VELIKA Britanija je preko svoje obaveštajne službe MI6 direktno uključena u raspirivanje tenzija na KiM i opstrukciju posete predsednika Aleksandra Vučića našoj južnoj pokrajini - saznaju "Novosti".

Prema našim saznanjima, Ostrvljani su ostali najtvrđa brana za dogovor o razgraničenju između Srba i Albanaca, a svojim agenturnim radom na terenu nastoje da kompromituju održiv sporazum između dve strane za koji se zalaže šef naše države.

Upravo su zbog najave njegove posete i prebacili operativnu grupu agenata MI6 iz Makedonije na KiM, o čemu su "Novosti" u petak pisale, da bi nadzirali svaki Vučičćev korak.

Da Britanci imaju ove neprijateljske ambicije praktično je indirektno potvrdio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

- Otvoreno mogu da kažem da u opstrukciji Vučićeve posete učestvuju i predstavnici jedne zemlje i to veoma uticajne u SB UN, a nije SAD, Rusija, Francuska ni Nemačka. Očigledno je reč o koordiniranoj akciji koja ohrabruje sve koji su na KiM protiv postizanja mirovnog sporazuma.

Na naše pitanje da li je mislio na zvanični London, Dačić je odgovorio:


Pročitajte još - VUČIĆ PRELOMIO: Idem na Kosmet, obići ću Gazivode; Nećemo prekinuti dijalog sa Prištinom jer želimo mir (VIDEO)


- To ste vi rekli.

Analitičar Dragoljub Anđelković kaže da Britanci imaju dva cilja:

- Prvi je da iskoriste Balkan kao monetu za potkusurivanje sa Nemcima i da poruče da ako im budu pravili problem oko "bregzita" i izlaska iz EU, mogu da zapale vatru. Drugi je da oni uvek deluju antiruski, a trenutno su više proalbanski nastrojeni čak i od Amerikanaca.

Univerzitetski profesor Aleksandar Rastović kaže za "Novosti" da je "britanski uticaj zastupljen još od 1837. kada su uspostavljeni diplomatski odnosi sa Kneževinom Srbijom":

- Diplomatski predstavnici su bili i obaveštajci. Razlog delovanja je neprestani strah od ruskog uticaja.