene protiv Srba, naše vojske i policije, i da je decenijama naš narod na KiM bio meta njihovih napada, silovanja, rušenja grobalja...

Kancelarija za KiM ocenila je u ponedeljak da je smena Mikićeve još jedan dokaz da su Haradinaju potrebni isključivo poslušni i podobni Srbi.

- Time što je agresiju na srpski narod nazvala genocidom, a albanske separatiste teroristima, ona je iznela preovlađujuće mišljenje u srpskom narodu.