PREDSEDNIK FK Vojvodina i kontroverzni biznismen Ratko Butorović (59) pronađen je mrtav u subotu oko 11 časova u apartmanu novosadskog hotela „Park“, čiji je bio vlasnik. Po rečima istražnog sudije Višeg suda u Novom Sadu Miroslava Alimpića, koji je obavio dvočasovni uviđaj, smrt je, najverovatnije, nastupila prirodnim putem, od posledica srčanih problema.

- Nema nikakvih naznaka da je reč o nasilnoj smrti ili nečem drugom - izjavio je Alimpić, neposredno posle uviđaja. - Ni u samom apartmanu, koji je Butorović koristio, nije pronađeno ništa što bi ukazivalo da smrt nije nastupila prirodnim putem. Ipak, telo je poslato na obdukciju, posle čega ćemo znati sve detalje, uključujući i vreme smrti.

Apartman koji se, neposredno uz njegov kabinet, nalazi na prvom spratu hotela i u kojem je Butorović često spavao, zapečaćen je odmah posle uviđaja. Nešto pre 11 časova, u njega su, inače, provalili pripadnici njegovog ličnog obezbeđenja, pošto nije odgovarao na njihove pozive. Novosadska hitna pomoć je telefonski poziv iz „Parka“ primila u 11 časova i osam minuta.

- Ekipa je stigla posle tri-četiri minuta, ali jedino što je mogla da uradi jeste da konstatuje smrt, a zbog nejasnih okolnosti pod kojima je do nje došlo, odmah smo obavestili dežurnog istražnog sudiju - kaže Sanja Pokrajac Nenadić, portparol Hitne pomoći.

SAHRANA U NIKŠIĆU RATKO Butorović će, kako je u subotu objavljeno na zvaničnom sajtu FK Vojvodina, biti sahranjen u rodnom Nikšiću. Vreme sahrane će, kako se navodi, biti saopšteno naknadno.

Butorović se u petak uveče, u svom kabinetu u „Parku“, sastao sa članovima rukovodstva FK Vojvodina i Markom Nikolićem, koji je, upravo na tom sastanku, imenovan za novog trenera tog kluba.

- Sastanak su završili oko 20 časova, posle čega se on, odbivši poziv da zajedno odu nekud i proslave dogovor, povukao u svoj apartman. Rekao je da je umoran, ali se nije žalio ni na kakve posebne tegobe - kaže izvor „Novosti“ iz hotela.

Probleme sa srcem, koji su, najverovatnije, bili uzrok njegove smrti, Butorović je imao od 2006. Tada je, na Institutu u Sremskoj Kamenici, operisan i ugrađeno mu je više stentova. Upravo ti problemi su, po rečima sudije Alimpića, bilo razlog da uviđaju prisustvuje i veštak za sudsku medicinu.

Butorović je, inače, rođen 1954. godine, u Nikšiću. Prema nikad sasvim proverenim informacijama, pre tridesetak godina radio je u obezbeđenju klubova u Beču, gde se intenzivno družio sa Đorđem Božovićem Giškom, ubijenim početkom 90-ih. Mada je u Novi Sad stigao znatno ranije, tu je 1988. otvorio prvi dragstor pod nazivom „Kan kan“ što je, uz „Bata“, kako su ga odranije zvali, odmah postalo deo njegovog nadimka. Kasnije je tome pridodao i lanac istoimenih prodavnica, rentakar firmu, avio-taksi...

Ipak, karijeru krupnog biznismena počeo je posle 2000. kada je, najpre u Kumboru, podigao hotel sa pet zvezdica „Ksanadu“ (prodao ga je nekoliko godina kasnije), a onda i „Pariski magazin“, ekskluzivni tržni centar u najužem središtu Novog Sada. Hotel „Park“, koji takođe ima pet zvezdica, na aukciji je kupio 2004, za tadašnjih 100 miliona dinara.

Nešto kasnije postao je i vlasnik hotela „Tvrđava“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, koji je preimenovao u „Leopold I“. To su pratile glasine da sve radi s crnogorskim kapitalom, zbog njegovih prijateljskih veza sa tamošnjim kontroverznim biznismenom Branom Mićunovićem, odnosno bliskih rodbinskih veza sa Milom Đukanovićem.

- Da, Brano mi je prijatelj, a Milo brat od rođenog ujaka - nije krio Butorović. - Prijatelja i rođaka, kao ni sopstvene prošlosti, ja se nikada ne odričem, jer nemam čega da se odričem niti da se stidim.

U oficijelnim sudskim hronikama, prvi put se našao 1995, kada je u sobi 113 hotela „Park“, sa metkom u glavi, pronađena Jelena Molnar (19), tadašnja mis Vojvodine, za čiju smrt je bio optužen njen dečko, a njegov telohranitelj Predrag Maričić, sa Cetinja. Posle sudskog procesa, na kojem se Butorović pojavio kao svedok, on je, međutim, oslobođen.

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
PROČITAJTE JOŠ
Ratko Butorović pronađen mrtav
Ratko Butorović - od biznismena do predsednika FK Vojvodina
FSS: Butorovića ćemo pamtiti kao fudbalu odanog i vrednog radnika
Butorović: Ništa ne dugujem Žapcu
Ratko Butorović bio je uhapšen 29. januara 2008. godine

'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
U sportske vode, koje će ga 2008. dovesti iza rešetaka, ušao je tokom 90-ih. Najpre je bio predsednik FK Sutjeska iz Nikšića, zatim predsednik bokserskih saveza Crne Gore i SCG, a pre desetak godina je u Solunu, gde je jedno vreme živeo, dve godine bio i većinski vlasnik košarkaškog kluba PAOK. U Solunu je bio i vlasnik robne kuće i nekoliko manjih hotela na Halkidikiju.


foto: Odvoženje tela preminulog Butorovića

Na čelo FK Vojvodina došao je 2006. i klub, objektivno, izdigao na nivo neuporedivo viši od tadašnjeg. Uz ostalo, renovirao je FC „Vujadin Boškov“ u Veterniku, načinivši ga najatraktivnijim ne samo u Srbiji. Krajem januara 2008. je, međutim, u spektakularnoj akciji policije uhapšen u svojoj velelepnoj kući u Ulici Matije Gupca, u novosadskom naselju Telep. Povod je bila sumnja da je za lažiranje utakmice Mladost - Vojvodina, odigrane 12. decembra prethodne godine u Lučanima, sudiji i njegovom pomoćniku dao mito od 3.000 evra.

PORODICA BEZ obzira ne kontroverze koje su ga pratile, Butorović je važio za čoveka koji ima izuzetno stabilnu porodicu. Nešto posle 12 časova, dok je uviđaj još trajao, u hotel su stigli njegova supruga Smiljka i stariji sin Balša. Mlađi sin Bodin je na studijama ekonomije u Londonu.

Zbog toga je u pritvoru proveo 30 dana, posle čega je pušten da se brani sa slobode, da bi uskoro protiv njega, u Višem sudu u Novom Sadu, bila podignuta i optužnica. Iako je od tada održano petnaestak ročišta (poslednje pre manje od mesec dana), taj proces još nije priveden kraju.

GUBITAK ZA KLUB

NA vest o Butorovićevoj smrti, u hotel „Park“ su, uz ostale, stigli bivši treneri Dragoljub Bekvalac i Saša Milanović, generalni sekretar Radisav Rabrenović, član UO Stevan Lalošević...

- Ovo je tragedija najpre za njegovu porodicu, a onda i za naš klub - rekao je Dušan Vlaović, potpredsednik UO Vojvodine. - Bio je vizionar, čiji ritam i ambicije je bilo vrlo teško pratiti.