Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji je od izuzetnog značaja za Srbe u južnoj srpskoj pokrajini. Posetom Gazivodama šalje poruku da ne može niko da otima državnu imovinu Republike Srbije na taj način kako Albanci žele, ocenjuju za RTS Milovan Drecun, Nebojša Krstić i Miladin Kovačević.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun navodi za RTS da poseta srpskog predsednika KiM nije sporna, već da su Albanci napravili dodatnu tenziju.

"Albanci su pokušali da pošalju neku drugu poruku umesto onih koje će Vučić svojim obilaskom poslati. Poznata nam je ambicija Albanaca da nasilno jednostranim potezima preuzmu vlasništvo nad branom, nad akumulacijom i hidroelektranom. To bi bio potez koji bi bio suprotan interesima srpskog naroda i države Srbije", rekao je Drecun gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a posvećenoj poseti predsednika KiM.

PRATITE SA NAMA UŽIVO: PREDSEDNIK SRBIJE NA KOSOVU: Stigao u Ibarsko Postenje u domaćinstvo porodice Kovačević

Ističe da predsednik Srbije odlazi na Gazivode jer želi da pošalje poruku da niko ne može da otima državnu imovinu Srbije.

"Predsednik Vučić želi da pošalje jasnu poruku, a to je da ne može niko da otima državnu imovinu Repubike Srbije na način kako Albanci žele. Da on razume značaj Gazivoda i za Srbe i za Albance – za sve građane koji žive na KiM i da želi da se taj problem reši političkim dogovorom, zato što je akumulacija veoma značajna za privredni život, poljoprivredu, termoelektranu", rekao je Drecun.

Suroi:Ako Vučić odlučuje o timu Prištine,onda i platformu utvrđuje

Dodaje da će Vučićeva poruka biti snažna, ali da je i poruku mira.

"Ta poruka će biti veoma snažna i ona, po meni, treba da predupredi mogući negativan razvoj događaja – da Albanci pokušaju silom da uspostave kotrolu nad ovim delom. Albanci su se očigledno suprotstavili poruci koju predsednik Vučić treba da pošalje svojim dolaskom i zato su pokušali da mu nekako zabrane i onemoguće tu posetu", rekao je Drecun.

"Posetom Sportskom domu, Vučić poslao simboličnu poruku"

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić navodi da je razvoj događaja bio takav da je poseta bila dovedena u pitanje.

"Predsednik je u poslednjem trenutku rekao da će doći uprkos velikim pritiscima da do ove posete ne dođe", navodi Krstić.

REPORTERI NOVOSTI U KOSOVSKOJ MITROVICI: U gradu je mirno, u toku priprema bine za sutrašnji miting

Ocenjuje da je predsednik svojom posetom Sportskom domu i domu Crvenog krsta poslao simboličnu poruku.

"Prva poruka je poslata posetom Sportskom domu i domu Crvenog krsta. Oni koji su očekivali da će posetom predsednik Srbije raspirivati strasti, slati neke ratoborne poruke, razočaraće se. Ova poseta koja nosi snažnu političku poruku koja će biti mirotvorna, mirnodopska pre svega. Da će pokušati da ponovo definiše poziciju Srbije koja želi mir i mirno rešenje problema koje će dovesti do dugotrajnog mira", ističe Krstić.

Miladin Kovačević, direktor Zavoda za statistiku, navodi da je Vučićeva poseta veoma važna kako u političkom tako i ekonomskom smislu. Dodaje da je status kvo neodrživ na duže staze jer bi imao mnogo negativnih posledica.

PORUKE UPUĆENE ALBANCIMA I KOSOVSKIM SRBIMA

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović smatra da je dobro što je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji počela iz Gazivoda, na kako je rekao, tački koja je ozbiljno sporna i koju Priština doživljava kao "pitanje svih pitanja".

"Poruke otuda su nešto što se od državnika očekuje - da pošalje poruke i kosovskim Albancima i međunarodnoj zajednici i najvažnije kosovskim Srbima", rekao je Odalović u specijalnoj emisiji RTS.

On očekuje da će cela poseta predsednika Srbije biti realizovana kako je i planirana i da će pokriti važne segmente strateške, ekonomske, političke, o čemu govori i biznis forum.

To, kako je naveo, pokazuje strategiju države Srbije koja nudi predloge i rešenja na nivou egzistencijalnog opstanka.

Odalović je podsetio da su Gazivode akumulacija koja se formira od reke Ibar koja izvire u Crnoj Gori i koja završava u Zapadnoj Moravi.

"Zato ne smemo da zaboravimo da je ta reka toliko važna za sve nas.To je mesto na kom treba zajednički raditi", napomenuo je Odalović.

On je dodao da je dobro što je Međunarodna zajednica prepoznala vrednost i važnost ove posete, jer bi, kako je rekao, bilo za ceo proces vrlo pogubno da je, kako je Priština najavljivala, poseta sprečena.