Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je večeras prvi dan posete Kosovu i Metohiji.

Vučić je danas počeo dvodnevni boravak na Kosovu i Metohiji obilaskom Zubinog Potoka i brane Gazivode. Iako je poseta predsednika južnoj srpskoj pokrajini bila dovedena u pitanje, Vučić je odlučio da uprkos pretnjama i pritiscima ode na KiM i bude uz srpski narod kada je najteže.

Vučić je danas prvo obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta, gde je saopštio da će izgraditi internat za 200 dece. Posetu je nastavio obilaskom brane Gazivode, nakon čega je obišao gazdinstvo porodice Kovačević i razgovarao sa meštanima slea Ibarsko Postenje.

Predsednika je u Lešku dočekao ogroman broj građana i Vučić je sam rekao da je iznenađen da vidi toliko ljudi u Lešku. Obišao je poljoprivrednu školu čiju je obnovu finansirala Vlada Republike Srbije.

Vučić je bio i na Biznis forumu u Leposaviću i obratio se prisutnima najavivši investicioni plan za svaku opštinu na severu Kosova.

Prvi dan posete, predsednik je završio obraćajući se političkim predstavnicima na KiM u Zvečanu.


VUČIĆEVA POSETA UDARNA VEST U PRIŠTINSKIM MEDIJIMA: Tači jedva preživeo odbijanje predsednika Srbije; Danas on i Haradinaj ćute

VUČIĆEVA PORUKA - NIKO NE MOŽE DA OTIMA IMOVINU SRBIJE: Zbog ovog su Albanci hteli da ga spreče da dođe na KiM!

Gazivode, najjači srpski adut na Kosovu i Metohiji?

REPORTERI NOVOSTI U KOSOVSKOJ MITROVICI: U gradu je mirno, u toku priprema bine za sutrašnji miting 

"NOVOSTI" OTKRIVAJU Britanski agenti režiraju haos

VUČIĆ PRELOMIO: Idem na Kosovo da se borim za Srbe i mir (VIDEO)


10:09 - PORTPAROL KFOR-A: PREDUZETE SVE MERE ZA BEZBEDNU POSETU VUČIĆA

Glavni portparol KFOR Vinćenco Grasov izjavio je da će "KFOR preduzeti sve neophodne mere da se omogući bezbedna poseta srpskog predsednika Aleksandra Vučića" Kosovu.

Grasov je u izjavi za "Danas" kazao da je bezbednosna situacija na Kosovu mirna i stabilna i da nema nikakvih znakova potencijalnih tenzija. Više o tome čitajte OVDE.

Pripadnici Euleksa u Kosovskoj Mitrovici pred dolazak predsednika Srbije / Foto Tanjug11:00 - VULIN: POSETA KIM JE VELIKA MEĐUNARODNA POBEDA VUČIĆA

Čitava međunarodna zajednica pa i Priština moraju da razumeju da je odnos prema predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj bezbednosti odnos prema Republici Srbiji, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, ističući da je ta poseta velika međunarodna pobeda Vučića.

Povodom posete predsednika Srbije Kosovu i Metohiji, Vulin je u jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao je da je Vučić hrabar čovek koji uvek zanemari ono što se zove bezbednost i opasnosti koje mu lično prete i da je tako i ovoga puta. Više o tome čitajte OVDE.

Kosovska Mitrovica / Foto: Z. Jovanović


11:26 - U KOSOVSKOJ MITROVICI MIRNO

Danas je u Kosovskoj Mitrovici mirno. Reporteri "Novosti" su na licu mesta. Više o tome čitajte OVDE.
11:49 - PRIŠTINSKI MEDIJI DANAS SAMO TEHNIČKE INFORMACIJE O POSETI

Prištinski mediji, posle burnog dana u kojem su opširno i detaljno pisali o predstojećoj poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, kao i svim kontroverzama koje ona nosi, danas su, sudeći po njihovim onlajn izdanjima, izveštavanje sveli na gotovo tehničke informacije šta je na agendi Vučićeve posete.

12:17 - NA GAZIVODAMA MIRNO, KONVOJK KPS KA PRELAZU BRNjAK

Na putevima ka hidroelektrani Gazivode, u opštini Zubin potok, prvoj tački posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, danas pre podne nema vidljivog prisustva pripadnika kosovske policije, ali je prema administrativnom prelazu Brnjak prošao jedan konvoj KPS, javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta.

Na brani hidroelektrane Gazivode se, inače, privode kraju pripreme za doček predsednika.
Gazivode / Foto: Tanjug


Zaposleni HE Gazivode postavili su na branu veliku zastavu Srbije, a Vučića dočekuje i veliki baner sa porukom „Dobrodošao predsedniče Srbije“, dok se na samoj brani vijore se male zastave Srbije.

Na putu ka Hidroelektrani sve je mirno, kao jezero na kojem je brana, ali je kraj ekipe Tanjuga na povratku ka Zubinom Potoku prošao konvoj KPS u pravcu Brnjaka.

Dok se vrše poslednje pripreme za doček predsednika Srbije, koji je, i pored ranijeg protivljenja privremenih institucija u Prištini, insistirao da poseti i Gazivode, na branu dolaze i građani okolnih mesta, koji žele da dočekaju šesfa srpske države.

12:20 - MEŠTANIN SELA REZALA: PLAŠIMO SE DA NE DOĐE OPET DO SUKOBA

Radomir Galjak, koji živi u selu Rezala, nadomak brane Gazivode, rekao je da je došao, videvši radove, da se informiše kada tačno stiže predsednik, kako bi sa rođacima i ostalim meštanima došao da ga dočeka.

„Ja sam se posle sticanja penzije, pošto sam radio u Smederevu u Železari, vratio na očevinu, gde sam rođen i gde sam odrastao. Vuklo me stalno da se vratim na svoje imanje i kada sam stekao penziju ja sam se vratio“, kazao je on Tanjugu dodavši da se ne plaši da bi moglo ponovo doći do sukoba.

Gazivode / Foto: Tanjug


Galjak smatra da predsedik vodi pravu politiku:

„Njegova poseta mnogo znači kao podrška za ovaj strateški jako važan objekat, a i za građane koji žive ovde. Mi koji živimo u ovom delu Kosova i Metohije podržavamo politiku predsednika i sve što je do sada uradio“, naglasio je on.

On je izrazio uverenje da predsednik Srbije, od kojeg, kao i drugi građani, očekuje da čuje kakvo je stanje u dijalogu sa Prištinom, neće izneveriti srpski narod.

Najavio je da će građani prirediti pravi doček predsedniku Srbije.

13:15 - HOTI: SVE JE PO PLANU. OČEKUJEMO DA SVE PROTEKNE MIRNO

Jedinice KPS su na terenu, sve je pod kontrolom i po planu, kaže zamenik regionalnog komandira kosovske policije Besim Hoti pred dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića u posetu Kosovu i Metohiji.

"Policija je u kompletnom sastavu, od svih policijskih komandira je zatraženo da prekinu odmore za ovaj vikend, kako bi na terenu bio kompletan sastav policije", rekao je Hoti za Tanjug.

Na pitanje koje su jedinice uključene u obezbeđivanje posete, on je rekao da su to jedinice KPS-a koje su zadužene, kako je naveo, ovu operaciju.

"Na terenu za sada sve teče po planu i trenutno nema nikakvih operativnih ili obaveštajnih informacija o bilo kakvim neredima ili nepredviđenim situacijama.

"Očekujemo da sve protekne mirno i da sve ide po planu", rekao je Hoti.

13:17 - VUČIĆ SE OČEKUJE OKO 14:30

U Zubinom Potoku, gde treba da stigne oko 14.30, predsednik će obići Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta AP KiM.

13:18 - SPECIJALCI KONTROLIŠU ČAK I NOVINARE

Antiteroristička ekipa Kosovske policije pretresa novinare, snimatelje i fotoreportere na brani Gazivode. Specijalci sa obučenim psima za otkrivanje eksploziva vrše pregled vozila i opreme medijskih kuća.

Novinari su zamoljeni da otključaju vozila i da se sklone u stranu dok pregled traje.

Zubin Potok / Foto: Tanjug

14:19 - PRIPREME PRED VUČIĆEV DOLAZAK

Nešto manje od sat vremena ostalo je do dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Sever Kosova. Brojne medijske ekipe, obezbeđenje, policija, KFOR nalaze se pred objektom koji je zvanično predstavljen kao Centar za ekologiju i Centar Crvenog krsta KiM-a, a koji će biti prva lokacija na koju će Aleksandar Vučić stići.

Ispred objekta se nalaze članovi KIK boks kluba „Kosovska Mitrovica“. Očekuje se da predsednik Srbije obiđe ovaj objekat, a potom i Gazivodsku branu.

14:23 - VUČIĆ STIŽE PREKO PRELAZA BRNjAK

Na samom prelazu Brnjak, odakle se očekuje da Vučić stigne nalaze se interventne jedinice Kosovske policije, KFOR, kao i vozilo hitne pomoći.

14:28 - VUČIĆ PREŠAO PRELAZ BRNjAK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas oko 14.15 časova stigao je preko administrativnog prelaza Brnjak u opštinu Zubin Potok, koja je i prva tačka njegove dvodnevne posete Kosovu i Metohiji, po programu koji uključuje i Gazivode, a na koji je, pod pritiskom Zapada, tek kasno sinoć pristala Priština.

14:32 - VUČIĆ BI TREBALO DA STIGNE SVAKOG ČASA

Predsednik Vučić bi trebalo da stigne svakog trenutka. Na jezeru Gazivode ga očekuje preko 300 novinarskih ekipa. Duž puteva kuda bi predsednik trebalo da prođe su postavljene policijske kontrole.


14:35 - VUČIĆ STIGAO NA GAZIVODE

Kako javljaju reporteri "Novosti", predsednik Srbije je upravo stigao na Gazivode. Sa njim su došli Bratislav Gašić i Marko Đurić.

Foto: Z. Jovanović

14:47 - PREDSEDNIK U CENTRU ZA EKOLOGIJU

Foto: Z. Jovanović


Predsednik obišao Centar ze ekologiju u Zubinom potoku.

- Srećan sam što sam ovde, divno se osećam - prva je izjava predsednika Aleksandra Vučića na početku posete Kosovu i Metohiji, u Zubinom Potoku, gde je obišao Centar za ekologiju i razvoj sporta i Centar Crvenog krsta.

- Ovo su objekti koji su izgrađeni novcem građana Srbije, a koristiće ga mladi ovog kraja - rekao je Vučić.

Sa Vučićem su u obilasku ova dva centra direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ministar zdravstva Zlatibor Lončar, te šef BIA Bratislav Gašić.

Predsednik Vučić porazgovarao je sa članovima Kik boks kluba Kosovska Mitrovica.

Foto: Tanjug

15:00 - NA BRANI SE VIJORI SRPSKA ZASTAVA, RADNICI ČEKAJU PREDSEDNIKA

Radnici sa brane Gazivode i srpski predstavnici sa KIM čekaju predsednika Aleksandra Vučića čiji dolazak se očekuje nešto pre 16 sati.

Na brani se vijori velika srpska zastava.

15:19 - VUČIĆ NA BRANI GAZIVODE: DOVEŠĆEMO SIMPO I OTVORITI POGON ZA PRERADU RIBE

Vučić stigao na branu Gazivode. Tamo će se prvo sastati sa radnicima, a onda će se obratiti novinarima.

Predsednik je rekao okupljenima da planira da otvori nekoliko fabrika.

- Trebalo bi da dovedemo Simpo. Čuli smo da ovde u jezeru ima najbolji smuđ, pa bi bilo dobro da otvorimo pogon za preradu ribe.

Foto: Z. Jovanović

15:23 - PREDSEDNIK SE OBRATIO NOVINARIMA: MORAMO DA ČUVAMO MIR

- Nikada nisam video ovoliko novinara - rekao je Vučić na početku obraćanja okupljenima. - Hvala građanima koji su me sačekali. Hvala i radnicima. Ova brana je mnogo važna za Srbe na Kosovu. Ona je simbol našeg problema koji imamo već 100 godina sa Albancima. Bez Gazivoda nema opstanka Srba na Kosovu. Preko ovog jezera možete da vidite dubinu svih naših neslaganja sa Albancima.
Do sada je, kaže, u taj sistem uloženo 127 MILIONA.

- Imamo plan da obnovimo Simpov pogon za preradu voća i povrća, te da zaokružimo uzgoj i preradu ribe, posebno smuđa - rekao je predsednik Vučić.

On je podsetio na spor, koji je i pred evropskom asocijacijom za elektromreže između EPS-a i KOS-a.

- Videli ste Ekološki centar. Tamo ćemo da otvorimo odmaralište za sportiste i đake. Uložili smo veliki novac na opremu, čamce...
- Došao sam da govorim šta nam je ideja, a to je da čuvamo mir.

15:29 - NOSIM POZDRAVE IZ SRBIJE

- Video sam da su dečaci bili presrećni što možemo da porazgovaramo. Srećan sam što mogu da ih vidim ovde. Zadovoljan sam kad vidim Vuloviće. Stevan je najsrećniji kad me vidi ovde - rekao je u šali predsednik. - Ponosan sam. Nosim pozdrave svakog građanina Srbije upućen našem narodu na Kosovu i Metohiji.

Foto: Z. Jovanović

15:32 - O ANGELI MERKEL I "PONIŽENjU" HAŠIMA TAČIJA

Angela Merkel je rekla da nema promene granica na Balkanu.

- Ona je najveći lider u Evropi. Ako ona tako kaže, tako mora biti - rekao je Vučić.

Da li sam ponizio Hašima Tačija?

- Nisam ponizio Hašima Tačija. To nije istina. nije mi to bila namera. Ne volim da se ponašam necivilizovano. Nisam neko kome je Tači ni drug, ni prijatelj. Naš posao je da rešavamo probleme. Mi dođemo ovde jednom u pet godina, a ovde deca ostaju da žive. Najmoćnije sile su protiv bilo kakvog dogovora i biće jako teško postići sporazum, ali je naš posao pre svega da čuvamo mir i da e približimo nekoj vrsti mira u budućnosti. Moramo da živimo, da gledamo u budućnost- izjavio je predsednik.

15:47 - VIDIM DA SAM GLAVNA ZVEZDA U HRVATSKOJ; NARAVNO DA SMO DALI PARE ZA VODOVOD

- Vidim da sam glavna zvezda u Hrvatskoj. Ne brinite neću tamo da se kandidujem. Rekao sam juče Federiki Mogerini da idem na Kosovo i da ću posetiti Gazivode. Nastavićemo da radimo teško po pitanju albanskog problema.

Upitan da kaže da li je Srbija uložila novac u izgradnju vodovoda na severu Kosova, predsenik je rekao:

- Vodovi. Brane. Kanalizacije. To su moja omiljena pitanja. Da li smo dali novac za vodovod? Nego šta ,nego smo dali. Mislim da je to veoma važno za sever Kosova. Imali smo mnogo problema, ali sada je sve udešeno.

15:54 - PREDSEDNIK NAPUSTIO GAZIVODE

16:06 - LEPOSAVIĆ: OTVOREN BIZNIS FORUM

U okviru posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM, u Leposaviću je danas počeo biznis forum sa više od sto privrednika iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije.. Više o tome čitajte OVDE.

16:07 - SUROI: AKO VUČIĆ ODLUČUJE O TIMU PRIŠTINE, ONDA ODLUČUJE I O PLATFORMI

Analitičar iz Prištine Veton Suroi ocenio je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučuje o tome ko će voditi kosovski tim u pregovorima sa Beogradom, a to znači da utvrđuje i platformu Prištine. Više o tome čitajte OVDE.

16:31 - U LEŠKU EUFORIJA: OČEKUJE SE VUČIĆ

U Lešku se očekuje da predsednik Srbije stigne oko 17:20 časova. Ispred Poljoprivredne škole je okupljen veliki broj građana koji sa uzbuđenjem čekaju Aleksandra Vučića.

Foto: I. Radulović

16:46 - PORODICA KOVAČEVIĆ OČEKUJE VUČIĆA

Predsednik stiže u posetu porodici Kovačević u Ibarskom Postenju. U njihovom domaćinstvu živi 16 članova. Oni su istakli da im od Vučića ne treba nikakva pomoć već samo da dođe i prenese poruku.

Milutin i njegov brat Ivan posao u fabrikama Goša i Svetlost zamenili porodični biznisom posle bombradovanja 1999. godine. Prvo su počeli sa eksploatacijom šljunka, a zatim došli na ideju da iskopaju ribnjak. Danas ih ima na oko dva hektara i u njemu su uglavnom šarani. Ribnjaci su, dodaje, namenjeni sportskom ribolovu.

U selu Ibarsko postenje ima oko 40 domaćinstava, a u susednom selu Rvatska živi i srpsko i bošnjačko stanovništvo. “Svi živimo u miru i slozi”, rekao je Kovačević.


16:56 - PREDSEDNIK STIGAO U IBARSKO POSTENjE

Foto Tanjug

Predsednik stigao u Ibarsko Postenje u porodicu Kovačević. Veliki broj Srba i Bošnjaka su dočekali Vučića aplauzom.

- Sve najbolje vam želim. Da budete živi i zdravi - pozdravio se predsednik sa domaćinom.- Hoću da se borimo za svakog Srbina ovde. Iamo još puno toga da uradimo za oblast južno od Ibra.

Kovačevići su predsedniku pokazali svoje imanje. Ribnjak i poljoprivredne površine.

Vučić se raspitivao zbog čega nije moguće da se riba mresti u njihovom ribnjaku, ali mu je domaćin objasnio da ne može zbog nivao Ibra.

- Obezbedili smo vam jedan traktor. To je poklon od nas - rekao je Vučić.


Obilasku gazdinstva prisustvuju i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i direktor BIA Bratislav Gašić.

Poseti porodici Kovačević prisustvuje i Vučićev sin Danilo.

Kod Kovačevića su došle i komšije i meštani sela, ali i iz susednog, bošnjackog Rvatcka, svi manje - više poljoprivrednici.

17:54 - VUČIĆ U LEŠKU: OSNOVNI PROBLEM JE NEZAPOSLENOST

Foto: I. Radulović


Vučića je u Lešku sačekalo nekoliko hiljada građana ispred Poljoprivredne škole.

- Nije mi prvi put da sam u lešku. Nisam ni snjao da će nas ovoliko ljudi sačekati. Svi ste došli - bio je zatečen predsednik.

- Došao sam nekoliko stvari da vam kažem. To što vi želite da vam saopštim. ne mogu. Došao sam da sam razgovarao sa ljudima u Postenju i da sam video koji je nivo neizvesnosti. Osnovni problem je nezaposlenost.

- Trudiću se da vam pomognemo i da se sledeće godine osećate mnogo bolje nego sada - rekao je Vučić.

Pošto se obratio građanima, Vučić je otišao da poseti Poljoprivrednu školu.

18:18 - VUČIĆ TELEFONOM ZVAO "ŽENU ČUDO" IZ PETOLETKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas, prilikom posete porodici Kovačević, telefonon direktorku Prve petoletke iz Trstenika, Anđelku Atanasković, jer su mu prethodno stanovnici Ibarskog Postenja rekli da im nedostaje posao, a da je Petoletka nekada imala pogon na KiM.

“Evo, ja sam ovde u Lešku, a vi ste nekada imali pogon ovde u Leposaviću. Probajte da vidite može li da se pronađe neki način i neka računica da nešto tu radite, a da mi dodatno sa subvencijama pomognemo”, rekao je Vučić direktorki Prve petoletke, koju je nazvao “ženom čudom”, jer je, kako kaže, podigla na noge skoro ugašenu fabriku.

18:22 - PREDSEDNIK NAPUSTIO LEŠAK, IDE KA LEPOSAVIĆU

18:36 - PETI SAT POSETE POČEO U LEPOSAVIĆU: ULAŽITE U KOSOVO

Predsednik je stigao u Leposavić. Obilazi prvih 10 štandova na Biznis forumu. Okupljeno je više od 100 privrednika sa Kosova i centralne Srbije. Forum je počeo oko 14:30.

Na biznis forumu su predstavljene firme na štandovima 10 opština: Ranilug, Novo Brdo, Klokot, Leposavić, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Štrpce, Gračanica i Parteš.

- Posebno sam srećan što mogu u ime ministara, poslanika da pozdravim brojne privrednike. Veoma sam srećan što ste svi ovde zajedno, privrednici iz centralne Srbije i vi sa Kosova. Zadovoljan sam što su pojedine velike kompanije olučile da dođu danas ovde - započeo je obraćanje Vučić.

Imam dve poruke. Jedna je da molim privrednike iz centralne Srbije da razmotrite mogućnost da ulažete na Kosovo.


- Druga je malo složenija. Tiče se papira. Pronaćićemo rešenje za hipoteke i kredite. Nešto kroz nekretnine, kroz korporativne garancije. Svaka jabuka koja ovde rodi da može da ide u Rusiju. Da vidimo ko hoće ovde da napravi hladnjače. Ja hoću da vas zamoli da sa istim entuzijazmom s kojim ste došli danas ovde, da pokušate da pomognete.

Drugu poruku hoću da vam prenesem.


- Ulažite i u albanske sredine na KiM. Pravite novac. Još 15 ili 16 meseci nam treba da preteknemo crnu Goru po privrednom rastu. Danas imamo novca za ono što nismo imali pre dve ili tri godine.

Vučićevim obraćanjem je završen Biznis forum.


20:03 - PLAĆAMO CENU LOŠIH ODLUKA OD 1999. GODINE DO 2011.

- Ja sam uvek srećan kada sam sa svojim narodom na KiM. Kada sam pitao otkuda ovoliko ljudi u Lešku rekli su mi da je svako došao da me dočeka. Očekuju me večeras ne laki razgovori sa svim stvarnim predstavnicima srpskog naroda na KiM. Narod na KiM ne živi onako lepo kao mi, oni znaju sa kojim se mukama susreću. Sad je trebam da dođem da se junačim i govorim svašta da bih zaradio neki politički poen od nekih ljudi u Beogradu, na štetu svog naroda na KiM, to neću da radim. Hoćemo ekonomski snažnijeg Srbina na KiM, hoćemo da Srbija pomaže našem narodu jer mi to možemo - rekao je predsednik.

- Radim ono što mogu za Srbiju, za Srbe. Posle NATO agresije koju smo doživeli i povukli svoju vojsku KiM imali smo težak pogrom 2004. godine, 2008. godine proglašenje nezavisnosti, 2010.godine imamo kretene koji su izašli pred Međunarodni sud pravde sa pogrešnim pitanjem, greške koje smo napravili se plaćaju - rekao je Vučić.

Foto: Z. Jovanović

20:45 - KASNI SASTANAK U ZVEČANU, PREDSEDNIK PRIČA SA ERDOGANOM

Sastanak predsednik Srbije Aleksandra Vučića sa političkim predstavnicima Srba sa KiM u Zvečanu, koji je trebalo da počne u 20.30 kasni zato što Vučić, kao što je najavio, ima telefonski razgovor sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

21:01 - POČEO SASTANAK SA POLITIČKIM PREDSTAVNICIMA SRBA SA KOSOVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras političkim predstavnicima Srba sa KiM da je pitanje Kosova teško i komleksno, da je zato takvo i rešenje tog pitanja i ponovio da je neophodno da se ne izgubi iz vida koliko bi Srbe dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na ovom području.

"Nagledao sam se puno junaka, koji bi, kako je govorio Aleksandar Tijanić, život dali za KiM, ali ni dan ne bi živeli na KiM. S, druge strane ima puno onih koji bi samo rekli - Kosovo smo odavno izgubili, priznajte nezavisnost, Vučiću ti si kriv, zamajavaš nas. Najmanje je običnih racionalnih Srba koji znaju koliko je teško i kompleksno pitanje, koji znaju da niti je sve naše, niti je sve njihovo", rekao je Vučić.

Foto: Z. Jovanović

Kako je rekao, misli da smo daleko od rešenja, kako zbog međusobno udaljenih stavova, tako i zbog jednog značajnog dela međuanrodne zajednice.

"Nama ne preostaje ništa drugo do da se borimo, za interes našeg naroda, zemlje, ali da dobro razumemo poziciju u kojoj se nalazimo i da znamo koliko bi nas dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na ovom području. Znam da vi to odlično znate, posebno Srbi južno od Ibra", rekoa je on.

21:36 - NEKA U ISTORIJI OSTANE ZABELEŽENO DA SMO MI HTELI DOGOVOR

Hoću da u istoriji ostane zabeleženo da smo mi želeli dogovor sa Albancima, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vucić u razgovoru sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Foto: Z. Jovanović

On je istakao da nije siguran da će borba za pronalaženje rešenja uroditi plodom i da je uveren, odnosno da je sve uvereniji da je to teško postići.

"Gotovo je nemoguće", rekao je Vučić i dodao da to, međutim, ne znači da imamo pravo da odustanemo od pokušaja.

21:37 - KOGA PREDSTAVLjAJU SRBI SA KIM KOJE NIKO NIJE IZABRAO?

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je zadovoljan što je Srpska lista uspela da ostane jedinstvena, uprkos pokušajima da se napravi razdor.

"Zadovoljan sam što ste uspeli da odgovorite svima i na prve napade koji su stigli iz dela međunarodne zajednice", rekao je Vučić i dodao da su neki Srbi sa KiM jedva dočekali da iz sveg oruđa raspale po Srbiji.

"Ne moram vama da govorim sa KiM, koji ih dobro znate. U Beogradu misle da su neki od njih stvarno sa KiM, a češće sam ja na KiM nego mnogi od njih, a svaki dan ih u medijima predstavljaju kao Srbe sa Kosova. Ne predstavljaju nikog, možda Savski venac, ali ne verujem da bi ni tamo, u dva ulaza, glasali za njih...Ali, svim medijima su predstavnici Srba sa KIM", rekao je Vučić.


"Šta mislite ko je to odredio?", zapitao je i podsetio da ti ljudi koji se predstavljaju kao predstavnici Srba, nigde nisu birani i da ih niko nikada nije izabrao.

"A koga predstavljaju? Znate vi to dobro. Zato što su to pojedine strane sile odredile, oni su ti koji predstavljaju naše mišljenje i moramo da ih puštamo u medije. Šta mislite zašto to rade? Da bi nešto pomogli Srbima? Ne, to rade da bi pomogli tim zemljama", dodao je vučić.

On je dodao da ako se bude čekalo na pojedine zapadne sile, "mi se nećemo dogovoriti još "pet miliona godina".


Kako dodaje, nekima je teško da razumeju da Albanci kojih je 94 odsto imaju svoje interese.

" Kao da oni ne znaju o čemu se radi. Ja neću da pozivam na “puške” je neću da vas oteram u smrt, a moja je obaveza da razmišljam o vašoj deci. Ovde se živi realan život, a ne bajkovit. Nedavno preminuli Vladeta Jerotić je 1997. godine napisao tekst u kom je rekao kako se mi ne upitamo da li smo krivi zbog toga što nam se desilo", podsetio je Vučić i zapitao koliko smo kuća na KiM i stanova prodali.


"Vučić je kriv zbog svega toga, pa neće biti. 1991. smo imali 17 odsto Srba u pokrajini, a onda smo ostali i bez Knina, Srba u Sarajevu je od 150 hiljada, ostalo hiljadu, u Prištini od 40 hiljada Srba, sada ih nema ni 10, ne računajući Gračanicu, a ne 10 hiljada, nego deset. Nije Milošević za sve kriv, teške okolnosti, moraš dobro da računaš kakvo je stanje u svetu. Mislite da ne bih dobio poene da kažem “ma kakva Merkel”, neću, trebaju nam investicije od Nemačke, moram dobro da računam",  kazao je Vučić.